Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona43 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
MONAT
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Dziś tak trochę z innej beczki poświęciłem dziś kilka chwil na poszukiwanie pompy ciepła ale bardziej w kierunku monobloka. Na OLX pojawiły się leżaki magazynowe z 2010 nówka nie montowana w cenach od za jakiegoś no name 4500 do 7900 za Misibichi inverter 9kW ( A7 / W35 9,0 kW COP 3,9/2.3kW i A-7/W35 7,5 kW COP 2,6/2,9kW ) Czyli za cenę samego kotła mamy pompę ciepła, do tego wpinamy to w istniejącą instalację na upartego nawet na trójnikach aby pozostawić kocioł na największe mrozy. I co najważniejsze nawet samemu, nie potrzebne są coroczne serwisy. Powiem Wam że jak przewymiaruję PV o kolejne 2kW chyba wezmę sobie na testy, a może docelowo? W porównaniu np. z LG Therma V w splicie różnica prawie 2 krotna oczywiście pod uwagę biorę Misubichi. A za zaoszczędzone 8k mogę myśleć o kolejnych panelach lub nawet zapłacić kilka PLN za dodatkowy prąd. Karoka masz monobloka weź no powiedz ile prądu szarpie w dni jak dziś/ wczoraj -3 czy -6*C. Na bank masz już jakieś rozeznanie. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
karoka65
|
Jutro ostatni to spiszę podlicznik i będzie wiadomo co pokaże za cały miesiąc. Marcin, nie mam monobloka a temperatury z dzisiaj jak podałeś -6/-3. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
karoka65
|
Tyle skapnęło z dachu za listopad. Do 15-ego było już 200kWh ale po połowie miesiąca pogoda się usmarkała i jest ile jest
dodane 2018-11-30 22:09Aha dla tych którzy wróżą mi że się zastrzelę przy pompie jak będzie zimno co prawda w listopadzie syberyjskich mrozów nie było ale pierwsza "próba sił" pompa terkocze dzień i noc na okrągło i zjadła na CO i CWU za ten miesiąc 468,7 kWh. Czy to dużo czy mało? można sobie policzyć ile za to można kupić węgla. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
karoka65
|
Dokładnie 52gr/kWh
|
|||
|
||||
leON22
|
No to jak dokładnie , to dokładnie 468,7kWh x 52gr = 243,72PLN , czyli prawie tyle samo co u mnie Razem z instalacją PV stwierdzam , że jak najbardziej - ma to sens
|
|||
|
||||
karoka65
|
No znowu aż tak bardzo to nie musi być i jak zdecydowana większość popatrzy na cenę paliwa jaka podajesz to im pingpong skacze ale wiem że ten miał mozna było za tyle kupić tyle że nie wszystkim się udało do końca dobrze trafić.
Nie znaczy że nie w tej cenie ale w tydzień dowiedziałem się o 3 przypadkach gdzie przysłano ludziom szajs, wzorcowa granulacja, suchutki tylko że piecze się jak diabli greenpal. |
|||
|
||||
leON22
|
Ja natomiast mam mieszane uczucia , co do Retopala zasypałem wczoraj na próbę worek pół na pół z Greenpalem i w kotle czarno Nie spieka ale pełno sadzy , jeszcze tak nie miałem Czyżbym za słabo dmuchał pewny
PS. Poprawne statystyki z mojego OEP za listopad : dodane 2018-12-01 02:14Podejrzewam wypalanie w podtrzymaniu , uchyliłem drzwiczki od wyczystki zobaczę rano , czy jest jakaś poprawa |
|||
|
||||
sq9tbu
|
leON22 Ty spać nie mozeszpo nocach
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
dartante
|
karoka65 napisał » 2018-11-30 22:09 Tyle skapnęło z dachu za listopad. Do 15-ego było już 200kWh ale po połowie miesiąca pogoda się usmarkała i jest ile jest dodane 2018-11-30 22:09Aha dla tych którzy wróżą mi że się zastrzelę przy pompie jak będzie zimno co prawda w listopadzie syberyjskich mrozów nie było ale pierwsza "próba sił" pompa terkocze dzień i noc na okrągło i zjadła na CO i CWU za ten miesiąc 468,7 kWh. Czy to dużo czy mało? można sobie policzyć ile za to można kupić węgla. Jednostka zewnętrzna nocą mocno hałasuje? Jest słyszalna w domu? |
|||
|
||||
karoka65
|
W domu? chyba żartujesz.
Jak dla mnie chodzi to ciszej jak klima, co prawda klima montowana chyba ze 6 czy 7 lat temu. Pytaj verba on słyszał ostatnio jak to chodzi także będzie bardziej obiektywnie i adek może coś powiedzieć też słyszał. |
|||
|
||||
dartante
|
a klima też inverter? oj tam będę pytał, zawsze możesz wrzucić filmik
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
karoka65 napisał » 2018-12-01 17:31 W domu? chyba żartujesz. Jak dla mnie chodzi to ciszej jak klima, co prawda klima montowana chyba ze 6 czy 7 lat temu. Pytaj verba on słyszał ostatnio jak to chodzi także będzie bardziej obiektywnie i adek może coś powiedzieć też słyszał. Potwierdzam jednostka zewnętrzna cichutka lekko sobie szumi nie ma najmniejszych szans by ją słyszeć w domu. Wiem już jaka będzie kolejna inwestycja w mojej chałupie |
|||
|
||||
-adek
|
||||
|
||||
wuwok
|
Witam,za ten miesiąc spłynęło z nieba 367 KW. Jak wytrzyma kocioł 2 lata to idę w pompę ciepła..Plan taki,dołożyć paneli na dachu i Pompa ... Chyba że będzie dofinansowanie to Pompa wcześniej zawita. Co raz mniej chce się mi z węglem szarpać ..
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona43 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||