Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Czas do opróżnienia podajnika Subskrybuj | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Witam.
Czy zauważył ktoś jakąś różnicę w liczeniu czasu pracy przez podajnik? Używam ciągle tego samego węgla workowanego. Do niedawna czas do opróżnienia podajnika miałem ustawiony na 450 min (125 kg) i mniej więcej się zgadzało. Od jakichś dwoch miesiecy zauważyłem, że piec piszczy o węgiel, a w podajniku jeszcze sporo. Ostatni zasyp wystarczył na ok 535 minut pracy. To prawie 20% wiecej niż kiedyś. Są trzy opcje: albo producent węgla oszukuje znacznie mniej niż wczesniej (cena węgla też wtedy poszła nieco w górę), ale zasyp 5 worków tak samo mieści się w podajniku, jak wcześniej, albo sterownik błędnie liczy czas pracy, albo krasnoludki w nocy dosypują po trochu do podajnika. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Wystarczy że węgiel jest trochę grubszej frakcji i będziesz miał taką różnicę.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ciekawe, węgiel ten sam, co zwykle. Frakcja również nie odbiega od standardu, a typów wegla przeszlo przez piec masa. Z przewagą miału (Jaret), innym razem grube kawałki i czas się w miarę zgadzał. Zobaczę jak po następnym zasypie.
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Jest inny węgiel a wydaje Ci się że ten sam, jest cieplej na dworze, zmieniłeś jakiś parametr lub zona np zakręciłeś termostaty z 5 na 4. Przyczyn wiele. Ustaw na nowo czas większy i obserwuj.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
@sq9tbu zużycie węgla, a czas do opróżnienia zasobnika to dwie różne sprawy. Zużycie mam co zasyp inne, chociażby ze względu na temperaturę.
|
|||
|
||||
_Kb_
![]() |
Też zauważyłem u siebie różnice rzędu kilka% w czasie opróżnienia zasobnika.
Myślę, że parametrów wpływających na wydajność ślimaka jest wiele - wynikające z paliwa jak: rodzaj węgla (gęstość, tarcie, skłonność do kruszenia się), granulacja, wilgotność - wynikające z tego co dzieje się na palniku - temp.podajnika (część węgla zgazowuje w podajniku albo nie), długość cyklu podawania (30 x 4s nie koniecznie poda tyle samo co 10 x 12s) - inne czynniki - poziom paliwa w zasobniku (inny nacisk), zużycie podajnika (z czasem będzie podawał coraz mniej /s bo rośnie szczelina między obudową a ślimakiem) ...i pewnie jeszcze inne |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Mnie tego nie musisz tłumaczyć. Napisałem Ci przyczyny innego liczenia czasu.
|
|||