W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page73 / 106Next pageLast page
2019-10-29 14:39
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Michał  ,thx za info napisz jeszcze z łaski swojej jakie masz zużycie wody i jaką temp.wody masz zadaną w tym swoim Buderusie ? U mnie straszny przemiał ( 4 dorosłe osoby i obecnie 2 dzieci ) 


dodane 2019-10-29 14:39
2019-10-29 15:13
  marcinbb Posts: 1354 Ostrzeżenie: 0
Wyszło że kocioł zjada około 20kWh/miesiąc czyli jakieś 12 PLN miesięcznie przy G11 to bardzo niewiele i nie ma nawet sensu tego liczyć.
2019-10-29 20:11
  Plakat Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-10-29 14:39
Michał  ,thx za info napisz jeszcze z łaski swojej jakie masz zużycie wody i jaką temp.wody masz zadaną w tym swoim Buderusie ? U mnie straszny przemiał ( 4 dorosłe osoby i obecnie 2 dzieci ) 


A proszę cię bardzo : u mnie 3 osoby ( ja + ona i ono 15 lat )
Rozliczenie podobny okres do Twojego
2019-04-05 - 2019-08-13  35m3

temperatura hmm wyjaśnię.....
Buderus ma swój czujnik gdzieś u góry zbiornika i ja latem grzeje do 45 s C 
Zimą gdy Kocioł grzeje wodę jest 52 s C na czujniku pompy . Czujnik pieca pokazuje wtedy 44 s C 
zamontowałem go w połowie zbiornika (był tam jakieś miedziany otwór) 

45 s C latem starcza bo raz ,że ciepło i raczej chłodny prysznic się bierze , dwa pompa grzejąc miesza całą wodę w zbiorniku i po osiągnięciu zadanej wyłącza się i jeszcze podbija temperaturę.

Mam w PGE G12W od 13:00 do 15:00 jest II taryfa i w dwie godziny popołudniowe osiągnie 45 s C jeśli nie to po 24:00 w 1 h dobija mi do zaprogramowanej i to na nas starcza.
2019-10-29 20:19
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Dzięki, jak widać u mnie 41m3 główny i 22m3 ogrodowy razem 63m3 ( podlewanie , basen itp tematy )
2019-10-29 21:24
  marcinbb Posts: 1354 Ostrzeżenie: 0

Leon wpadnij pożyczę Ci wiertnicę ręczną weźmiesz syna 2-3h roboty i masz 10m studnię z praktycznie nieograniczonym dostępem do wody. Koszt rura osłonowa kanalizacyjna taka pomarańczowa o średnicy 20 cm 8-10m długości powiedzmy 150PLN i pompujesz ile wlezie.

Sąsiad 4km dalej pożyczył do nawadniania ogórków później wyszło że ogórków ma 5 ha i dodatkowo jakieś buraki, cebule, por, kapusta i coś tam jeszcze. Twierdzi że bierze 100m3/doba i widzę że w ogórach nawadnianie kropelkowe leci dzień i noc, zraszacze ogrodowe dla pozostałych warzyw całą noc.

Ja mam studnię 4,5m i starcza aby lać moją pompą membranową 1000l/h jak rozpompowywałem studnie pompa chodziła 10h pierwszego dnia, i kolejne 2 dni po kolejne 7h. W lato spokojnie starcza mi na lanie wody aż zapomnę że jest włączony.
2019-10-29 21:37
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Szczerze to już o tym myślałem, oglądałem nawet filmiki instruktażowe na YT. Ciekawe na jakiej głębokości jest u mnie woda, jak trafić na żyłe? Żaden z sąsiadów nie ma już tradycyjnej studni żeby to sprawdzić. Kumpel z innej dzielnicy ( Wyczer rpy) też sobie sam wykopał, chwali i podlewa pomidory i paprykę w foliówce  
2019-10-29 21:59
  marcinbb Posts: 1354 Ostrzeżenie: 0
leOn nie ma czegoś takiego jak żyła wodna ja zawsze na strzała wybieram miejsce gdzie mi pasuje miejsce na studnię i jest OK owszem czasem będzie glina,cholernie ciężka do przebicia ale poniżej jest 2 warstwa nie przepuszcalna i możesz lać ile chcesz to co przed gliną to woda powierzchniowa i tam mogą być różne syfy. Generalnie jaka woda by nie była czy z 5 czy 10m bez badania nie pijemy jej, ale do podlewania lepszej nie ma.
Kiedyś brali magików na ślepie próby i nikt nie wskazał źródła które było 4m pod ziemią, bo są warstwy wodonośne a nie jakieś "żyły".

Masz 1, 2 i kolejne warstwy oddzielone warstwą gliny które musisz przekopać aby dostać się do lepszego i wydajniejszego źródła.


