Forum  bruli.pl v3.5  Bruli v.3.5 kilka pytań. Subskrybuj
2017-04-14 23:39
  Suugi81 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Witam!
Moje ustawienia kotła to:
Temp. zadana 50 C
Temp. obniżona 2 C
Piec chodzi na Auto
Regulator pogodowy NIE
PARAMETRY SPALANIA
retortowy grupowy (jak sprawdzić czy na tym akurat jest ustawiony?)
Min 8kw Max 8kw
Moc dmuchawy dla 8kw 55%
Ilość powtórzeń 8kw 4
Histereza kotła 5 C
PARAMETRY PODTRZYMANIA
Czas pracy podajnika 10sek
Czas postoju podajnika 180min.
Czas kótkiej przerwy 20 sek.
Ilość powtórzeń podawania 1
Moc dmuchawy 60%
Tryp pracy auto
Tepm. CWU 44 C zasobnik 200l

Kocioł to RBR chyba 12 ale pewny nie jestem. Kocioł nie ma rusztu awaryjnego i jest dosyć mały gabarytowo. 
Powierzchnia mieszkania 115m2 w miare dobrze ocieplony, budynek parterowy.System mieszany kaloryfery +podłogówka. 4osoby.
Przez zeson grzewczy poszło mi około 2.5 t.
Nadchodzi okres cieplejszy i chciałbym coś próbować pozmieniać w swoich ustawieniach, żeby dojść do lepszych osiągów. Obecnie na moje oko idzie mi zbyt dużo opału przy tych temp. i trochę za dużo spieków jest. 
Od czego mógłbym próbować zmian?

Co do internetu: na razie nie mam podłączonego do pieca. Ale na strychu mam ustawionego huawey b953 i zostałem własnie obdarowany routerem bezprzewodowym standard N model TP Link tl wr740n Czy mógłbym go jakoś wykorzystać aby stał przy piecu wychwytywał bezprzewodowo sygnał ze strychu z huaweya i po kablu podłaczyć go pod sterownik?

I pytanie trochę z innej beczki jeśli oczywiście mogę je tutaj zadać?Pytanie dot. solarów czy jest sens pchania się w solary przy moim piecu i z moją wielkością rodziny? Solary miałyby mnie kosztować okolo 2 tyś .-full montaż nowy baniak 300l wszystko w cenie? Czy piec w okresie letnim nie ucierpi zbytnio jak będzie odpoczywał?
Pozdrawiam.
2017-04-17 23:16
  minertu Posts: 1961 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
retortowy grupowy (jak sprawdzić czy na tym akurat jest ustawiony?)

Poznasz to np po wartości dmuchawy w grzaniu,
po czasie i przerwie podawania lub w ustawieniach typ podajnika.

Ile spalasz groszku w sezonie letnim dla samego CWU? Przelicz kg na złotówki a potem policz za ile lat spalisz grochu o wartości 2tyś.

2017-04-18 10:28
  maslak Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
Suugi81 napisał » 2017-04-14 23:39
Witam!
Co do internetu: na razie nie mam podłączonego do pieca. Ale na strychu mam ustawionego huawey b953 i zostałem własnie obdarowany routerem bezprzewodowym standard N model TP Link tl wr740n Czy mógłbym go jakoś wykorzystać aby stał przy piecu wychwytywał bezprzewodowo sygnał ze strychu z huaweya i po kablu podłaczyć go pod sterownik?

Jeżeli wiesz jak wrzucić na ten router oprogramowanie DD-WRT lub pochodne, to zrobisz z niego klienta, w innym przypadku (na domyślnym sofcie) raczej się nie da...
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5911

Jeżeli masz zasilanie strychu / kotłowni z jednej fazy, lub w skrajnym przypadku z jednej rozdzielni z wspólnym zerem, to rozważ coś takiego: http://www.tendacn.com/pl/product/P200.html (lub dowolnego innego producenta), jest plug&play - działa na zasadzie wi-fi w kablu zamiast anteny - spina się z automatu i można zapiąć równolegle klika sztuk w jednej grupie.
2017-06-11 10:24
  Suugi81 Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Witam ponownie. Borykam się obecnie z włanczaniem alarmu. Piec ustawiony na grzanie tylko CWU. Prawdopodobnie włancza się alarm ze względu na temperature spalin czyli poniżej 50stopni w czasie dłuższym niż 30minut. Czas postoju mam ustawiony na 180 minut. Algorytm wygaszania kotła ustawione jest tylko grzanie. Jak mogę temu zaradzić?
2017-06-12 09:09
  mnich Posts: 172 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Witam. Jeśli alarm się pojawia mimo żaru na palniku to należy sprawdzić czystość kotła i czujnika spalin.
Również samo położenie czujnika spalin.
Jeśli ognia nie ma to należy skrócić czas postoju podajnik w podtrzymaniu.
2017-07-14 10:30
  rafalekw1 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Wreszcie uruchomiłem swój kocioł - śmiga aż miło. Uzupełniłem zasobnik 2 razy; za każdym razem wpisując ilość dodanego paliwa a na wizualizacji nadal pokazuje że w zasobniku jest pusto. Co robię nie tak.
2017-07-14 10:42
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
robiąc zasyp zeruję się czas pracy podajnika. Kiedy spali się zasypana ilość węgla sczytujemy czas pracy podajnika i wpisujemy ją do parametrów zaawansowanych> czas do opróżnienia podajnika np. 450 min 

dodane 2017-07-14 10:42Jeżeli chcesz prowadzić statystyki link na forum jest instrukcja w podanym linku. Pozdrawiam 
2017-07-14 11:19
  rafalekw1 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Dzięki, już ustawiłem. Na wizualizacji widzę pełen zasobnik i mam nadzieje że za chwilę pokażą się statystyki.
Users on-line: ANDRZEJ_OST, emu-cz, lodziak9, marysiate, olek0412

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more