Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page122 / 132Next pageLast page
2020-12-01 11:10
  zbigmaz01 Posts: 1605 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2020-11-30 23:18
Maje statystyki za listopad 2020r 
, niestety cieniutko 
PC CWU Buderus "zjadła" 38kWh ( zasilanie CWU z małego bojlera podgrzewanego przez OEP16kW ) .


Jak widać na dzień wczorajszy jadę już na minusie -113kWh , oj będzie znowu dopłata  Wiesław , nie możesz jakoś podesłać kilka wiader tej Twojej nadwyżki   
Nie 113 a 805

a u mnie 

2020-12-01 11:22
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1

Że niby tak mam to liczyć 

Pewnie tak jakbym miał to odebrać ale jak to "zjadłem w locie" to chyba j/w obliczyłem ale może się mylę to mnie poprawcie pewny
2020-12-01 11:27
  zbigmaz01 Posts: 1605 Ostrzeżenie: 0
Tyle poszło w sieć czyli odbierasz 0,8
Co zjadłeś to tego tu nie masz. Zjadłeś w locie różnicę tego jaka ci wyjdzie co pokazuje falownik a to co pokazuje że wpłynęło do Taurona
2020-12-01 11:49
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
No nie wiem pewny


dodane 2020-12-01 11:41
Wg moich obliczeń - 337kWh 

Wg Tauron tyle miałem do dopłaty :
dodane 2020-12-01 11:49
2020-12-01 12:16
  marcinbb Posts: 1600 Ostrzeżenie: 1
Listopad 240kWh

W magazynie po rekordowym listopadzie pobór ( 518kWh ) zostało zaledwie 1196kWh.

Dziś słonecznie ale spora autokonsumpcja i wszystko przejem w locie
2020-12-01 12:32
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
Marcin możesz ustosunkować się do tych moich obliczeń, bo ja już zgłupiałem  Chyba że to efekt uboczny po przebytym COVID19 pewny
2020-12-01 12:56
  marcinbb Posts: 1600 Ostrzeżenie: 1
-805kWh niestety ale taka jest prawda
2020-12-01 13:05
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
No, a tu jeszcze jeden pełny m-c do końca roku, widać grubo przeholowałem. Nic czekam na ostateczne rozliczenie. Jak widać płakać  i płacić 
2020-12-02 18:20
  zbigmaz01 Posts: 1605 Ostrzeżenie: 0
Co tu dużo pisać, w porównaniu do zeszłego roku pierwsza połowa tego roku była jeszcze jako taka a druga całkiem do d.py. Będzie dopłata 
2020-12-02 18:49
  DKo70 Posts: 2303 Ostrzeżenie: 0
Mam i ja. 4 kWp 
Instalacja wyprodukowała dzisiaj całe 0,1 kWh 
2020-12-02 20:14
  przemekoep10kw Posts: 207 Ostrzeżenie: 0
Ych ja też do tyłu 100kwh a jeszcze od nowego roku opłata stała mocowa dochodzi do rachunku w 4 wersjach dla każdego w promocji
2020-12-05 09:09
  DKo70 Posts: 2303 Ostrzeżenie: 0
Witam Fotowoltaików
Panowie mam takie pytanko techniczne, może ktoś zorientuje się o co chodzi, bo firma zakładająca panel i ZE otwierają na razie oczy. 
Mam licznik trójfazowy i taki też falownik. Audytor sprawdził po montażu i wszystko jest ok. 
Problem w tym, że pobieram energię z sieci, już ponad 30 kwh a instalacja wyprodukowała 4 kWh i wszystko oddała do sieci. Uważam, że te 4 kWh powinienem zjeść na bieżąco. Co może być nie tak?
Zdrówka
2020-12-05 09:23
  zbigmaz01 Posts: 1605 Ostrzeżenie: 0
To jest dlatego że w danym momencie twoja instalacja PV wyprodukowała więcej niż w danym momencie potrzebowałeś zużyć. 
Przykład - w domu włączone np.  czajnik który pobiera 2kW a instalacja PV produkuje w tym samym momencie 3kW i już masz 1kW nadwyżki który leci do ZE.
Wszystko się sprowadza do nieprawidłowego rozliczania, ale wszyscy tak mamy. 
2020-12-05 09:35
  DKo70 Posts: 2303 Ostrzeżenie: 0
No tak, tylko zauważyłem, że w ciągu dnia mam podłączoną grzałkę 3 kW, chodził piekarnik i frytownica a cała produkcja 4 kWh poszło w sieć a z sieci cały czas pobieram. na falownik 4kWh i w liczniku 2.8.0 też 4 kWh. 
dodane 2020-12-05 09:35A gdzie mam podgląd do kilowatów, które z sieci odebrałem? Bo jak na razie to tylko nabija mi w liczniku 1.8.0 
2020-12-05 14:44
  zbigmaz01 Posts: 1605 Ostrzeżenie: 0
Za dużo masz podłączone na jednej fazie, falownik dzieli po równo między fazy. 
2020-12-05 15:24
  marcinbb Posts: 1600 Ostrzeżenie: 1

DK70 musisz sprawdzić indeks 2.8.0 tam będziesz miał ile wysłałeś do sieci.

Grzałka nie pracuje ciągle tylko włącza się i wyłącza przynajmniej moja. W przeciwieństwie do piekarnika który pracuje ciągle do uzyskania temeratury zadanej a później robi on i off.
Dodatkowo nie mamy bilansowania międzyfazowego i co z tego że na 1 fazie włączysz 1 grzałkę 3kW jeśli pobierzesz tylko 1kWh w locie na danej fazie a z pozostałych 2 faz oddasz do sieci aby pobrać je z ze po opuście 20%
2020-12-05 17:06
  DKo70 Posts: 2303 Ostrzeżenie: 0
Wcześniej nie ogarniałem o co w tym chodzi, dzięki za informacje. 
No właśnie tak jak pisałem indeks 2.8.0 mam 4 kWh i na falowniku też 4 kWh a pobór 1.8.0 już 40 kWh.

