Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Problem z grzaniem CWU. Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 6Next pageLast page
2017-11-01 08:27
  marcisz Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam kocioł OEP 16 z podgrzewaczem gazowym z wężownicą. Latem cwu grzeję gazem, zimą cwu z OEP. Dodatkowo cwu robi za ochronę powrotu. Przez 2 lata było wszystko ok. Piec odpaliłem 2 tygodnie temu (23. X), było wszystko ok. 29. X temperatura powrotu spadła z poziomu min. 43 stopnie do 35-37 i za cholerę nie szło jej podnieść. 31. X piec złapał 90 stopni (nie wiem jak i czemu) i termik go wyłączył. Po odpaleniu, za cholerę nie można podgrzać wody w cwu za pomocą OEP. Gorąca woda wchodzi do wężownicy a wychodzi letnia. Pompka cwu działa. Tak jakby jakaś rurka się zapchała... Obecnie cwu grzeję gazem. Ponżiej załączam schemat.



dodane 2017-11-01 08:27
2017-11-01 09:36
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Przyjrzałbym się pompie cwu. Nie ma cudów. Jeśli pompa pcha gorącą wodę do zasobnika to musi w nim rosnąć temperatura. Jedynie co to :
nie pcha gorącej wody oszukuje czujnik , sprawdzić organoleptycznie
jest gdzieś pobór ciepłej wody cały czas i jest dopuszczana zimna 
innych opcji nie ma
odetnij ogrzewanie na dom zaworem 4d sprawdź czujniki temperatury pieca wody czy poprawnie wskazują
rurki w obiegu pieca nie mogą się zapchać
2017-11-01 09:42
  farante Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
Po czym wnioskujesz że pompa CWU chodzi? Może ona stoi próbowałeś ja ruszyć recznie 
2017-11-01 10:00
  marcisz Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-11-01 09:36
odetnij ogrzewanie na dom zaworem 4d sprawdź czujniki temperatury pieca wody czy poprawnie wskazują rurki w obiegu pieca nie mogą się zapchać

Rurki w wężownicy cwu, nie w piecu. Co znaczy "sprawdź czujniki temperatury pieca wody"? Czujnik temp. wody w co?
 
farante napisał » 2017-11-01 09:42
Po czym wnioskujesz że pompa CWU chodzi? Może ona stoi próbowałeś ja ruszyć recznie 

Kurcze wnioskuję, po tym, że jak włączę słychać, że ta woda ruszyła (tak mi się wydaje), jak przełączam biegi też słychać różnicę. Jak ją ruszyć ręcznie?
2017-11-01 10:04
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Podnieś temp. na piecu na 60 i wtedy zobacz czy nie będzie poprawy.

Wszystkie zawory masz odpowiednio ustawione?

Pompa od.cwu nie jest zapowietrzona?
2017-11-01 10:06
  farante Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
wykręć ta srebrna śrubę na środku będziesz wtedy widział czy wirnik się kręci jeśli nie to rusz go wkrętakiem 
2017-11-01 10:08
  DKo70 Posts: 2367 Ostrzeżenie: 0
marcisz, gdy załączy się pompa cwu to słyszysz wirnik a niekoniecznie wodę, która ruszyła. Pompa może być zapowietrzona.
Najpewniej można sprawdzić czy pompa pracuje poprzez sprawdzenie króćców - wchodzący i wychodzący z bojlera z wężownicy. Muszą być gorące. No i powinno kapać z zaworu bezpieczeństwa przy bojlerze jak grzeje sie cwu. 
2017-11-01 10:08
  Ameno25 Posts: 2873 Ostrzeżenie: 0
sprawdź filtry na pompach , w starym śmieciuchu jak zdążyło mi sie zagotować wodę , to odpadały z rur jakieś śmieci i filtr był cały zatkany  , odpowietrz układ bo mógł sie zapowietrzyć , sprawdź ciśnienie w układzie 
2017-11-01 10:20
  Wikliraf Posts: 96 Ostrzeżenie: 0
Pompę może być słychać, ale nie koniecznie musi chodzić. Mógł paść kondensator i już nie ruszy dopóki nie pchniesz jej ręcznie. Tak jak piszą wyżej sprawdź czy na pewno chodzi. U Teścia padły kondensatory w 2 pompach rok po roku, w tym jedna prawie nowa. Nie ma reguły. Wiele też zależy jak ustawiony jest wirnik pompy. Powinien być w pionie.
2017-11-01 11:59
  marcisz Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
DKo70 napisał » 2017-11-01 10:08
Najpewniej można sprawdzić czy pompa pracuje poprzez sprawdzenie króćców - wchodzący i wychodzący z bojlera z wężownicy. Muszą być gorące. No i powinno kapać z zaworu bezpieczeństwa przy bojlerze jak grzeje sie cwu. 
No właśnie, o to mi chodziło, że wchodzący do był gorący, a wychodzący zimny. Próbowałem wczoraj wieczorem odpowietrzać pompy jak i układ, ciśnienie obecnie 1,5 bar. Od północy do 6 rano podniosło temperaturę cwu z 38 na 48 stopni. Zawór 4D zawsze miałem na 10, bo na grzejnikach głowice termostatyczne, o 10 skręciłęm go na 7 żeby chronić powrót. 

