W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page171 / 188Next pageLast page
2022-12-06 22:30
  sebsa Posts: 766 Ostrzeżenie: 0

pab11o napisał » 2022-12-06 22:03
Ameno25 napisał » 2022-12-06 21:48
Macie, a co? 
coś polecasz? Potrzebuje zakupić myślałem o viessmanie ale coś ponad 5k zł






Szukaj czegoś z głowicą Clack-a  i złożem Levatit. Na FM jest dedykowany wątek. Kolega Qbek ewentualnie może zaproponować zestaw.

2022-12-07 05:46
  bobas Posts: 808 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie, jak wyżej.
Mi Qbek złożył właśnie taki zestaw, sam montowałem i wyszło korzystnie cenowo, ale to było już kilka lat temu. 
2022-12-07 06:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ja mam Vissmana aqua home ,  raz na rok sypie worek soli .
Co prawda wodę z sieci mam 17dh ,  czyli nie ma tragedii , zmiękczam do 6dh 
2022-12-07 10:54
  DKo70 Posts: 2435 Ostrzeżenie: 0
A do czego ten zmiękczacz wody, bo nie za bardzo w temacie jestem?
2022-12-07 15:27
  sebsa Posts: 766 Ostrzeżenie: 0

DKo70 napisał » 2022-12-07 10:54
A do czego ten zmiękczacz wody, bo nie za bardzo w temacie jestem?

Dobre
Chodzi o urządzenie, które obniża twardość wody użytkowej. Ewentualnie są jeszcze takie, które mają za zadanie jej uzdatnienie, poprawę parametrów, usunięcie innych niepożądanych związków.


2022-12-07 17:00
  BBasiek32a Posts: 93 Ostrzeżenie: 0
Również mam zmiękczacz od kolegi Qbek. Głowica Clacka ze złożem Lewatit - 35 kg. Zakładałem w 2018 r i działa bez zarzutu. Zmiękczam wodę z 28 dh do 4 dh. Rownież polecam tylko to jest zestaw kolumnowy .


Pab11o a jakie masz zużycie i twardość wody ?
2022-12-07 18:28
  DKo70 Posts: 2435 Ostrzeżenie: 0
Aaa, myślałem, że o czymś do CO piszecie. 

A propos mojej pompy Kaisai, to na razie kicha. 
Tzn. jak pracuje to w sumie jest ok bo w domku ciepło. Ale, na krzywych troche słabo to chodzi bo jak było ok. -2 do +1 st. na zewnątrz to w domku ciepło i ok. 44 kW zjadała na dobe. Ale jak zrobiło się przez dwa dni ok. 4-5 st., to, co prawda zjadła 30 kW, ale w domu zrobił się ukrop. 
Ale nie to jest najgorsze. Pompa co troche wywala błąd przepływu wody w Kaisai jest to E8. Przy 3 takich błędach wywala błąd E0 i pompa staje. Trzeba ją resetować wyłączając jej prąd. Mija 11 dni i już zbliża się 5. błąd E0 bo 2 E8 już były. Firma montująca coś wspomniała o błędzie w programie i na razie nie mają modułów do zdalnego serwisowania ZNS i nie wiedzą chyba co z tym problemem zrobić. 
Więc generalnie z tym Kaisaiem kicha. 
2022-12-07 19:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Cos mi sie o uszy obiło że kaisai  ma jakąś wadliwą partie i  na ich stronie jest info o tym i robią jakąs akcje serwisową 
dodane 2022-12-07 19:24Jeśli twoja pompa to KHX R290 to na stronie KAISAI jest formularz zgłoszeniowy 
dodane 2022-12-07 19:28
Szanowni Państwo, Drodzy Klienci,
W ostatnich dniach obserwujemy pojawiające się zgłoszenia nieprawidłowego działania części pomp ciepła KAISAI - model monoblock KHX (R290). Prosimy uprzejmie o zgłaszanie takich sytuacji, wyłącznie oficjalną drogą, na adres: zobacz e-mail LUB poprzez formularz dostępny na naszej stronie www: https://sos.klima-therm.pl/form/naprawa-pompa-ciepla
 
Zapewniamy, że każde zgłoszenie przekazane tą drogą zostanie rozpatrzone przez serwis KAISAI i nikt nie pozostanie bez wsparcia. Będziemy weryfikować każdą nieprawidłowość w funkcjonowaniu pompy KHX, wykluczając czynnik instalacji czy niewłaściwego doboru urządzenia.
 
