Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Siłownik zaworu 3d Herz - nie chce zamykać - dziwne dźwięki Subskrybuj
2017-09-03 18:48
  marceli Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Cześć, 
Podłączyłem właśnie nowy siłownik zaworu 3d Herz do mojego Ogniwo Eko Plus (eCoal.pl v3.5).
Objaw jest taki że przy ręcznym sterowaniu z aplikacji - otwieranie zaworu działa poprawnie, natomiast przy zamykaniu siłownik wydaje dziwne dźwięki i nie kręci zaworem. 
Zamykanie zaworu: https://www.youtube.com/watch?v=F5l4n3agEI8
Otwieranie zaworu: https://www.youtube.com/watch?v=pILvNpjY0Oc

Wg instrukcji siłownika mam trzy przewody 1 - L1 - obroty w lewo, 2 - N, 3 - L1 - obroty w prawo. 

Podłączyłem to 1 - do L1 na sterowniku, 2 - N, 3 - L2 na sterowniku. 
Coś robie źle? Próbowałem zamienić kable 1 i 3 - zmienił się kierunek obrotów ale zachowanie takie samo - otwiera ok, zamykać nie chce (tzn coś tam próbuje ale nie działa). 

Coś źle podłączyłem czy dostałem walnięty siłownik ?
2017-09-03 19:19
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Dodaj  swój zawór 3D do schematu w ustawienia - obwody co - typ obwodu - Pompa CO+zwór 4D+reg.pokojowy
2017-09-03 19:23
  marceli Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
OK. Dzięki. Zapomniałem. Ale to chyba nie powinno mieć wpływu na "niedziałanie" siłownika na zamykaniu w trybie ręcznym ?
2017-09-03 19:50
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Do pełni szczęścia brakuje Ci czujnika temp. za zaworem 3D , co do "niedziałania" zamykania w trybie ręcznym to nie mam pojęcia skoro działa w jedną stronę to powinno również w drugą Może w trybie ręcznym nie działa zamykanie ?
2017-09-03 19:55
  marceli Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Powinno... ale to wygląda albo jakby coś było źle podłączone albo jednak siłownik padnięty. Bo próbuje go ruszyć...
2017-09-03 20:01
  Radek_Skoc ... Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
dla próby zamień przewody na siłowniku 1 z 3 i wyciągnij wnioski
2017-09-03 20:18
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
marceli z ciekawości załączyłem w swoim sterowniku tryb zima temp. za zaworem 35* , załączyłem tryb ręczny i siłownik otwarty na 50% , tak że sam widzisz , przy okazji wyłącz w obwodach CO - Obwód CO1 - zawór 4D - Regulator pogodowy - Aktywny , skoro nie masz czujnika temp. za zaworem to ta opcja nie ma sensu , bo zawór nie wie jak się ustawić :( Zawór powinien się zamknąć na 0% po chwilowym odłączeniu sterownika od sieci , jeśli tak będzie to z siłownikiem jest wszystko OK , pozdrawiam
PS. Zwiększ czas reakcji zaworu na 30s , 10s to za mało .
2017-09-03 20:26
  marceli Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Wymontowałem siłownik, bez podłączonego zaworu też  nie działa na zamykanie. Zmiana kabli nie pomaga (tzn podłączając odwrotnie kręci sie w drugą stronę ale dalej zamykanie nie działa). Wygląda na uwalony. Tylko przy okazji kombinowania zwichrowałem przełącznik reczne/auto i ciekawe czy mi teraz uznają na gwarancji :/
2017-09-03 21:24
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Sorki marceli  mam nadzieję że zamontowałeś siłownik zgodnie z instrukcją w/g mnie coś jest nie tak :(
2017-09-03 21:29
  marceli Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
No skoro niezamontowany też nie działa to IMHO raczej walniety siłownik :/
2017-09-03 21:34
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1

W/g tego schematu ten przycisk ręczny powinien być u Ciebie z prawej strony a na filmiku na YT jest u góry :(
2017-09-03 21:51
  marceli Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
na tym schemacie też jest u góry przecież
dodane 2017-09-03 21:51ale to chyba nie ma znaczenia jeżeli ustawie pokrętło w odpowiedniej pozycji na początku i mocowanie pasuje
2017-09-03 22:06
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Jest do góry ale zauważ w jakim położeniu jest zawór 3D , chyba to nie jest bez znaczenia , jestem technikiem z wykształcenia dla mnie schemat to schemat , ale mogę się mylić

