Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Uzupełnianie pojemnika, brak wskazań ilości Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-10-08 14:24
  Bartek-Polska Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Posiadam ten sterownik od dwóch dni, ale mam jeden problem, ponieważ zasypałem piec 75 kilogramami węgla i na wyświetlaczu wybrałem 75kg i naciskam zielony przycisk a mimo to nadal cały czas mam paliwo 0%. Co robię źle?

Oraz mam drugie pytanie czy da się jakoś ustawić aby pompa C.O nie pracowała  cały czas? 
2017-10-08 14:29
  leON22 Posts: 6100 Ostrzeżenie: 3
Najpierw zapoznaj się z tym tematem -> STATYSTYKI powodzenia
2017-10-11 11:40
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Jak masz kocioł Eko Plus M 26 bo taki ma ja, dzwoniłem do fachowca od sterownika i podpowiedział mi tak:
ilość zasypanego węgla mnożysz x 5 - (50min rezerwy) i wynik wpisujesz w odpowiednie miejsce i zacznie działać wskaźnik na sterowniku. 
Przykład: zasyp 150 kg x 5 = 750 - 50 (rezerwy) = 700 min. 
Ten wynik wpisujesz w ustawieniach przesuwasz się jak napisane: Zaawansowane, Zabezpieczenia, Czas Pracy Podajnika do Opróżnienia tam wpisujesz wartość jaka ci wyszła na moim przykładzie te 700 min.
2017-10-11 11:49
  simko1 Posts: 420 Ostrzeżenie: 0
Bandl tylko nie zawsze jest 0.2 kg opalu na minutę obrotu ślimaka.  Miałem ostatni miał i na minutę obrotu "szło" 0.24kg
dodane 2017-10-11 11:49A dobrego grochu może być nawet 0.18 kg na minutę.  
2017-10-11 11:55
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
A to jest gdzieś w wskazaniach sterownika ile podaje można to ustawiać?
2017-10-11 11:55
  simko1 Posts: 420 Ostrzeżenie: 0
Tu jest wyjaśnione jak ustawic poziom opału.  
POZIOM OPAŁU


Tez tego nie wiedziałem. 
2017-10-11 12:07
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
No tak, ale czy za każdym razem nie będzie inny czas np mrozy na dworze to zbiornik szybciej się wypali itp.. Raczej ten wskaźnik to trzeba potraktować orientacyjnie, niż tak na 100% , Dzięki przy następnym zasypie wpiszę ten czas ze sterownika. może będzie dokładniejszy
2017-10-11 12:09
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Bandi Współczynnik zawsze będzie taki sam (dla tego samego rodzaju paliwa oczywiście). Temperatury zewnętrzne nie mają na to wpływu.
2017-10-11 12:13
  simko1 Posts: 420 Ostrzeżenie: 0
Wskaźnik jest dokładny.  On nie sprawdza ile jest opalu tylko ile już zostało użyte.  Wpisujesz parametr 0.22 kg/min i w ten sposób sterownik wie ze w ciągu minuty kręcenia ślimakiem zużywa 0.22kg opalu ten parametr do statystyk potrzebny jest.  Drugi parametr to czas do opóźnienia zasobika wpisujesz np. 100 min i sterownik wie ze aby opróżnić zasobnik musi kręcić ślimaki przez 100 min. ten parametr potrzebny do tego aby widać było ile opalu w zasobniku. 
Temperatura na zewnątrz nie ma wpływu . Ślimak krsci się z jednakową prędkością tylko jak jest zimno będzie się cżeście uruchamia i szybciej osiągnie te przykładowe 100 min . PANIEMAJESZ?
2017-10-11 12:45
  Bandi Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Ok zrozumiane, aha fachowiec od sterownika powiedział że szybkość jest 0,2kg/1min. 
2017-10-11 14:39
  czechu714 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
To wszystko zależy od rodzaju węgla, granulacji, ja ostatnio robiłem pomiar i wyszło  0,21 kg groszku /min pracy podajnika.
2017-10-12 22:24
  Dzidek-KW Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Bandi napisał » 2017-10-11 11:40
Jak masz kocioł Eko Plus M 26 bo taki ma ja, dzwoniłem do fachowca od sterownika i podpowiedział mi tak:
ilość zasypanego węgla mnożysz x 5 - (50min rezerwy) i wynik wpisujesz w odpowiednie miejsce i zacznie działać wskaźnik na sterowniku. 
Przykład: zasyp 150 kg x 5 = 750 - 50 (rezerwy) = 700 min. 
Ten wynik wpisujesz w ustawieniach przesuwasz się jak napisane: Zaawansowane, Zabezpieczenia, Czas Pracy Podajnika do Opróżnienia tam wpisujesz wartość jaka ci wyszła na moim przykładzie te 700 min.

