Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Piec nie utrzymuje zadanej temperatury Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Temp spalin dla oepm rzedu 70* to norma,
Przy tak dobrze docieplonym domu i obecnych temp nie spadnie Ci w 5min , na pewno spadnie spalanie . Jak masz nowy domek to nie tylko grzej ale też wietrz aby wymieniać powietrze . Dla przykładu u mnie dzis przy wyłaczonym ogrzewaniu , temp wzrosła , słońce robi swoje |
|||
|
||||
reaker
![]() |
Za mało podajesz i za mała moc dmuchawy. Ja mam dla 8kW 4 podawania i 40% dmuchawy i jest git, co prawda inny kocioł ale wg mnie masz za małą temp spalin.
|
|||
|
||||
maryo
![]() |
reaker napisał » 2017-11-04 23:31 Za mało podajesz i za mała moc dmuchawy. Ja mam dla 8kW 4 podawania i 40% dmuchawy i jest git, co prawda inny kocioł ale wg mnie masz za małą temp spalin. Możesz mi wyjaśnić o co chodzi z tym podawaniem? Czym różnią się te ustawienia? Np. jaka jest różnica pomiędzy 2-ma a 4-ma podaniami w spalaniu grupowym? Nawet przy 3 podaniach mam dość wysoko w palniku, obserwowałem również, że podajnik jak spadła temperatura na kotle to i tak podaje często, żeby podgonić temp. więc nie wiem o co tu chodzi. Z tą dmuchawą to mam zagwozdkę. Mam spieki w popielniku (brązowawe, popielate i chyba trochę zeszkliwione) i jednocześnie widzę, że mam troszeczkę czarnych węgielków, zupełnie nie nadpalonych. Chyba węgiel pchany przy ściankach nie pali się. Nie wiem w czym rzecz, co jest nie tak. Czy za mało % dmuchawy, czy sterownik próbując podbić temp. za szybko mieli ślimakiem. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
maryo dla każdej mocy jest inny czas podania np. dla 8kW jedno podanie trwa 5s , czyli jak masz ustawione 4 x to całkowity czas podania to 20s , dla 12kW - 7s , dla 16kW- 9s itd
![]() ![]() |
|||
|
||||
maryo
![]() |
Dzięki za odpowiedź,
Jeśli czas podawania wynosi 4x5sek (20sek) to na jaki czasookres? Jedna minuta?Czy więcej? Czy uzależnione jest to od temperatury kotła, tj, jeśli mamy różnicę pomiędzy temperaturą zadaną a faktyczną, np. 2,5*C to podaje częściej niż jeśli jest różnica np.1*C? Jeśli chodzi o dmuchawę, to. np jeśli dam większe obroty to robi mi się kalafior. Ciężko to wyregulować Mam dość dobrze docieplony dom. Moim założeniem było, żeby piec pracował ciągle lub z małymi postojami na prawie biegu jałowym. Że się tak wyrażę. Obecnie ustawiłem na sztywno zawór 3D tak, że temp. za zaworem wynosi 32*C i mam temperaturę około 20,5*C w salonie. Później spróbuję metody z odłączeniem pompy po dogrzaniu pomieszczenia i zobaczę co wychodzi korzystniej jeśli chodzi o spalanie opału. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
maryo napisał » 2017-11-05 22:27 Dzięki za odpowiedź, Jeśli czas podawania wynosi 4x5sek (20sek) to na jaki czasookres? Jedna minuta?Czy więcej? Między podaniami jest przerwa 20s czyli 4 podania x20s daje 80s plus czas podania 20s daje czas cyklu 100s ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
maryo
![]() |
Na prawdę trudno mi się połapać. Nie widzę różnicy pomiędzy 2 a 4 podaniami, poza dłuższymi cyklami.
4 podania - 5+20+5+20+5+20+5+20=100 sek (1 cykl). 2 podania - 5+20+5+20=50 sek (1 cykl) Wychodzi mi jedynie różnica w ilości cyklów w danej jednostce czasu. Ale co z tego wynika? W ciągu 100 sek. piec w trybie 4 podań zrobi 1 cykl, a w 2 podaniach 2 cykle. Ale w ciągu 100 sek będzie taka sama ilość podań? dodane 2017-11-05 23:42Ile trzeba wsypać wapna na 100kg? i w jaki sposób mieszać? po zasypie 4 worków posypać po wierzchu wapnem? czy np. po każdym woreczku? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nigdy się nie zagłębiałem w te czasy podań ale ważniejsze jest ile paliwa w tym czasie zostanie podane i chyba głównie o to chodzi
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
maryo , po każdym cyklu podań( grupie) następuje dopalanie węgla które trwa w zależności od temp spalin około 3min .
