Forum eCoal.pl v3.5 kociol + inst. solarna Subskrybuj | ||||
|
||||
procho
|
Witam,
Mam mozliwosc zalozenia instalacji solarnej w swoim domku. Calkowity koszt instalacji to 1900zl (dofinansowanie ze srodkow unijnych). Moje pytanie jest nastepujace: 1. jak poradzic sobie z wilgocia w kotle w okresie letnim gdy nie bedzie pracowal? Da sie ten problem rozwiazac? 2. czy warto zakladac taka instalacje? 3. jak sobie radzicie w okresach takich jak dzisiaj czyli brak slonca (przepalacie w kotle? hmmm czy grzalka elektryczna?) |
|||
|
||||
robo__
|
Wiem że nie związane z tematem ale chciałem zapytać gdzie dają takie dofinansowanie do solarów ?
|
|||
|
||||
procho
|
program OZE w gminie
kotły na biomasę w cene 2200zł (niestety/stety ja posiadam 2letniego OEP16) |
|||
|
||||
robo__
|
a która część Polski ?
|
|||
|
||||
procho
|
woj. lubelskie
|
|||
|
||||
Mati102
|
Witam
U mnie włącza się pompka cwu koło południa jak jest nagrzana w zbiorniku powyżej 55stc na około godzinke, i podgrzewa piec do około 30stC i jest dużo lepiej w piecu |
|||
|
||||
fred
|
Posiadam solary i kocioł z podajnikiem.Kocioł stoi od maja i nic ciekawego się nie dzieje, prócz kilku kropli na ściankach. Te krople jeżeli kocioł jest dobrze wyczyszczony nie zrobią niczego złego, najwyżej pojawi się jakiś rudawy nalot. Kocioł trzeba przewietrzać ; pootwierać wszystkie drzwiczki i pokrywę zasobnika, otworzyłem także wyczystkę górną i wyjąłem płytę betonową. Ostatnio przygotowywałem się do otwarcia sezonu grzania i stwierdziłem ze jest wszystko OK. Zapowiadali ocieplenie i kocioł dalej czeka w pogotowiu. Nie wymyślajmy problemów których nie ma. Pozdrawiam.
|
|||