Moje spostrzeżenia co do pokazywania ilości opału w zasobniku są takie:
 wskazanie zużytego paliwa w zasobniku jest bardzo potrzebne, jednak obecny sposób realizacji tej funkcji jest nie do końca przemyslany i uciążliwy.
Dziala prawidlowo tylko w sytuacji gdy zasypiemy zasobnik do pelna i zostanie zużyty do konca.
Np. zbiornik mieści 120 kg to wpisujemy do sterownika zasyp 120 kg i czekamy aż cały zostanie zużyty.  W tym czasie procentowe zużycie paliwa w zasobnika będzie prawidłowo działać.  jednak w przypadku dosypania /uzupelnienia wegla np. 30 kg oraz wprowadzenie tej wartosci do sterownika spowoduje wyzerowanie stanu i wskaznik bedzie pokazywal 100% - po prostu lipa. W związku z tym zwracamy się do producenta sterownika  o usprawnienie algortytmu w tym zakresie. Dodatkowo algorytm ten powinien uwzględniać funkcjonalność taka, że jeśli zostanie w zasobnika np. 10 % paliwa zostaje wysyłany email informujący o tym fakcie.
2017-10-13 07:28
  simko1 Posts: 420 Ostrzeżenie: 0
DZIDEK  nie do końca jest jAk piszesz. Przykład.  Wsypujemy 100 kg i do oprożnienia
zasobnika wpisujemy 500min. Czyli wsypujac 10 kg wpiszemy 50 min, wsypujac 50 kg wpiszemy 250 min   
ITD. ITD. 
 Jak dobrze wypełnisz  rubrykę czas do opóźnienia zasobika  to będzie działać. 
Po każdym zasypie będzie 100  % tylko ze będzie w innym tempie ubywac tych %. W zależności od ilości wsypać ego opału.  
dodane 2017-10-13 07:28A te 10 % wcześciej mail to sam możesz ustawić.  Przykład.  Czas do oprożnienia zasobnika mamy 500min to wpisz 450 min i sprawa rozwiazana.
2017-10-13 08:48
  Vitis Posts: 168 Ostrzeżenie: 0
simko1 to co piszesz jest może i dobre ale ciut nielogiczne podam przykład:
jedziemy na stację benzynową i tankujemy 10 l paliwa ( bak ma np pojemność 50l)
faktem jest że to 10l jest naszym 100% do wykorzystania
niestety w samochodzie jest też wskaźnik poziomu paliwa który nie pokazuje pełnego baku
przenosząc na piec: nasz kosz zasypowy to taki bak ( mój ma pojemność 125kg)
wizualizacja poziomu paliwa w zasobniku to wskaźnik tegoż poziomu ( tu niestety zepsuty po nasypaniu obojętnej ilości zawsze 100%)
A rozwiązanie jest takie proste ( chyba że opatentowane przez innego producenta sterowników)
dodajemy w ustawieniach zaawansowanych funkcje "Pełny Zasobnik" nie wypełniona sterownik pokazuje tak jak teraz, wypełniona czyli tak jak dla mnie ( wpisuję 125 kg) to jest 100% zasobnika
kończy mi się paliwo został np 6% zasypuję 100 kg na wskaźniku pokazuje 86% czyli faktyczny stan zasobnika
Nie obliczam nie przeliczam nie zmieniam za każdym razem po dosypaniu mniejszej ilości bo wszystko może przeliczyć za mnie komputer
W końcu nie czekam aż na wskaźniku pokaże się 0% żeby dodać nowy zasyp
Przechodząc na stację benzynową pomyślałem co będę co chwile tankował zalałem te brakujące 40l.
I o dziwo mój wskaźnik pokazuje pełny bak 100% i to też jest 100% do wykorzystania...


