Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl Spalanie drzewa na ruszcie awaryjnym Subskrybuj | ||||
|
||||
buhaj39
![]() |
Panowie,
Chcę spalić trochę drzewa na ruszcie awaryjnym w OE+16kw,czy czujnik spalin się nie uszkodzi?
|
|||
|
||||
bgregor
![]() |
Na czas palenia drewnem lepiej wyjąć czujnik spalin bo można się przejechać . Sam tak robię tylko że inny piec.
|
|||
|
||||
kastyk
![]() |
Ja nie wyjmuję czujnika temperatury spalin. Całe lato dogrzewam CWU drewnem i rzadko kiedy temperatura spalin dochodzi do 200 st. C, więc jakoś nie widziałem potrzeby wyjmowania czujnika...
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Przeczytaj instrukcję a nie pisz po forum bo u Ciebie to czy tamto.
Albo demontaż czujnika na czas palenia na ruszcie przestawić kocioł w tryb pracy "Zasypowy" |
|||
|
||||
australopito
![]() |
Ja za zgoda serwisu wkładam go dosłownie 2 cm aby tylko chwytał trochę temperatury spalin a i tak czasami jest 200 ale w ten sposób nie wywala mi alarmu
|
|||
|
||||
kastyk
![]() |
karoka65: bardzo lubię czytać instrukcje obsługi. A forum chyba z założenia służy do wymiany doświadczeń. DTR OEP 16kW, w aktualnej wersji, nic nie mówi o ruszcie awaryjnym. O paleniu na nim tym bardziej. W poprzedniej wersji była niewielka wzmianka na ten temat. Instrukcja do sterownika mówi tak: "W sytuacji zastosowania rusztu rezerwowego w celu palenia drewnem lub odpadami gospodarczymi należy usunąć czujnik wylotu spalin z czopucha tylko jeśli nie jest włączony tryb palenia na ruszcie awaryjnym (parametry zaawansowane – Typ podajnika: Zasypowy)." W moim przypadku grzałem CWU drewnem, ustawiając piec w tryb "Zasypowy", nie widziałem więc powodu, by wyjmować czujnik temperatury spalin. Poza tym, jak wspomniałem, po kilku modyfikacjach ustawień, temperatura spalin rzadko przekraczała 200 st. C, więc nie wiem, w czym tu mógłby czujnik temperatury spalin przeszkadzać. karoka65, jeśli pozostawieni czujnika spalin było w moim przypadku niewłaściwe - wytłumacz mi dlaczego, a ja już z góry dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Jeśli ustawisz kocioł w ZASYPOWY to sterownik pilnuje żeby temp. spalin nie przekroczyła wartości krytycznych.
Jeśli paiisz przy otwartych drzwiczkach czujnik należy bezwzględnie usunąć. Przeczytaj swój poprzedni post, ktoś to przeczyta i będzie musiał za to zapłacić bo jakiś kastyk napisał na forum że u niego jest tak czy siak i uzna to za prawdę najprawdziwszą. Wyobraź sobie że wiem co pisze w instrukcji i dlatego zaproponowałem abyś się z nią zapoznał. |
|||
|
||||
robo__
![]() |
Tak z ciekawości - jak sobie radzicie z tą dziura po czujniku spalin jak go wyjmiecie ?
|
|||
|
||||
kastyk
![]() |
karoka65:
1. nigdzie powyżej w tym wątku nikt, również ja, nie wspomniał o paleniu przy otwartych drzwiczkach. 2. moje doświadczenia, opisane przeze mnie, SĄ prawdą najprawdziwszą ![]() 3. zdaję sobie sprawę, że jestem (delikatnie mówiąc) średnio zaawansowanym użytkownikiem OEP, ale potrafię czytać ze zrozumieniem i kojarzyć przyczynę ze skutkiem. Uważałem, że warto się podzielić swoim doświadczeniem, tak jak robią to inni użytkownicy kotłów. Przyznaję, założyłem sobie, że buhaj39 będzie palił w trybie "Zasypowy", ponieważ jakoś nie potrafię sobie wyobrazić efektywnego, kontrolowanego spalania drewna przy otwartych drzwiczkach... Tyle moich wyjaśnień. Ale nauczkę mam: na przyszłość, na pewno zastanowię się dwa razy, zanim coś tu napiszę ![]() EOT. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
kastyk wyluzuj ,pisz jak masz jakiś problem na pewno ktoś życzliwy odpisze . Nie znasz karoka65 zawsze dolewa oliwy do ognia , trzeba się do jego opinii przyzwyczaić ale gość ma pojęcie o tym co pisze w końcu pracuje w tej branży , pozdrówka
![]() |
|||
|
||||
wiktoriano
![]() |
Kastyk nie przejmuj się, Karoka miał zły dzień pewnie.
Ja palę drewnem i mam go wchuj i będę nim palił. Wyjmuję czujnik jak wiem, że przekroczy 500 st. i tak przekroczył już ze 100 razy i się jeszcze nie spalił, do 500 st. spokojnie wytrzymuje, a jak się spali to się kupi nowy. Mam defro i mam w nim klapkę bo bez tego bym nie ryzykował. Wyjmuję tylko tak czujnik, że wisi czujnik na końcu otworu, a jak jest włożony to nie jest przykręcony tylko leży sobie swobodnie. O paleniu drewnem można by długo gadać... |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
To może teraz, ktoś opowie o paleniu drewnem na ruszcie awaryjnym w OEP 10?
![]() |
|||
|
||||
reaker
![]() |
Ja miałem ostatnio przygodę z paleniem drewnem.
Paliłem całe lato drewnem i jakieś 3 tygodnie temu przy rozpalaniu z otwartymi drzwiczkami wyszedłem na chwilę (chwila trwała ok 10 minut - po prostu zapomniałem). Wróciwszy zastałem piszczący piec, spalone gąbki osłaniające rury oraz spalony czujnik spalin. Dobrze że sadze się nie zapaliły i mam zamontowane zabezpieczenie przy gotowaniu wody to schłodziło piec. Piec osiągnął 110 stopni a temp spalin ok 700. Nie zadziałało zabezpieczenie zaworu czterodrogowego który miał rzucić wodę na grzejniki. Otwieranie zaworu trwa zbyt długo i zanim się otworzy to w układzie jest więcej pary niż wody. Pompa działa na sucho. Tu apel do firmy eSterownik - może warto pomyśleć o zabezpieczeniu polegającym na otwarciu zaworu i wbiciu w piec chłodnej wody np przy 95 stopniach? Działało by to tak samo jak manualny zawórzabezpieczający, ale byłoby sterowane przez sterownik. |
|||
|
||||
kastyk
![]() |
Dlatego, jak pisałem wcześniej, nie wyobrażam sobie jak można kontrolować spalanie drewna przy otwartych drzwiczkach. Według moich doświadczeń z tego roku, a paliłem drewnem na obniżonym ruszcie awaryjnym całe lato, dogrzewając CWU, tryb "Zasypowy" w sterowniku sprawuje się wyśmienicie.
Drewna mam również tyle, ile to określił wyżej wiktoriano ![]() ![]() Moje letnie palenie samym drewnem w OEP ma jedną wadę - nie udało mi się, niestety, uniknąć lekkiego zasmolenia i dużo częstszego czyszczenia pieca, natomiast przy dorzucaniu drewna na podniesiony ruszt awaryjny podczas spalania ekogroszku (z czym sterownik również świetnie sobie radzi, u mnie pracując w pełnym automacie) nie zauważyłem takich problemów. Dla świętego spokoju podkreślam, że piszę o własnych doświadczeniach, które nie muszą być dobre u innych. |
|||