Nie wiem jak masz ustawioną pompę , czy działa ciągłe czy cyklicznie , ale jeśli chcesz tylko podtrzymywac dodatnią temp w domu którym nie mieszkasz rzedu 18-19* moja sugestia jest następująca . 1 Skręcasz zawór 3d tak aby temp na grzejniki była nie większą niż 30* 2 Pompe ustawiasz na najniższy bieg , w ustawieniach sterownika praca ciągła ( zapewni to równy odbiór ciepła z kotła , i równe spalanie) 3 spalanie ustawiasz na jedna moc 8kw , 2 podani , zaczij wiatr 36 i patrz co jest na palniku i raportuj dodane 2017-11-06 08:184 temp kotła ustaw na 50* |
|||
|
||||
maryo
![]() |
Ameno25 napisał » 2017-11-06 08:18 maryo , po każdym cyklu podań( grupie) następuje dopalanie węgla które trwa w zależności od temp spalin około 3min . Nie wiem jak masz ustawioną pompę , czy działa ciągłe czy cyklicznie , ale jeśli chcesz tylko podtrzymywac dodatnią temp w domu którym nie mieszkasz rzedu 18-19* moja sugestia jest następująca . 1 Skręcasz zawór 3d tak aby temp na grzejniki była nie większą niż 30* 2 Pompe ustawiasz na najniższy bieg , w ustawieniach sterownika praca ciągła ( zapewni to równy odbiór ciepła z kotła , i równe spalanie) 3 spalanie ustawiasz na jedna moc 8kw , 2 podani , zaczij wiatr 36 i patrz co jest na palniku i raportuj dodane 2017-11-06 08:184 temp kotła ustaw na 50* Dzięki za wytyczne, pompę miałem w automacie 240 min pracy na 1 min odpoczynku. Później przestawiłem na 7min praca/ 2 min odpoczynek. Zawór 3 d mam skręcony na 32*C i wydaje mi się, że jest trochę za ciepło na grzejnikach. Spróbuję skręcić na 30*. Temp.kotła miałem na 57 z histerezą 55-65* Jeśli 50* kociołek, to ile uztawić powrót? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
wystarczy 42* powrót , ważne aby róznica temperatur zasilanie powrót nie była duża np. zasilanie 60 * powrót 30 * co sprzyja skraplaniu sie kondensatu na dolnych ściankach kotła
|
|||
|
||||
Pink01
![]() |
To jest budynek w nowej technologii, dobrze izolowany. Z niewielkimi potrzebami energetycznymi, zapewne z bardzo niewielkim zładem i bardzo wrażliwy na zyski bytowe i zysk od słońca. Nie dasz w nim rady utrzymać zadanej temperatury bez wyłączania pompy po dogrzaniu pomieszczeń. Takie akcje to w gierkowskich kostkach z naklejoną 5-tką styropianu się mogą udać, nie u Ciebie. Każda stała akcja grzejników zakończy się w cieplejsze czy bardziej słoneczne dni przegrzaniem pomieszczeń - to jest nieuniknione. Najbardziej ekonomiczną i najbardziej korzystną dla kotła opcją będzie całkowite zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczeń ( masz grzejniki, nie podłogówki ) i odpowiednie dobranie parametrów podtrzymania - tak żeby w długotrwałych postojach nie wygasał ale i nie podbijał sobie temperatury przedmuchami. Cykliczna praca pompy tak czy inaczej w końcu doprowadzi do przegrzewania pomieszczeń. Poza tym kocioł i tak Ci się będzie odstawiał, tyle że cykliczna praca pompy zapewne zmusi go do podejmowania grzania w cyklach pompy ( schłodzona woda z grzejników i instalacji po starcie pompy wróci do kotła i zbije jego temperaturę zmuszając go do grzania ). Jaki to ma sens? Czy nie lepiej kiedy sterownik po osiągnięciu zadanej zakończy grupę i wykona dopalenie przed odstawką - pozostawić go w tym stanie? Po co zmuszać go do rozruchu z odstawki, bezsensownego zmielenia jednej czy dwóch grup i ponownego dopalenia przed odstawką? jak stanął, to niech stoi. Dokąd temperatura w pomieszczeniach nie spadnie - wtedy niech działa. Popatrz na to jak na grzanie CWU latem. Kocioł dogrzewa baniak, załącza się ze 2, może 3 razy na dobę do grzania - i żyje. Nic mu się nie dzieje. Algorytm przed odstawieniem kotła opróżnił palnik, przygotował go do odstawki. Nie dymi, nie kopci, nie pracuje. Śpi. Obudzi się jak będzie trzeba.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kolega to na razie wygrzewa budynek , słonce to w jego przypadku nagrzeje powietrze wewnątrz , ale nie wygrzeje mu ścian i posadzek , nie wygoni wilgoci nie grzejąc i wietrząc .
Z zatrzymaniem pompy po dogrzaniu może kombinować jak zamieszka , i na pewno histereza temp wewnętrznej w tym przypadku co najmniej 1* , następnie też zależy gdzie jest czujnik bo może sie zdarzyć ze słonko zaświeci , pompa stanie a pomieszczenia od północy zimne. Ale każdy może przetestowć różne opcje i wybrać co mu najbardziej pasuje |
|||
|
||||
maryo
![]() |
Jeszcze raz dziękuję. To prawda staram się wygrzać mury i wietrzyć chałupę, żeby wilgoć nie weszła. Planuje zamieszkać od przyszłego miesiąca. Wtedy może troszeczkę pokombinuje, albo i nie jeśli będę miał spalanie w granicach 0,5 kg na godzinę. To będzie mnie w zupełności satysfakcjonować.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
bedziesz mial spalanie na taki metraż , w tak docieplonym budynku nie wieksze niż 12kg /doba 5-10* , i w lekkie mrozy do 15kg , doba
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||