W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page155 / 188Next pageLast page
2022-11-05 07:58
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
energotop napisał » 2022-11-04 20:56
I to chyba nie tak źle te 624kw. Zakładam że COP wynosi 4 to wyjdzie ok 270kg węgla. Romek śpij spokojnie 👍
To też nie rozdzieram szat hehe... nie wszystko mi się podoba, chcę skrócić rurki, i bufor mnie drażni

dodane 2022-11-05 07:58
Ameno25 napisał » 2022-11-05 06:59
Verb a jeszcze z ciekawości masz licznik w pompie ile godzin grzało Ci CWU a Ile CO, bo to też ma znaczenie 
Mam licznik pracy, ale bez podziału na CO/CWU. Pompa zjadła 362kWh, w sumie zapomniałem napisać, że od grudnia 22 mam suszarkę do ubrań, a od kwietnia płytę indukcyjną. Bez podlicznika nie wiedziałbym dokładnie ile pompa wciąga.



PS: Pisz proszę Verb, chyba by Ci się nie podobało gdybym pisał "Amenie"

2022-11-05 08:51
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
40kW różnicy czyli łatwo oszacować ze to zjadła Indukcja i suszarka, przciez to nie apteka 10kW w tą czy tamta nie gra roli.
Dziś będę zakładał Podlicznik także okaże się jak błędne są wyliczenia z elicznik który defakto jest niczym innym jak rzeczywistym zużyciem całego domu dokładnie pokazuje to samo co licznik fizyczny  i na wskazaniu z tej apki płacimy rachunek tauronowi.
2022-11-05 10:17
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Tak, z podlicznikiem łatwo oszacować. Ja się w aptekarza nie bawię, za to moja kobieta spisuje wsio od 1993r hehe. Czasem lepiej nie wiedzieć Gdybym wywalił córę z zięciem, to nie wiem czy 1/3 byśmy zużywali
2022-11-05 11:05
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zobaczymy jak to będzie wyglądało zima, bo teraz tak naprawdę ciężko stwierdzić, bo u mnie październik pompa odpalała tylko nocą na parę godzin, w dzień stała.
U mnie na CWU pompa dziennie pracuje max 1h, u Ciebie pewnie będzie 2h 
dodane 2022-11-05 11:05A jeszcze jedno pytanko, Twoja maszyna jaka ma klasę energetyczna  moja ma A+++ do 35 i A++, powyżej 35, dla naszego klimatu,  roczny scop producent pdaje 4.5 
2022-11-05 11:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
W papierkach piszą A++/55st, A+++/35st. Ale czy w to wierzyć... jak to tak jak z klasami kotłów to wiesz Waco mi na privie coś podpowiedział, i właśnie przed chwilą wyłączyłem bufor. Zobaczę co i jak pod wieczór.

dodane 2022-11-05 11:39Ten scop to na razie nie znalazłem. Wiesz może jak powinna pracować pompa obiegowa w j.wewn ? Na wysokich, średnich, czy niskich rpm ?