Czyli wychodzi na to, że załóżmy, gdyby grzałka 3 kWh pracowała przez godzinę i instalacja też wyprodukowała by  
przez tą godzinę 3 kWh, to grzałka w locie pobierze sobie 1 kWh z panelu a 2 kWh pobierze z sieci a tymczasem pozostałe 2 kWh z produkcji z panelu trafia do sieci? Czy dobrze łapię?
2020-12-05 18:32
  marcinbb Posts: 1600 Ostrzeżenie: 1

Dla jasności już tłumaczę:
Zakładam że grzałka bierze ciągle 3000W a falownik generuje też 3000W ale na 3f więc na każdą z faz daje 1000W.
Twoja grzałka jest 1 fazowa więc na 1 fazie bierze ciągle 3000W ale Twoja produkcja na tej fazie to tylko 1000W, ma pozostałych 2 fazach leci do sieci 2 x 1000W.
Więc Twoja grzałka zabiera 1000W z falownika ale musi skąś wziąć pozostałe 2000W więc bierze z sieci. TY jako prosumen powiesz hola ale te 2000W to ja oddaje na 2 innych fazach więc jesteśmy kwita z ZE.
A guzik prawda ZE nie uznaje bilansowania międzyfazowego i mówi Panie DK70 pan bierzesz od nas te 2000W i my Panu je damy ale zabierzemy panu z tych pozostałych 2 faz swoje 20% czyli - teraz patrząt tylko na produkcje z pozostałych faz Ty oddajesz 2000W ale ZE zabiera sobie 20% tj. 2000 -20% = 1600W DK70 Pan sobie weźmie mówisz OK trudno i teraz wracamy znów do grzałki 3000W.
Bierzesz te swoje 1000W z tej fazy z ZE jesteś dogadamy że odda Ci 1600W i se liczysz 1000 + 1600W = 2600W a a grzałka bierze 3000W skąd wziąć resztę a no z ZE
I teraz widzisz co to jest bilansowanie między fazowe każdy by powiedział dajesz mi 3 monety po 1 zł. każda a okazuje  że ma oddam Ci 2 monety po 1 zł. i dorzucę 60gr w bilonie
2020-12-05 18:48
  DKo70 Posts: 2303 Ostrzeżenie: 0
Niezły elaborat, dzięki. 
Chodzi mi właśnie o zasadę transmisji kilowatów w trójfazowej instaacji. To, że mogę odebrać 80% tego co dałem to wiem. Zastanawiałem się tylko dlaczego falownik oddaje do sieci kilowaty, podczas gdy ja zużywam dużo i jeszcze z sieci pobieram. Ale teraz już wiem po Twoim i Zbyszka poście. Widzę, że instalacja jednofazowa jest korzystniejsza. Jednym słowem ta cała produkcja to chujnia z kutasówą 


Nie chcę Wam zawracać już gitary ale jeszcze jedno mnie nurtuje. 
W liczniku indeks 1.8.0 pokazuje kilowaty pobrane z sieci.
Indeks 2.8.0 pokazuje kilowaty oddane do sieci.
W falowniku mam informację o produkcji w danym momencie, dziennej i całkowitej.

O ile mogę sobie wyliczyć z indeksu 2.8.0 ile mam z sieci pobrać, to skąd mam wiedzieć ile już pobrałem? 
2020-12-05 18:57
  marcinbb Posts: 1600 Ostrzeżenie: 1
Zależy jaki zakład energetyczny tylko (chyba??) Enea/tauron czy inny cort ma jakiś kosmiczny wzór na wyliczanie tego którego nie sposób przeliczyć. Wszystkie inne zakłady energetyczne robią to tak:
1.8.0 - 2.8.0 * 0,8 = ile do odebrania (pamiętamy że mnożenie robi się wcześniej niż dodawanie )
Jeśli ktoś tego nie pamięta to pisze 1.8.0 - (2.8.0 * 0,8) = do odebrania.

Jeśli chodzi o instalację 1 fazową miałem taką przez 4 lata było fajnie ale... Pralka, zmywarka, odkurzacz i korek wywaliło. Więc 2 urządzenia prądożerne na raz i nic więcej. Przepoiłem chałupę na 3f i inwertery podzieliłem tak jak mają zasilać chałupę bo bilansowania międzyfazowego nie przeskoczysz.

Pamiętaj też że prąd zjadasz też w locie (lodóka, światło, jakieś routery i inne pierdoły biorą prad cały czas) więc produkcja w falowniku będzie różna od zarejestrowanej w liczniku 2.8.0 bo około 20% zjesz w locie - mowa o rocznej perspektywnie. Zimową produkcję to zjadasz na bieżąco i i nic nie zostaje.

Kupisz sobie w przyszłym roku na wiosnę klimę i będziesz miał i chłodek w lato i ciepło w okresach przejściowych a prąd jakoś musisz przejeść

EDIT:
BTW skończyłem rekuperację i uruchomiłem w szoku jestem... na dworze 7*C w domu 23*C powietrze wwiewane do domu po ogrzaniu rekuperacji ma 17*C ze zwykłej wentylacji miało by tyle ile na zewnątrz czyli całe 7*C
First pagePrevious page122 / 132Next pageLast page
Users on-line: Kiler5