Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Tryb Lato Subskrybuj
2017-08-16 18:33
  mrblue Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Witam
Kocioł RBR 12KW, obecnie nie podłączony do netu. Mam ustawiony tryb lato, temperatura zadana pieca to 47 stopni, temperatura zadana CWU to 42 stopnie. Temperaturę CWU kociołek trzyma, ale na piecu jest temperatura 72 stopnie przy zadanych 47... Czy to normalne i przewidziane zachowanie?
2017-08-16 19:06
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
mrblue jeśli kociołek pracuje w automacie to normalnym jest że podbija temp.zadaną o 5* , u Ciebie przebiło o 25* , musisz to ustawić odpowiednią ilością podań (  w Twoim przypadku na minus ) oraz korektą nadmuchu również na " - " możesz również zwiększyć temp.CWU na 50* żeby był większy odbiór ciepła z kotła i zmniejszyć histerezę kotła , powodzenia
PS. Najlepiej poszukaj użytkownika z takim samym kociołkiem , zobacz jakie ma ustawienia i spróbuj je zastosować u siebie , chociaż u każdego może się inaczej palić ( inny rodzaj opału , instalacji itp. )
2017-08-16 20:44
  bonus Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
proponuje zmienić czas przerwy w podtrzymaniu na 60-70min. lub więcej i będzie ok. miałem podobny przypadek u znajomego, kocioł podbijał temp fabrycznym trybem podtrzymania, dodatkowo gdy temp kotła doszła do 70st zał. się pompa cwu i efektem było ponad 70 st na bojlerze    obecnie temp. kotła przebija do max 55st przy zadanej 46   dodam że spalanie  spadło z 4kg na 3kg.
2017-08-16 22:30
  mrblue Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Podłączyłem kocioł do internetu. Zwiększyłem temperaturę CWU i tak dla wszystkiego zrestartowałem sterownik. Temperatura spadła do 60. Możecie zerknąć czy ustawienia są ok. Działam w automacie więc bardzo nic nie przestawiałem.

Teraz np sobie obserwuję... Dmuchawa chodzi cały czas na 60-70-80 % pewnie już z 15 minut, kocioł co jakiś czas podaje groszek. Temperatura na piecu 62 pomimo zadanej 47. Temperatura cwu 47 przy zadanej 49. Ale pompa CWU nie włącza się wcale. Teraz dmuchawa jest na 90 % i cały czas dmucha. To chyba nie jest normalne. Czy on nie powinien przejść w tryb podtrzymania?
2017-08-17 05:44
  bonus Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
daj czas postoju podajnika w podtrzymaniu na 60 -70min i dmuchawę na 40-45% w zależności czym palisz liczbę podań na dwa. to algorytm wygaszania kotła podbija dmuchawę ale niech będzie aktywny bo przy wydłużaniu postoju może wygasić się kocioł. pozdrawiam
2017-08-18 08:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam
W parametrach zaawansowanych > algorytm wygaszania kotła >ustaw "tylko grzanie"
W parametrach spalania >parametry podtrzymania >moc dmuchawy można obniżyć o 5 %
Po tych zmianach nie będzie podnosić mocy dmuchawy w podtrzymaniu co również spowoduje że temp nie będzie aż tak wysoka.

Pozdrawiam
2017-08-19 08:41
  mrblue Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Zrobiłem jak proponujesz. Będę obserwował. Dzięki za pomoc 
2017-08-28 07:40
  pab11o Posts: 476 Ostrzeżenie: 0
Witam
Jak ustawić piec aby grzał tylko cwu i mało spalał
dodane 2017-08-26 18:38Ekogroszek wesoła
dodane 2017-08-28 07:40No i jeszcze kociół przebija temp.
2017-08-28 08:35
  z.seczkowski Posts: 45 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Proponuje czas postoju w podtrzymaniu  zmienić przynajmniej na 30 minut. Jeśli dalej będzie przegrzewał to stopniowo zwiększać ten czas postoju do nawet 40 minut.
2017-08-29 20:13
  pab11o Posts: 476 Ostrzeżenie: 0
Wogole jakim cudem jest taka temp za zaworem skoro zawór jest zamknięty
dodane 2017-08-28 11:28Jak bym chciał wygasić w piecu to wystarczy go wyłączyć czy najpierw wypchać żar aby nie cofnął się do zbiornika
dodane 2017-08-29 20:13Może mi ktoś powiedzieć dlaczego pompa cyrkulacja nie działa mimo że w harmonogramie jest zapisane że ma być załączona?
2017-08-30 11:39
  mnich Posts: 215 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
pab11o napisał » 2017-08-29 20:13
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego pompa cyrkulacja nie działa mimo że w harmonogramie jest zapisane że ma być załączona?

Dlatego że temperatura na CWU spadła poniżej wyznaczonej temperatury załączenia pompy cyrkulacyjnej.


dodane 2017-08-30 11:39
pab11o napisał » 2017-08-29 20:13
Jak bym chciał wygasić w piecu to wystarczy go wyłączyć czy najpierw wypchać żar aby nie cofnął się do zbiornika

Wystarczy wyłączyć, przejść na tryb ręczny. Palenisko się wygasi tak samo jak w przypadku awarii zasilania.
2017-08-30 22:11
  pab11o Posts: 476 Ostrzeżenie: 0
Nie mogę znaleźć tej opcji przy jakiej temp. CwU ma się załączać pompa cyrkulacja
2017-08-30 23:12
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
pablo11o , bo nie ma takiej opcji , musisz podnieść temp.CWU albo obniżyć temp.załączania pompy cyrkulacyjnej
2017-08-31 07:20
  mnich Posts: 215 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
pab11o napisał » 2017-08-30 22:11
Nie mogę znaleźć tej opcji przy jakiej temp. CwU ma się załączać pompa cyrkulacja

Ustawienia > obwód CWU/cyrkulacyjna > Pompa cyrkulacyjna > temperatura załączenia
2017-08-31 15:16
  leON22 Posts: 4734 Ostrzeżenie: 1
mnich sorki ale to co podałeś to jest "oczywistą oczywistością" @pablo11o chodziło o co innego 
pab11o napisał » 2017-08-30 22:11
Nie mogę znaleźć tej opcji przy jakiej temp. CwU ma się załączać pompa cyrkulacja
2017-09-01 23:39
  pab11o Posts: 476 Ostrzeżenie: 0
No faktycznie jest. W aplikacji mobilnej jest tak dziwnie zrobione ze nie zawsze widać co jest na końcu listy mimo że się przewinie na sam dół
Users on-line: emaz, kaz_ko, Voytek