dodane 2022-11-05 11:42Nie wiem, może tu coś znajdziesz ? 12kW
2022-11-05 12:03
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Wyłączyles bufor? Co masz na myśli 
2022-11-05 12:15
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
W sofcie można zaznaczyć bufor tak/nie. Do tej pory było tak: pompa ładowała bufor do zadanej, po czym zatrzymywała się sprężarka i pompa obiegowa PC. Teraz pompa obiegowa PC pracuje na stałe, wraz z pompą CO. Czujnik temp dałem na powrocie z bufora. Niby w instrukcji nie ma takiej konfiguracji, ale zobaczę co i jak. Obniżyłem też zadaną z 50 na 42, histereza 4 (-3/+1).
2022-11-05 12:35
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Czyli teraz masz coś takiego jakbyś równolegle wstawię grzejnik o pojemności bufora. U mnia pompa obiegowa  goni 24 h, ale na małej mocy, tylko w grzaniu zwiększa moc w zależności od potrzeb, goni cały czas żeby wiedzieć jaka jest temp wody w układzie.
Czyli grzales bufor do 50*?  A ile puszczałeś na instalacje? Pisałem Ci kiedyś żebyś spróbował grzać bufor taka sama temp jak puszczasz na instalacje, im niższy parametr tym  większy COP. 
2022-11-05 12:44
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Niop, bufor to teraz jak sprzęgło. Grzałem wysoko, żeby PC jak najdłużej stała, i to działało. Obiegowa w PC niby ma PWM, ale w sofcie idzie ustawić wstępnie. Nie wiem jak to jest z tymi wymiennikami płytowymi, czy lepiej jak duży przepływ, czy jeden kij.
2022-11-05 13:35
  adkwapniewski Posts: 408 Ostrzeżenie: 0
Oprócz bufora masz jeszcze dodatkowy wymiennik płytowy ? Czy tylko ten w hydroboxie ?
2022-11-05 13:49
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie, o ten w hydroboxie rozchodzi.
2022-11-05 13:51
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Mam trochę inne podejście do tego tematu, wydaje mi się żeoszczedniej jest jak PC działa dłużej na niższym parametrze niż, szybkie grzanie wysokim parametrem i postój, zwłaszcza że Ty masz bufor tylko z nazwy, jakbyś miał że 400l to może by to i się sprawdzało. Ja bym ustawił temperaturę ładowania bufora nawet z 1* niżej niż to co ma iść w grzejniki, ale to tylko moja sugestia niekoniecznie musiałaby się sprawdzić, masz łeb na karku napewno wiesz co robisz 
2022-11-05 14:44
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Będę pomału obniżał, do czasu aż termostaty zaczną puszczać. Będę widział przepływ na pompie CO. Na razie chodzi 100L/h
2022-11-05 15:19
  karoka65 Posts: 3432 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Roman pisałem Ci to już dawno temu żeby pompą grzeję się nisko i najlepiej cały czas żeby chodziła, jeśli ustawisz dobrze krzywą to tak będzie chodzić i  prądu mało zje, termostaty najlepiej jak ograniczą chwilowo tylko temp. w tych pomieszczeniach tam gdzie są przewymiarowane grzejniki. I to jest wszystko. To że pompę masz za "wielką" to też wiesz. Nie ma tu o czym za bardzo dyskutować.
2022-11-05 16:04
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ja bym y ustawił pompe CO za buforem, żeby odbierała tyle samo z bufora co pompa ładująca bufor, wtedy będziesz miał sprzęgło. 100l/h przciez to jest znikomy przepływ, ile tej mocy dostarczasz takim siurkiem  do grzejników,   sprawdź sobie jaki przepyw podczas ładowania bufora. U mnie podczas ładowania CWU gdzie pompa grzeje z pełną mocą przepływ mam 26l/min, natomiast jak grzeje CO i invereter zmniejsza moc sprężarki średnio pracuje na 4A,wentylator 10Hz, sprężarka 20HZ, to wtedy  mam 12 do 14l/min, najwyraźniej automatyka uznaje ze tyle wystarczy żeby odebrać ciepło generowane w pompie do instalacji i wyżej kręcić nie  trzeba 
2022-11-05 18:08
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Tak tak, nisko grzać będzie tanio. Wszystko rozumiem, ale jak grzałem nisko to pompa odpalała 3x na godzinę. W tym moim gniocie nie ma pokazanych przepływów. Nie chce też pracować na niskiej mocy - nawet jak zaczyna na niskiej, i nawet jak temp już zacznie rosnąć, to ona i tak przypierd.... na max. Po co, nie wiem, nie mam pojęcia co miał chińczyk na myśli. Widzę już co to jest bufor ON/OFF, jak jest OFF, to przy grzaniu CWU wyłącza pompę CO, taka różnica. Zobaczę jak to będzie z tym czujnikiem temp na powrocie z bufora, tak jeszcze nie miałem. Obniżam temp zadaną, na razie 40 a przepływ przez CO nadal 100L. Będę dalej obniżał, ale tak, żeby w łazience jednej i drugiej było gorąco, resztę muszą ogarniać termostaty. Ty masz Ameno mercedesa amg, a ja... nie wiem, pandę ?

dodane 2022-11-05 18:08Aha, pompa ruszyła albo 6 albo 7 lipca, przepracowała 10dni, 20h, i 12 min do teraz.
2022-11-05 18:34
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Bez przesady  mercedes to to nie jest co  najwyżej klasa srednia , też żałuje że nie wziąłem  klasy premium , bo  stiebel ma też  właśnie taką   linie pomp , z tym że różni się tak naprawdę tylko sprężarką  , troche lepszych podzespołów i nadaje sie do grzrania wysokotemperaturowego .Też narzekałem na swój sterownik i dalej uważam że pod względem zapisywania parametrów pracy jest nędza , to zaczynam zmieniać zdanie odnośnie logiki sterowania samą pompą i ilością ustawień  których po bliższym poznaniu jest na tyle że można pompę wysterować pod siebie praktycznie idealnie.
dodane 2022-11-05 18:34to u mnie przepracowała więcej ,  przy czym te dane są od połowy września , bo podczas zabawy przez pomyłke zrestartowałem  zapisy pracy , ale wcześniej samego grzana CO bylo kilka godzin  .
2022-11-05 18:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Więcej godzin z niższą mocą. Mi nie pokazuje ilości uruchomień, a Tobie tak, a to ponoć przekłada się na trwałość. Reasumując, Twoja popracuje dłużej. Obniżyłem temp już do 36st, przepływ na tę chwilę zwiększył się do 200l/h. Czy będę mógł zejść niżej ? Nie wiem, za niedługo będę wiedział jak jest w łazience, czy wystarczająco ciepło czy nie. Ja tu nie mam za dużo ruchów do wykonania, a na pewno nie mogę sobie ustawiać logiki pracy sprężarki. Czyli panda.
2022-11-05 18:52
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

dodane 2022-11-05 18:52startów mam 206 , wychodzi mi 1,4  uruchomien na godzine , ale  w tym mam  80 startów na romrażanie  jak narazie nie mam pojęcia dlaczego tak duzo jest tych rozmrażań 
2022-11-05 19:50
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Rzecz w tym, że masz te dane, a ja ich nie mam. Trochę tracę cierpliwość :/ Bo kurde chętnie bym zastosował rady, ale nie mam jak

dodane 2022-11-05 19:50Raporcik. Przy zadanej 36 (plus 1 histereza) temp w łazience spadła z 24.4 do 24, i chyba będzie spadać. Podnoszę do 37st.
First pagePrevious page155 / 188Next pageLast page
Users on-line: