Forum  eCoal.pl v3.5  Gdzie tkwi problem schemat Subskrybuj
2017-10-13 12:10
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
 Na schemacie u mnie widać pompę dodatkową której nie ma! jak to zmienić i gdzie żeby było dobrze na schemacie? i mam zawór 4D ale w manualu którego też nie widać na schemacie, ale czy jest to związane że jest w manualu?, powrót zabezpiecza się pompą CWU tak ustawiłem i w miarę działa, bo przedtem mocno spadała mi temperatura na powrocie. Tak do końca nie jestem przekonany czy instalator dobrze to zrobił? ale twierdził że pójdzie . Może ktoś spojrzy na moje ustawienia i doradzi co jeszcze można było by zmienić żeby było lepiej. Jakie temperatury  ustawić na CWU itp.. z góry dziękuję.
2017-10-13 12:24
  PrzemekP Posts: 1059 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Pompa dodatkowa: Ustawienia -> Zaawansowane -> Funkcja pompy dodatkowej -> wybierz pompa wyłączona
Żeby zobaczyć zawór 4D musisz wybrać w Ustawienia -> Obwody CO -> Typ obwodu -> Pompa CO + zawór 4D lub Pompa CO + Zawór 4D + reg. pokojowy
Wtedy zawór pokaże się na schemacie
2017-10-13 12:34
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Wielkie dzięki PrzemekP działa, powiedz mi bo w pudełku mam jeszcze jeden czujnik? nie ma on być zabudowany za zaworem jak jest na schemacie? ja mam powyżej zamontowany termometr który wskazuje temperature na zasilaniu za zaworem? zrobię zdjęcie i dodam, nie wiesz na forum jest jakieś ograniczenie wielkości zdjęcia? jak on określił że zawór 4D jest otwarty na 29% jak jest manual??
2017-10-13 12:46
  PrzemekP Posts: 1059 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Bandi napisał » 2017-10-13 12:34
Wielkie dzięki PrzemekP działa, powiedz mi bo w pudełku mam jeszcze jeden czujnik? nie ma on być zabudowany za zaworem jak jest na schemacie? ja mam powyżej zamontowany termometr który wskazuje temperature na zasilaniu za zaworem? zrobię zdjęcie i dodam, nie wiesz na forum jest jakieś ograniczenie wielkości zdjęcia? jak on określił że zawór 4D jest otwarty na 29% jak jest manual??

Czujnik możesz wykorzystać jako czujnik temperatury za zaworem, ale jeżeli piszesz zawór 4D jest ustawiany manualnie, będzie to tylko temperatura do celów informacyjnych.
dodane 2017-10-13 12:46
Bandi napisał » 2017-10-13 12:34
Jak on określił że zawór 4D jest otwarty na 29% jak jest manual??

Sterownik będzie próbował ustawiać zawór 4D - no ale jeżeli nie ma on fizycznie siłownika nie będzie to miało żadnego wpływu na zawór.
2017-10-13 12:49
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Czyli krótko jak by był siłownik to by to lepiej działało? 
dodane 2017-10-13 12:49
2017-10-13 13:41
  karoka65 Posts: 3117 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Nie będziesz musiał wtedy do niego biegać i kręcić, do tego wykorzystać pogodówkę i jest pełny wypas
2017-10-13 13:50
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Oj tak dobrze to nie jest nie mam podłogówki. Ale jest już lepiej niż na starym piecu gdzie musiałem często być w piwnicy, a przez noc wygasło, a rano lodownia, Już jest dużo lepiej w końcu 21 wiek
2017-10-13 14:05
  damian_lisu Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Bandi napisał » 2017-10-13 12:49
Czyli krótko jak by był siłownik to by to lepiej działało? 
dodane 2017-10-13 12:49



Kolego, instalacja z pompami pięknie wykonana ale nie widać na niej grama otulin, a szkoda bo będziesz grzał niepotrzebnie kotłownie.
U mnie wykonanie izolacji na rurach poprawiło powrót o +5 stopni
2017-10-13 14:08
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Wiem, wiem ale wyobraź sobie że instalator powiedział po co? szkoda gadać, będą w najbliższym czasie.
2017-10-13 17:14
  karoka65 Posts: 3117 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Bandi napisał » 2017-10-13 13:50
Oj tak dobrze to nie jest nie mam podłogówki. Ale jest już lepiej niż na starym piecu gdzie musiałem często być w piwnicy, a przez noc wygasło, a rano lodownia, Już jest dużo lepiej w końcu 21 wiek

A czy zawór z siłownikiem to tylko pod podłogówkę jest dedykowany? 
Paliłem w śmieciuchu 16 lat, wiem jak to wyglądało

2017-10-13 18:22
  simko1 Posts: 400 Ostrzeżenie: 0
Bandl  nie masz czasem wycieku zaraz kolo termometra?
dodane 2017-10-13 18:22Nad pompą wilo.
2017-10-13 19:24
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie jest, jesteś bardzo spostrzegawczy, jak przyjdzie fachman od instalacji to to poprawi, w końcu zgarnął kasę szkoda gadać ;(
Users on-line: 540520, Brayan72, grzegorzps, jendrek782, krisgam, pawlop, PEJN, szwistak