Jakbyś chciał mam coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=zZFDeBNmHTw
2019-10-30 08:22
  pablo Posts: 517 Ostrzeżenie: 0

Marcinbb: Jest żyła wodna ,proponuję wziąsc najlepiej drut miedziany fi 4-7 lub stalowy wygnij w taką V widełki i się przkeonasz że 
kazdy z nas wyczuwa to, i wtedy mozemy rozmawiac dalej na argumenty
2019-10-30 12:36
  marcinbb Posts: 1354 Ostrzeżenie: 0
Jak za wykonaną usługę ktoś da FV i papier na którym z imienia i nazwiska się podpiszę że tu i tu jest woda i na jakiej głębokości a w razie niepowodzenia oddaje kapustę to możemy dalej rozmawiać.

PS jakie prawo fizyki odpowiada za przyciąganie miedzianego drutu do wody? Bo grawitacja to to być nie może
2019-10-30 17:23
  BBasiek32a Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Tak jak Pablo pisze jest żyła wodna z punktu radiestezji. Ale z punktu hydrologii takie cuś już nie istnieje.
2019-10-30 20:51
  marcinbb Posts: 1354 Ostrzeżenie: 0
Reasumując średnio mnie to interesuje nie wierzę w wahadełka i druty miedziane, fakt jest jeden na kilka kopanych studni w każdej woda była na podobnym poziomie. Znaczy że jak powiem tu kopiemy i tam jest woda to mogę być wróżbitą od wody? Mogę za to już zacząć brać pieniądze?
2019-10-30 21:09
  karoka65 Posts: 2869 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Kasę jak kasę ale zawsze jakąś flaszynę można wypić z wróżbitą za fatygę
2019-10-30 21:31
  BBasiek32a Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Marcinbb mieszkasz lub pracowałeś w terenie gdzie widocznie na pewnej nie dużej  głębokości zalega warstwa wodonośna. To i dobrze bo się zbytnio nie napracowałeś na daremnie. To co chciałeś osiągnąłeś. A tak z racji zawodu i wykonywania prac związanych z przewiertami sterowanymi i ciągłym grzebaniem w ziemi i nie do końca poprawnie  zainwentaryzowanymi mediami kolega  posługuje się elektrodami  i wykrywa podziemne uzbrojenie. 
2019-10-31 10:01
  marcinbb Posts: 1354 Ostrzeżenie: 0

Z całym szacunkiem dla kolegi widziałem zespół ludzi którzy na 68km pewnego przejazdu kolejowego znaleźli pod ziemią pociąg, były nawet 3D zdjęcia lokomotywy i wagonów. Zainwestowali w to sporo czasu jeszcze więcej sprzętu, roszczenia do pociągu mieli nawet żydzi. Po przekopie na pół tego nasypu okazało się że znaleźli tylko trochę ziemi.
Tak więc do tego typu rzeczy podchodzę z dość dużym marginesem jeśli sztab ludzi z masą sprzętu wykrył pociąg którego nie było a Twój kolega za pomocą elektrod wykrywa podziemne uzbrojenie - to może powinien pracować w wojsku za sapera ciekawe jaką by miał skuteczność.
Tym samym temat wody w ziemi uważam za wyczerpany i możemy wrócić do normalnej merytorycznej dyskusji na temat miesięcznej produkcji w październiku
2019-10-31 11:25
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Marcin jeszcze trochę dnia zostało , czekamy aż dzisiejsza produkcja zejdzie do zera
2019-10-31 14:44
  marcinbb Posts: 1354 Ostrzeżenie: 0

Za specjalnie dużo to już nie spadnie ale zawsze coś tam u mnie w tym miesiącu spadło z dachu 440kWh +/- 30kWh.
Same problemy z aplikacjami od inwerterów Semsportal 4 dni nie działał, SolarmanPV kolejne 7 dni.
Na początku października przysłali papier na zimę zostało 1,68MWh
2019-10-31 17:47
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
Podsumowanie października 2019

W magazynie tylko 300 kWh  

Dziś stałem się właścicielem takiego cudeńka Buderus Logatherm WPT 27
dodane 2019-10-31 17:47
W niedługim czasie czeka mnie mała przeróbka instalacji, Grzesiu THX za cenne wskazówki co i jak  
2019-10-31 20:03
  marcinbb Posts: 1354 Ostrzeżenie: 0
łooo leON piękny zakup Ci się trafił ile za takie coś dałeś? Bo wygląda prawie jakby z fabryki wyjechał. Daj znaka jak się sprawdza
2019-10-31 20:14
  leON22 Posts: 3637 Ostrzeżenie: 1
3100 PLN - gemcht listopad 2014r , kurde myślę że w środku podobnie jak na zewnątrz  
2019-10-31 20:23
  Plakat Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
leOn22 bedziesz zadowolony  ( instrukcja na PW)

U mnie wynik taki  pierwszy miesiąc niepełny (bez 4 dni ) 


First pagePrevious page73 / 106Next pageLast page
Users on-line: BasiaDom, pitaszek