PS.Podkreśliłem moją wątpliwość , chyba masz rację

Instrukcja montażu
1. Obracając trzpień A zaworu mieszającego, ustawić pozycję krańcową (otwarty lub zamknięty).
2. Zabezpieczenie B (sworzeń) wkręcić do odpowiedniego nagwintowanego otworu.
3. Adapter C osadzić na trzpieniu zaworu mieszającego.
4. Osadzić napęd D na adapterze C (fabrycznie napęd dostarczony jest w pozycji krańcowej w lewo – przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) w
taki sposób, aby korpus napędu nie obracał się. Zabezpieczenie B musi być dopasowane do odpowiedniego rowka w dolnej, czarnej części
korpusu napędu.
5. Osadzić skalę E zgodnie z oczekiwaną funkcją (otwarty lub zamknięty).
6. Pokrętło F osadzić tak, aby jego wskaźnik pokrywał się z pozycją krańcową na skali, następnie pokrętło zabezpieczyć za pomocą śruby G.
7. Za pomocą śrubokręta przestawić tryb pracy z pozycji A (automatyczny) na (ręczny) i pokręcając sprawdzić położenia krańcowe
odpowiadające skali (0 … 10).
Napęd bezwzględnie musi się swobodnie poruszać w pozycjach krańcowych (90o) !
8. Podłączyć elektrycznie napęd, zgodnie ze schematem.
9. Przestawić napęd na tryb automatyczny, napęd będzie sterowany zgodnie z automatyką.
Zastosowanie
Napęd 1771263 należy stosować z zaworami mieszającymi HERZ 2137 i 2138. Sterowanie napędu odbywa się z reguły przy zastosowaniu
automatyki do sterowania 3-punktowego.
Wskazówki montażowe
Napęd 1771263 mocowany jest do zaworu mieszającego za pomocą jednej śruby. Dostarczony w zestawie stalowy sworzeń służy jako
zabezpieczenie przed obracaniem się korpusu napędu na zaworze. Położenie montażowe w granicach 90° może być wybrane dowolnie. Dzięki
skompaktowanej formie napęd pasuje do większości wycięć izolacji stosowanej do armatury. Obrót napędu ogranicza się do 90°. Po osiągnięciu
pozycji krańcowych, napęd zostaje odłączony elektrycznie. W przypadku problemów związanych z zasilaniem elektrycznym napędu, można go
ustawić w trybie ręcznym w pozycjach pośrednich w zakresie 90° za pomocą pokrętła. W przypadku sterowania ręcznego, sprzęgło napędu jest
odłączone i ręcznie można wybrać dowolną pozycję, zgodnie ze skalą, która może być osadzona w korpusie napędu w 2 pozycjach.
2017-09-04 06:37
  minertu Posts: 1975 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
leON22 napisał » 2017-09-03 19:50
Do pełni szczęścia brakuje Ci czujnika temp. za zaworem 3D , co do "niedziałania" zamykania w trybie ręcznym to nie mam pojęcia skoro działa w jedną stronę to powinno również w drugą Może w trybie ręcznym nie działa zamykanie ?
W trybie ręcznym siłownik czeka na Twój ruch bo to Ty jesteś w tym momencie operatorem sterownika.
2017-09-04 10:04
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
minertu nie chciałem już wczoraj o tym pisać ale pomyliłem tryb ręczny pracy siłownika  i jego działaniem po przejściu w tryb ręczny pracy sterownika z platformy esterownik Na próbę przełączyłem sterownik na tryb ręczny i zawór nie wracał do pozycji "0" ale nie starowałem pracą siłownika , wiem że przy braku zasilania siłownik się resetuje do "0" potem stopniowo wraca do pozycji zadanej .
 
PS. Sprawdziłem działanie swojego zaworu womix 4D i dedykowanego do niego siłownika w trybie ręcznym z panelu nawigacyjnego na kotle . Działa poprawnie w obie strony z tym , że przy zamykaniu również wydaje "dziwne dźwięki" ale zamyka
Users on-line: Ambrozy, beran, Bioly41, Franta, goldiOEP, Krzychuniko, MarcinMalarczyk, piterekzioberek, varden22