Forum  eCoal.pl v3.5  Awaria czujnika temperatury spalin Subskrybuj
2017-09-10 10:18
  blochu24 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam,
wczoraj po kilkumiesięcznej przerwie chciałem uruchomić mój piec.Po włączeniu do prądu wyskoczył alarm "uszkodzony czujnik temp spalin",czy jest możliwe że ten czujnik się zepsuł sam podczas letniego przestoju.Po wymontowaniu czujnika błąd jest taki sam.Jest możliwość diagnozy czujnika PT1000 czy tylko wymiana na nowy?

2017-09-10 11:16
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
Zmierz go omomierzem.
W temp. pokojowej powinien mieć około 1100ohm (1,1 kohm)
Przerwa, około 0 ohm albo wartość znacznie odbiegająca od ww = wymiana czujnika
2017-09-10 11:50
  blochu24 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Zmierzyłem wg tabeli rezystancji z netu i wyniki pokrywają się,we wrzątku 1383ohm.
2017-09-10 18:52
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Proszę się skontaktować z serwisem ES. Sterownik wersji 3,5 może awaryjnie  pracować bez czujnika spalin. Jest to możliwe wybierając w parametrach zaawansowanych >typ podajnika "ręczny" oraz > algorytm wygaszania kotła ustawić "wyłączony".  W parametrach spalania dla spalania ręcznego trzeba ustawić parametry spalania 
2017-09-24 18:49
  leON22 Posts: 5101 Ostrzeżenie: 1
Witam , mam pytanko dziś podczas czyszczenia kotła , gdy wyciągałem czujnik spalin żeby wyczyścić czopuch wystąpił błąd jak w temacie ,czyli awaria czujnika spalin  Skasowałem błąd , wyczyściłem czujnik i podczas jego montażu znowu wystąpił w/w problem , ponownie skasowałem błąd i póki co jest wszystko OK , tylko ciekawe dlaczego tak się dzieje , czyżby przyszedł na niego czas  Sezon grzewczy się zaczyna więc lepiej dmuchać na zimne , czy można tą usterkę reklamować , z góry thx za odpowiedź , pozdrawiam
2017-09-25 08:10
  mnich Posts: 224 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Proszę sprawdzić podłączenie czujnika na listwie w sterowniku, może się zacisk poluzował.
2017-10-05 00:35
  leON22 Posts: 5101 Ostrzeżenie: 1
Połączenie w sterowniku jest ok , podejrzewam uszkodzenie wewnątrz przewodu na jego łączeniu z czujnikiem sprawdzę jak będę w domu poruszam kabelkiem i zobaczymy czy wyskoczy błąd ? Póki co thx za info pozdrawiam 😉
PS. Dziś podczas czyszczenia czujnika , ponownie błąd awaria czujnika spalin  Jakieś sugestie 
dodane 2017-10-05 00:35Sorki , że piszę ponownie w/w sprawie ale problem nadal istnieje , nawet zabezpieczyłem łączenie przewodu z czujnikiem koszulką termokurczliwą i podczas czyszczenia czujnika zonk  Panowie z Serwisu proszę o pomoc co dalej , czy to normalne , czy ten typ tak ma , pozdrawiam
2018-03-29 17:47
  luki666st Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam wczoraj wymieniłem czujnik temperatury spalin po 1 dniu działania wyskoczył alarm ze uszkodzony , proszę o pomoc jaka jest tego przyczyna
2018-03-29 20:49
  grzegorzw84 Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Wylacz ten czujnik w ustawieniach ja tak zrobilem
 Mi tez srednio co 2 ,3 dni pojawial sie blad wygaszanie kotla w trybie grzanie i wylaczylem go wpizdu! Teraz mam spoluj
2018-03-29 20:53
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Luki ty masz sterownik V2.1 bez czujnika ster nie bedzie pracował! zadzwoń do nas jutro rano to postaramy sie rozwiązać ten problem

Users on-line: AdamGolon, arek1909, danieldykowski, DominikSt, heniekwi, Jan46, JerzyY123, Jestem_andrzej, jkarwot, jolantalat, Krzysiek1976, mark53, ogniwodomowe, sujta, tyrpo, xxkanou