Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona43 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MONAT
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dziś tak trochę z innej beczki poświęciłem dziś kilka chwil na poszukiwanie pompy ciepła ale bardziej w kierunku monobloka. Na OLX pojawiły się leżaki magazynowe z 2010 nówka nie montowana w cenach od za jakiegoś no name 4500 do 7900 za Misibichi inverter 9kW ( A7 / W35 9,0 kW COP 3,9/2.3kW i A-7/W35 7,5 kW COP 2,6/2,9kW ) Czyli za cenę samego kotła mamy pompę ciepła, do tego wpinamy to w istniejącą instalację na upartego nawet na trójnikach aby pozostawić kocioł na największe mrozy. I co najważniejsze nawet samemu, nie potrzebne są coroczne serwisy. Powiem Wam że jak przewymiaruję PV o kolejne 2kW chyba wezmę sobie na testy, a może docelowo? W porównaniu np. z LG Therma V w splicie różnica prawie 2 krotna oczywiście pod uwagę biorę Misubichi. A za zaoszczędzone 8k mogę myśleć o kolejnych panelach lub nawet zapłacić kilka PLN za dodatkowy prąd. Karoka masz monobloka weź no powiedz ile prądu szarpie w dni jak dziś/ wczoraj -3 czy -6*C. Na bank masz już jakieś rozeznanie. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
karoka65
![]() |
Jutro ostatni to spiszę podlicznik i będzie wiadomo co pokaże za cały miesiąc. Marcin, nie mam monobloka a temperatury z dzisiaj jak podałeś -6/-3. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
karoka65
![]() |
Tyle skapnęło z dachu za listopad. Do 15-ego było już 200kWh ale po połowie miesiąca pogoda się usmarkała i jest ile jest
![]() ![]() dodane 2018-11-30 22:09Aha dla tych którzy wróżą mi że się zastrzelę przy pompie jak będzie zimno co prawda w listopadzie syberyjskich mrozów nie było ale pierwsza "próba sił" ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
karoka65
![]() |
Dokładnie 52gr/kWh
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
No to jak dokładnie , to dokładnie 468,7kWh x 52gr = 243,72PLN , czyli prawie tyle samo co u mnie
![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
No znowu aż tak bardzo to nie musi być
![]() ![]() Nie znaczy że nie w tej cenie ale w tydzień dowiedziałem się o 3 przypadkach gdzie przysłano ludziom szajs, wzorcowa granulacja, suchutki tylko że piecze się jak diabli greenpal. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ja natomiast mam mieszane uczucia , co do Retopala zasypałem wczoraj na próbę worek pół na pół z Greenpalem i w kotle czarno
![]() ![]() ![]() PS. Poprawne statystyki z mojego OEP za listopad : ![]() dodane 2018-12-01 02:14Podejrzewam wypalanie w podtrzymaniu , uchyliłem drzwiczki od wyczystki zobaczę rano , czy jest jakaś poprawa ![]() |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
leON22 Ty spać nie mozeszpo nocach
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
dartante
![]() |
karoka65 napisał » 2018-11-30 22:09 Tyle skapnęło z dachu za listopad. Do 15-ego było już 200kWh ale po połowie miesiąca pogoda się usmarkała i jest ile jest ![]() ![]() dodane 2018-11-30 22:09Aha dla tych którzy wróżą mi że się zastrzelę przy pompie jak będzie zimno co prawda w listopadzie syberyjskich mrozów nie było ale pierwsza "próba sił" ![]() Jednostka zewnętrzna nocą mocno hałasuje? Jest słyszalna w domu? |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
W domu? chyba żartujesz.
Jak dla mnie chodzi to ciszej jak klima, co prawda klima montowana chyba ze 6 czy 7 lat temu. Pytaj verba on słyszał ostatnio jak to chodzi także będzie bardziej obiektywnie i adek może coś powiedzieć też słyszał. |
|||
|
||||
dartante
![]() |
a klima też inverter? oj tam będę pytał, zawsze możesz wrzucić filmik
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
karoka65 napisał » 2018-12-01 17:31 W domu? chyba żartujesz. Jak dla mnie chodzi to ciszej jak klima, co prawda klima montowana chyba ze 6 czy 7 lat temu. Pytaj verba on słyszał ostatnio jak to chodzi także będzie bardziej obiektywnie i adek może coś powiedzieć też słyszał. Potwierdzam jednostka zewnętrzna cichutka lekko sobie szumi nie ma najmniejszych szans by ją słyszeć w domu. Wiem już jaka będzie kolejna inwestycja w mojej chałupie ![]() |
|||
|
||||
-adek
![]() |
||||
|
||||
wuwok
![]() |
Witam,za ten miesiąc spłynęło z nieba 367 KW. Jak wytrzyma kocioł 2 lata to idę w pompę ciepła..Plan taki,dołożyć paneli na dachu i Pompa ... Chyba że będzie dofinansowanie to Pompa wcześniej zawita. Co raz mniej chce się mi z węglem szarpać ..
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona43 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||