2017-10-13 09:43
  czechu714 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Witam, w sumie kolega "Vtis" ma rację to dobra propozycja z określeniem " pełnego zasobnika" np 130 kg to 100% a po zasypie np 65kg pokazuje nam sterownik tylko 50% paliwa. Prosimy więc programistów o taką zmianę w oprogramowaniu.
Pozdrawiam
2017-10-13 09:58
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
czechu714 napisał » 2017-10-13 09:43
Witam, w sumie kolega "Vtis" ma rację to dobra propozycja z określeniem " pełnego zasobnika" np 130 kg to 100% a po zasypie np 65kg pokazuje nam sterownik tylko 50% paliwa. Prosimy więc programistów o taką zmianę w oprogramowaniu.
Pozdrawiam

Wszystko wskazuje na to, że taka zmiana będzie zrobiona.
Dojdzie dodatkowy parametr - pojemność zasobnika w [kg].
2017-10-13 22:57
  Dzidek-KW Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
 simko1 - nie masz racji.  Vitis - wytłumaczyłeś problem wzorcowo. Algorytm sam ma wyliczać faktyczny poziom paliwa w zasobniku. Obsługa ze strony użytkownika ma się sprowadzać tylko do wsypania węgla do zasobnika tyle ile mi pasuje np. wsypuję do zasobnika 30kg a potem wpisuję tą wartość do sterownika. W efekcie sterownik pokazuje prawdziwy % poziom paliwa. Idealnie by było dodać jeszcze powiadomienie (e-mail lub sms) o kończącym się paliwie w zasobniku ustawionym np. na 10% - w tedy całość ma sens. Wprowadzenie tej funkcjonalności sprawi że sterownik będzie idealny.
2017-10-13 23:28
  anaana Posts: 648 Ostrzeżenie: 0
Tak sterownik mógłby sam sumować wsypywany eko i odejmować na podstawie minut ile go spalił, to chyba nie jest zbyt skomplikowane, najważniejsze żeby wyliczyć ilość eko na 1 min i np. wsypujemy 50kg za dwa dni dosypujemy 30kg, sterownik dodaje 30+50 i odejmuje eko z 2 dni np. 40kg. 👍😃👍💪💪 na tej podstawie wylicza ile jest do następnego zasypu.
Ster w nowej wersji z pewnością ma tyle pamięci i mocy obliczeniowej że można się nad tym pochyluć 😀👍
2018-03-19 14:53
  dziqss79 Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Czy prawidłowe wprowadzanie danych będzie miało wpływ na zużycie....
Czy sterownik jest na tyle inteligentny że po podaniu tych parametrów zmniejszy zużycie eko-gorszku.
Proszę o wyrozumiałość gdyż jestem tu nowy.
2018-03-19 14:58
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
dziqss79 napisał » 2018-03-19 14:53
Witam,
Czy prawidłowe wprowadzanie danych będzie miało wpływ na zużycie....
Czy sterownik jest na tyle inteligentny że po podaniu tych parametrów zmniejszy zużycie eko-gorszku.
Proszę o wyrozumiałość gdyż jestem tu nowy.

Dane o zasypie, czas do opróżnienia zasobnika NIE ma żadnego wpływy na algorytmy spalania.
Te dane są używane tylko do statystyk i wyliczaniu daty następnego zasypu.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: buczobucz, izsuener, Maxim