Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page123 / 135Next pageLast page
2020-12-05 20:11
  DKo70 Posts: 2307 Ostrzeżenie: 0
Kurcze Marcin coś mi w tym wzorze nie pasuje ale jeszcze nie znam się.
U mnie:

indeks pobrane z sieci 1.8.0 = 44 kWh
Indeks oddane do sieci 2.8.0 =   4 kWh 

44 - 4 x 0,8  = 44 - 3,2 = 40,8 do odebrania. 
Coś chyba nie tak? Oddałem 4 a odbieram 40,8?
dodane 2020-12-05 20:11Nie powinno być 4 x 0,8 = 3,2 do odebrania?
2020-12-05 20:49
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1

Ten wzór działa puki produkcja jest większa niż pobór a Tak to jesteś w plecy
2020-12-05 20:51
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
4 x 0.8 - 44 = - 40.8 kW do zapłaty  
2020-12-06 13:33
  tryt Posts: 436 Ostrzeżenie: 0



W excelu liczy samo - taki arkusz stworzyłem sobie, wstawiam tylko dane z produkcji oraz z e-licznika Tauronu ( oddano do sieci i zużycie) i wiem, ile mi jeszcze zostało, bądź ile będzie do płacenia. Nie potrafię tutaj wstawić oryginalnego arkusza excel. Da się? Jeżeli ktoś chętny, mogę podesłać na maila
2020-12-06 13:36
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Bardzo proszę o wysłanie leo22@op.pl ,thx
2020-12-06 13:56
  tryt Posts: 436 Ostrzeżenie: 0



Wersja "wysyłkowa" . Wstawiasz dane i liczy
dodane 2020-12-06 13:56
leON22 napisał » 2020-12-06 13:36
Bardzo proszę o wysłanie leo22@op.pl ,thx



Poszło
2020-12-06 17:36
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Arkusz wypełniony ,wszystko się zgadza , dzięki Roman


2020-12-06 18:32
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
tryt napisał » 2020-12-06 13:56



Wersja "wysyłkowa" . Wstawiasz dane i liczy
dodane 2020-12-06 13:56
leON22 napisał » 2020-12-06 13:36
Bardzo proszę o wysłanie leo22@op.pl ,thx


Poszło

Tryt w wersji wysyłkowej zapomniałeś podać komórki ukryte ponieważ autokonsumpcję musisz przeliczyć tj. produkcja z inwertera - produkcja z licznika i dopiero będzie autokonsumpcja.

Wystaw to na zewnętrzny serwe bo tu to nie spełnia swojej roli.
Zobacz u leona jest to różnica 2 wartości a nie autokonsumpcja.


2020-12-06 20:35
  tryt Posts: 436 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2020-12-06 17:36
Arkusz wypełniony ,wszystko się zgadza , dzięki Roman



Musisz wstawić "zużycie dodatkowe" (moja nazwa). W e-liczniku to po prostu "pobór" za poszczególne miesiące - onaczej Twój wynik jest całkowicie nieprawdziwy
dodane 2020-12-06 20:29
marcinbb napisał » 2020-12-06 18:32
tryt napisał » 2020-12-06 13:56



Wersja "wysyłkowa" . Wstawiasz dane i liczy
dodane 2020-12-06 13:56
leON22 napisał » 2020-12-06 13:36
Bardzo proszę o wysłanie leo22@op.pl ,thx


Poszło

Tryt w wersji wysyłkowej zapomniałeś podać komórki ukryte ponieważ autokonsumpcję musisz przeliczyć tj. produkcja z inwertera - produkcja z licznika i dopiero będzie autokonsumpcja.

Wystaw to na zewnętrzny serwe bo tu to nie spełnia swojej roli.
Zobacz u leona jest to różnica 2 wartości a nie autokonsumpcja.



To nie jest arkusz kalkulacyjny, tutaj nie można wstawić. To zwykly jpg. Leonowi przesłałem arkusz z wszystkimi formułami, jeżeli wstawi pobór energii w danym miesiącu, wynik będzie ok