Pozdrawiamy,
Zespół KAISAI


2022-12-07 19:31
  DKo70 Posts: 2435 Ostrzeżenie: 0
Nie, R290 to pompa propanowa wysokotemperaturowa, której serwisanci tak naprawdę do końca nie znają bo to nowość. 
Ja mam KHC. Zawsze kiedy wywala błąd, wywala go po defroście, W tym momencie czujnik przepływu wody wywala błąd E8. Po 3. takich błędach trzeba zrobić reset pompy. Ten przepływ ma związek z pompką obiegową PC. Przynajmniej tak zrozumiałem jak tłumaczyli mi z firmy montującej. 
2022-12-07 19:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Sprawdź sobie filtry  ,  zobacz w menu czy nie masz czegoś takiego jak  moc pompy  wody , jelsi jest to zwieksz 
dodane 2022-12-07 19:42Jakie masz rury miedzy buforem a pompą ? może coś ogranicza przepływ , masz odmulacz ? slyszałem że one dośc mocno ograniczają przepływ 
dodane 2022-12-07 19:43U mnie w obecnych  warunkach  jak jest powyżej 0* cała dobę to  średnio 16kW , w domu 24 *
2022-12-07 21:50
  DKo70 Posts: 2435 Ostrzeżenie: 0
Filtr przeczyszcze, czytam właśnie instrukcje bo to jakiś magnetyczny. 
Ale uruchomiłem troche moje medalikowe koneksje i ruszyłem firmą w posadach
Pół godziny temu miałem telefon, że jutro, najpóźniej pojutrze będę miał serwisanta z modułem do netu i na poprawienie działanie pompy. To na razie oprócz czyszczenia filtra nic nie robię.
Za podpowiedzi dziękuję. Może przydadzą się na zaś ,bo wiecznie jeździć do mnie nie będą. 
2022-12-08 20:31
  pab11o Posts: 559 Ostrzeżenie: 0
BBasiek32a napisał » 2022-12-07 17:00
Również mam zmiękczacz od kolegi Qbek. Głowica Clacka ze złożem Lewatit - 35 kg. Zakładałem w 2018 r i działa bez zarzutu. Zmiękczam wodę z 28 dh do 4 dh. Rownież polecam tylko to jest zestaw kolumnowy .


Pab11o a jakie masz zużycie i twardość wody ?

Zużycie no ciężko powiedzieć. 2 łazienki 3 osoby twardość wody 17 niemieckich jednostek. Myślałem o wiesman aquahome 20 smart ale on podobno tylko do sieci wodociągowych się nadaje.
2022-12-08 22:58
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ale o co chodzi z tym uzdatnianiem, przecież na stronie GZGK podają jakie są parametry wody, i zwykle jest w normach.
2022-12-08 23:11
  pab11o Posts: 559 Ostrzeżenie: 0
Ja mam wodę ze studni. 
2022-12-09 06:51
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Pab  a badałeś wodę na żelazo, że studni zazwyczaj woda jest mega zazelaziona, 17dh to jest normalna woda średnio twarda,  ja zmiekczylem bo chciałem mniej kamienia.Zmiekczanie nie ma nic wspólnego z uzdatnianiem 
2022-12-09 17:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Zbliża się niż Brygida i będą pierwsze testy wydajności naszych pomp temperatura w niektórych regionach ma spaść do -20*C U mnie to będzie co prawda bliżej -9*C ale u niektórych mogą się już pozapinać grzałki.
Minimalna temperatura ma być w nocy z wtorku na środę, zapowiada się ciekawie.
2022-12-09 18:43
  DKo70 Posts: 2435 Ostrzeżenie: 0
Ciekawe to jest to, że niektórzy zachowują się tak, jakby obudzili się z ręką w nocniku. Łoooooo, matko miało być w Polsce 15 st. zimą a jest - 15 a ja mam pompe i co ja teraz zrobie. Na grzyba zakładać pompe a później biadolić, że mrozy idą. Przecież lepiej kozy w domu pozakładać w pokojach i chrustem palić. No żenua
2022-12-09 18:53
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
DKo70 przciez Marcin nie biadolić tylko pisze ze będzie test dla pomp, sam jestem ciekaw jak sobie da radę moja pompa, chociaż już  jedna noc z temp - 14 przepracowała i grzałki nie załączyła 
2022-12-09 19:03
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Ręką w nocniku... o czym ty piszesz bo nie czaję?
15*C to w lato w nocy mamy, -15*C to standardowa niższa temperatura w naszym kraju w okresie zimowym. Pamiętam jak za dzieciaka 1 listopada na grobach warstwa śniegu dochodziła do 10-15cm, a śnieg pod nogami trzeszczał niemiłosiernie. Pamiętam też zimy gdzie było po -28*C.


Wiesz w jakiej temperaturze wrze gaz R32? I kto tu biadoli? Ja tylko piszę że idzie zimno, jak ktoś zacznie biadolić to znaczy że źle dobrał pompę do swojej chałupy. Mój OEP przy -18*C szedł na 3kW, nasze pompy przy takiej temperaturze mają wydajność niewiele powyżej 3 kW więc czego mam się obawiać?
2022-12-09 19:10
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Marcin moja przy - 7  i 35 na wyjściu ma 7.8 kW, później zerknę w tabele jak to spada wraz ze spadkiem temp 
First pagePrevious page171 / 188Next pageLast page
Users on-line: