Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Jak pozbyć się spieków Subskrybuj | ||||
|
||||
kostek
![]() |
Witam jak zmienić ustawienia pieca by nie robiły się spieki. Muszę rozbijać je pogrzebaczem by spadały z palnika do popielnika. Węgiel mam z kopalni Ziemowit Retopal. Zdjęcie
|
|||
|
||||
kicab
![]() |
Dmuchawa w dół zmniejszaj stopniowo i obserwuj po paru godzinach jaki jest efekt.
dodane 2017-10-11 16:54Ja miałem ustawione czas podawania 5sek. i dmuchawa na -6 / -7% i było ok. Teraz testuje Stabek ale on potrzebuje trochę więcej powietrza. |
|||
|
||||
kostek
![]() |
Dziękuje tak zrobię mam nadzieje że pomoże
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
kostek ty to spieki masz byki ja to sie przejmuje małymi w grupowym ustaw mini 8 max 8 dmuchawa 35% podania 4
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , kilka uwag ode mnie , zwiększ temp.powrotu na min.42* C i zmniejsz moc dmuchawy w podtrzymaniu z 95% na 45% , chyba trochę za ostro pojechałeś z tą korektą dmuchawy zaczął bym od -3% , powodzenia
![]() |
|||
|
||||
kostek
![]() |
przemekoep10kw To są spieki które już rozbiłem pogrzebaczem żebyś ty widział co w piecu rośnie.
Po obniżeniu dmuchawy polepszyło się i to znacznie. eON22 na -3% to nie było efektów wiec dałem od razu z grubej rury. a co do podtrzymania to zmieniłem jak sugerujesz. Muszę z bólem serca przyznać że ten nasz węgiel jest gorszej jakości niż importowany. Najlepszy jaki miałem to Sztygar ultra (kolumbijski) ten to się spalał w pyłek. Ale że na węgiel z PGG mam talony to biorę nasz. Chodź jeśli tą zimę nie opanuje lepszego spalania to za rok talony do wypłaty i kupuje kolumbijski. |
|||