====================================
Macie rację pompa cwu na 1 biegu się zatrzymuje. Przełączyłem na 2 bieg - śmiga jak szalona, zobaczymy co będzie dalej...pompa w takiej pozycji jak na zdjęciu w poscie farante.
2017-11-01 12:32
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czy to dobre ułożenie pompy.
W elektronicznej wilo takie położenie jest niedopuszczalne.
2017-11-01 13:11
  farante Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-11-01 12:32
Nie wiem czy to dobre ułożenie pompy.
W elektronicznej wilo takie położenie jest niedopuszczalne.
ułożenie jest ok
2017-11-01 16:22
  marcisz Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Temperatura na piecu podniesiona na 55, przebija na 60, ale dalej coś nie tak jest z cwu, temperatura osiąga max 46 stopni...jutro dobiorę się do filtru, bo dzisiaj nie mam takiego klucza...
2017-11-01 16:28
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Według rysunku B masz źle założoną pompę.
2017-11-01 16:39
  marcisz Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Rysunek B pokazuje, że to prawidłowe ułożenie... zresztą moja jest zwykła, nie adaptacyjna.
2017-11-01 16:41
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Nie kolego.
Jest to nieprawidłowe ustawienie pompy.
Przyjrzyj się jeszcze raz.
Nie ma znaczenia czy zwykła czy adaptacyjna.
Ma znaczenie położenie wału.
Tu masz podobny temat wraz z instrukcją montażu pompy i położenia.
opis pompy
I teraz po tym poście niektórzy pójdą do kotłowni sprawdzić położenie wirnika swoich pomp

Ja przez to że nie przeczytałem instrukcji spaliłem takie 2 pompy.
2017-11-01 16:57
  marcisz Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
Moja wygląda tak (to akurat od co)


jest prawidłowo?
2017-11-01 17:01
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
wg mnie tak , zajrzyj do instrukcji tej konkretnej pompy.
instrukcja
2017-11-01 17:07
  marcisz Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
marcisz napisał » 2017-11-01 16:57
Moja wygląda tak (to akurat od co)


jest prawidłowo?

Który czarny dekiel? Ze śrubą?
instrukcja producenta

patrzę i patrzę to chyba jest tak samo jak na rysunku pierwszym od lewej...
2017-11-01 17:20
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Masz dobrze. Pierwszy rysunek na dole po lewej. Dekiel czarny na górze, wyjście kabla po lewej. Jest identycznie jak na twoim zdjęciu? Jest pokazane dla tej konkretnej pompy 5 położeń prawidłowych. Nie twierdzę że w innych nie będzie działać ale istnieje duże ryzyko uszkodzenia.
First pagePrevious page1 / 6Next pageLast page
Users on-line: basterek, Kiler5, mikol