| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Rdza u dołu kotła. Subskrybuj | ||||
|  | ||||
| pablo   | 
                                     Witam. Dzisiaj czyściłem kociołek po sezonie i zauważyłem rdze tam gdzie jest  szuflada  na popiół to tak ma być czy nie ma być.Piec to RBR 12 KW Tam gdzie retorta i paleniska nie zauważyłem  rdzy. | |||
|  | ||||
| bodziasty   | 
                                     czyli we wtorek znowu odpalasz bo w naszych rejonach minusy zapowiadają 😆 | |||
|  | ||||
| pablo   | 
                                     no ale co z ta rdzą, ?,5 miesięcy piec...
                                 | |||
|  | ||||
| DKo70   | 
                                     Jest żelazo - jest rdza    | |||
|  | ||||
| pablo   | 
                                     no ale pytanie to norma,bo to spód pieca...
                                 | |||
|  | ||||
| DKo70   | 
                                     Nisko masz powrót zimnej wody z instalacji więc tam najszybciej dochodzi do korozji. I jeszcze na spawach. 
                                 | |||
|  | ||||
| Pigmey   | DKo70 napisał » 2017-04-17 00:14  Nisko masz powrót zimnej wody z instalacji więc tam najszybciej dochodzi do korozji. I jeszcze na spawach.  Chwilka - jak to nisko? Przecież RBR 12kW ma powrót na wysokości korony palnika wiec właśnie bardzo wysoko! I to właśnie dzięki temu zimny powrót nie jest dla tego kotła taki straszliwy, gdyż chłodna woda wraca do kotła w całkiem gorącym rejonie... Do autora - opał masz suchy? | |||
|  | ||||
| DKo70   | 
                                     Niżej czy wyżej i tak najzimniejsza woda jest na dole kotła. A skąd wiesz, że zimny powrót nie jest dla tego kotła straszliwy? Bo producent tak napisał? | |||
|  | ||||
| pablo   | 
                                     Pigmey:tak opal zanim wsypię trzymam go w pojemnikach,wilgotno tez nie jest w kotłowni bo   piec grzeje. Rdza jest na poziomie szufelki z popiołu,narazie wysłał fotogragie Minertu i zobaczymy co dalej .Napisze jak to się zakończy. | |||
|  | ||||
| grzegorzps   | 
                                     Mam podobnie u siebie. Po pierwsze, przy wysuwaniu szuflady na popiół rysuje się dno popielnika i uszkadza farba. Po drugie, przy rozpalaniu zimnego pieca tam pojawiają się skropliny, zanim piec się mocno nagrzeje. Wg mnie nic się złego nie dzieje. Na lato trzeba zabezpieczyć metal i unikać częstego wygaszania kotła. | |||
|  | ||||
| piotrser   | 
                                     woda na powrocie ma miec minimum 45 stopni | |||
|  | ||||
| beni226   | ||||
|  | ||||
| caffe23   | beni226 napisał » 2017-08-10 09:37  Czy to normalne? Normalne, to nie jest rdza. Takie coś (nagar) tworzy się na ściankach gdy parametry spalania nie są prawidłowe. | |||
|  | ||||
| janklos12   | 
                                     najlepiej się to czyści dłutem do drewna, ja ten nagar czyszczę raz na dwa lata
                                 | |||
|  | ||||
| pablo   | 
                                                                                                             janklos12:mój kolega jak za dużo wypije czyści piec  "wsadza puszkę lakieru do włosow na retorte ", obiecał mi z tego filmik podobno skuteczne  | |||