Forum eCoal.pl v3.5 parametry na zasypowym OEP 16kw Subskrybuj | ||||
|
||||
Koksik
|
Witam
pierwszy sezon letni przede mną Chciałbym popalić trochę drzewem którego zostało mi w brud po budowie i pogrzać nim bojler co drugi trzeci dzień Poprosiłbym o wskazówki typu czasy przedmuchu, temp na bojlerze, może maks. temp spalin Z góry dzięki |
|||
|
||||
janklos12
|
najprościej to wyjąć czujnik temp. spalin i palić jak w zasypowcu, przy uchylonych drzwiczkach, moc regulować ilością drewna. jeśli sterownik to ustaw tak by dmuchawa chodziła przez cały czas palenia, każde podtrzymanie to smoła w kotle. jak to zrobić? można ust. temp. max 80st. a drewna dokładać tyle by tej temp. kocioł nie osiągnął i nie przeszedł w podtrzymanie. drewno potrzebuje powietrza i każdy kaganiec na kotle = smoła. pozdr
|
|||
|
||||
oxalis3
|
Najprościej to jak najszybciej sprzedać zapasy drewna. Grzanie ekogroszkiem cwu przez lato, to koszt ok 60-70 PLN miesięcznie. Daj sobie spokój z paleniem drewnem w kotle z podajnikiem, żadna oszczędność, a tylko kłopoty.
|
|||
|
||||
pawel3
|
Należy:1) Parametry zaawansowane: - typ podajnika ustawić na zasypowy (nie działa podajnik, robi nam się tzw. śmieciuch) - algorytm wygaszania kotła ustawić na nieaktywny (wyłączony), jeżeli tego nie zrobimy będzie nam wył alarm kocioł wygaszony 2) wyjąć czujnik spalin z komina 3) zamontować ruszt awaryjny na niższym poziomie Jeżeli chcemy ustawiać moc dmuchawy, histerezę i przedmuchy , to mamy taką możliwość w parametrach spalania> zasypowy. |
|||
|
||||
Koksik
|
Dzięki za wskazówki
|
|||
|
||||
Piotr__O
|
Mam pytanie odnośnie działania na Zasypowy w trybie Auto. Program ten a trybie automatycznym uruchamia u mnie tylko CWU jeśli chodzi o puszczenie wody na grzejniki - pompy CO to a auto one się nie załączaja... Dlatego tylko w trybie ręcznym uruchamiam CWU oraz CO i mogę tak grzać dom.. Dlaczego w auto nie działają pompy CO?
|
|||
|
||||
mirko14
|
Witam mam taki problem za czołem palić w piecu typem zaspowym Pale po raz trzeci i popielnika leci woda i nie wiem
dlaczego drzewo jest cuche proszę pomoc dodane 2017-09-24 11:30ogniwo EgoPlus 16kw |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Wyleci ile ma wylecieć wilgoci a dalej już będzie sucho. Wietrz częściej kotłownie i piec jak robisz dłuższe przestoje z piecem. Ja po lecie wylewam z pieca z 1litr wody z osuszacza.
|
|||
|
||||
mirko14
|
Dziękuję z poradę. Wietrze piwnice codzienie a woda pojawia się w kanałach wlotowych może jest z mały ciąg
|
|||