dodane 2020-12-06 20:35Leon - wpisz dane miesięczne, bo tam jakiś kosmos widać . Roczna produkcja 96000 kWh , miesięcznie po 9000 kWh. 
2020-12-06 20:55
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Ok, to są dane z elicznika ale od początku produkcji pobór i generacja. Moja wina, zaraz to poprawię Marcinowi też podesłałem ten plik z arkuszem, bo nie wiedziałem jak to ugryźć 
2020-12-06 21:12
  tryt Posts: 436 Ostrzeżenie: 0
Na eliczniku klikasz "rok", zaznaczasz ptaszka przy "energia oddana do siecie" i po najechaniu kursorem masz wyświetlone wyniki na poszczególnych miesiącach, które wstawiasz do arkusza. Na niebiesko "pobór", różowo "generacja", czyli co oddano do sieci
2020-12-06 22:33
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Roman , a możesz w tym arkuszu zmienić nazwy na takie jakie są w eLicznik ( pobór - niebieski , generacja - różowy ) , żebym wiedział gdzie co wstawić , bo już zgłupiałem gdzie co wstawić, czy w pobór , czy w zużycie dodatkowe pewny  Sorki ale nie znam Excela 
2020-12-07 06:35
  tryt Posts: 436 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2020-12-06 22:33
Roman , a możesz w tym arkuszu zmienić nazwy na takie jakie są w eLicznik ( pobór - niebieski , generacja - różowy ) , żebym wiedział gdzie co wstawić , bo już zgłupiałem gdzie co wstawić, czy w pobór , czy w zużycie dodatkowe pewny  Sorki ale nie znam Excela 

Wysłałem na maila

2020-12-07 11:53
  miazio Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
panowie 2 panele 430 W jaki optymalizator solaredge pojedynczy aby obsłużył talie panele ? 
2020-12-07 14:50
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
2 panele razem mają 430W, czy każdy ma po 430W pewny
2020-12-07 19:13
  Olek85 Posts: 1021 Ostrzeżenie: 0
Jeżel 2 po 430W to optymalizator P850 powinien wystarczyć, ma 850W znamionowej, jeżeli 430W suma to P485.
W obydwu przypadkach trzeba pamiętać o minimalnej długości łańcucha i maksymalnej mocy łańcucha.  
2020-12-07 19:39
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Olek co to takiego ten "łańcuch" ? Sam będę chciał dołożyć 2 panele max 700kWp Dołożyłbym do mojego Froniusa Symo 4.5-3-S ale boję się , że w szczycie będzie obcinał moc i podobnie jak słońce będzie zachodzić i dach kuzyna ( budynek w zabudowie bliźniaczej ) zasłoni ogniwa  Wolę osobny zestaw
2020-12-07 19:55
  Olek85 Posts: 1021 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2020-12-07 19:39
Olek co to takiego ten "łańcuch" ? Sam będę chciał dołożyć 2 panele max 700kWp



Panele połączone ze sobą szeregowo tworzą łańcuch, w zależności od modelu optymalizatora i falownika, możemy polaczyc ze sobą określona liczbę paneli (tworzących łańcuch) 
dla optymalizatora P485 łańcuch może składać się z min. 14 a max. 50 paneli o łącznej mocy max 11250W przy falowniku 3- fazowym  i min. 6 a max.25 paneli o łacznej mocy max 5250W przy falowniku 1-fazowym.

I tu dalej wchodzą różne falowniki do których można podłaczyć od jednego do kilku łańcuchów. 
Teraz montujemy falowniki 82,8kW do którego idzie 9 łańcuchów po 28 paneli 395W  
2020-12-07 20:00
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
A jeśli chodzi o dokładkę z mikorinwerterem , rozumiem że to osobny układ i chyba tańsze rozwiązanie 
2020-12-07 20:26
  Olek85 Posts: 1021 Ostrzeżenie: 0
Olek85 napisał » 2020-12-07 19:13
Jeżel 2 po 430W to optymalizator P850 powinien wystarczyć, ma 850W znamionowej, jeżeli 430W suma to P485.
W obydwu przypadkach trzeba pamiętać o minimalnej długości łańcucha i maksymalnej mocy łańcucha.  



Mała poprawka, źle spojżałem na karte do pojedyńczego panela 430 powinien być P505 a do dwuch połączonych szeregowo P950.


Co do froniusa, to mało tego montujemy. ale tak jak piszesz, dokupić optymalizatory mocy do tych paneli które wiesz że będa zacieniane będzie najlepsze.
Nie wiem jaka masz instalację ale jak twój falownik ma 2 mpptrakery  i masz na tyle paneli że można by to przepiąć na 2 stringi to można by to jeszcze tak spróbować, ale wieksze straty mocy, bo wycinało by cały string i mógłby falownik krzyczeć ze ma za mało mocy na którymś stringu
dodane 2020-12-07 20:26
leON22 napisał » 2020-12-07 20:00
A jeśli chodzi o dokładkę z mikorinwerterem , rozumiem że to osobny układ i chyba tańsze rozwiązanie 



Nie osobny układ tylko wpinasz szeregowo pod istniejąca instalacje i w miejscu zacienienia dajesz optymalizatory mocy, żeby wycinały tylko te panele które sa zacienione
First pagePrevious page123 / 135Next pageLast page
Users on-line: Aniela5809, bonus, endriuu, Filip13, GrzegorzRBR-K12KW, kolt86, Marek74, mietus, orel, pg57