Forum  eCoal.pl v3.5  nowa aktualizacja - pytanie do ES Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2017-04-08 20:57
  mjecoal Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Cześć, @reaker nie sądzę, że temp 70 jest bez sensu mam:
+ wygrzany piec (brak problemów z korozją w przyszłości, mam nadzieję)
+ czysta komora spalania bez żadnych dodatków wapna
+ a spadek temp do 45 lub 80 przy nastawie 60 to raczej niemożliwe przy dobrze ustawionym piecu
+ brak syfu w wodzie grzanej - legionella mi nie stradszna
z minusów to :
- starata z powodu relatywnie wysokiego grzania (straty na izolacji, kotła, CWU)

dane u mnie z życia wzięte:
-temp zadana na ecoal 70 standardowo przegrzewa do 75 przez algorytm ecoal
-temp maksymalna(przegrzana) przy mojej nastawie to 78°C
-temp minimalna przy mojej nastawie to ok 65°C

Dane mam  od października 2016 do teraz. 
Mój kocioł to Ogniwo Eco+M 20KW, dom 180m² grzane ok 140m², ocieplony styro 10cm + nieszczelne okna (chwilowo

Pozdrawiam.
2017-04-09 10:02
  reaker Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
@mjecoal
Podłącz swój sterownik do internetu, wtedy będziemy mogli ocenić czy działa dobrze/źle, porównać.
Odniosę się do "+":
- korozja powstaje przez różnicę temperatur, nie samą w sobie temperaturę. Np jakbym miał 90 na piecu a na powrocie 10 to kocioł żył by kilka miesięcy.
- duże spadki/wzrosty temp są normalne, przejrzyj sobie wykresy użytkowników (np. mój) bardzo dużo zależy od momentu wł/wył pompy CWU
- co ma temp kotła do temp CWU? Chyba, że woda do kranu płynie przez instalację CO ;D żart

Może prościej napiszę, bez wdawania się w dyskusję. 
Myślę, że nie po to 99% użytkowników szuka najniższej możliwej, sensownej temp kotła gdyby to było złe rozwiązanie.
A rozwiązanie Twojego problemu jest proste. Zmniejsz temp kotła o 2-3 stopnie. Nie odczujesz różnicy, a algorytm nie będzie włączał CWU.

Tak na marginesie. Jeśli twój kocił często osiąga 78 stopni to nie masz problemów z zapowietrzaniem grzejników? Bo przy tak wysokich temp pojawia się powietrze w instalacji - przynajmniej u mnie
2017-04-09 11:29
  miron1210 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
witam ,a jak jest sprawa z dmuchawą jeśli mam ustawiony piec jako zasypowy .czy jak spadnie temp pieca z powodu braku opału  przy włączonym algorytmie wygaszania pieca to będzie  wył alarm .?  o widzę że jednak nic się nie zmieniło...........szkoda
2017-04-09 11:38
  leON22 Posts: 5101 Ostrzeżenie: 1
reaker napisał » 2017-04-09 10:02

- co ma temp kotła do temp CWU? Chyba, że woda do kranu płynie przez instalację CO ;D żart


Jeśli ktoś ma zabezpieczenie powrotu pompą CWU , to temperatura CWU będzie zbliżona do temp.kotła , tak jest w moim przypadku , dlatego ustawiam temp.kotła taką żeby temp.wody CWU oscylowała na granicy +/- 50* ,nie posiadam pompy mieszającej
2017-04-09 20:42
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Cześć.
Po zaktualizowaniu do nowej wersji softu, samoistnie zmieniła mi się moc min w spalaniu grupowym z 8 do 12 kW.
2017-04-09 22:18
  Jacek_OEP10kw Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Witam. U mnie po wgraniu nowego softu w spalaniu grupowym sterownik przestał "przebijać" zadaną temperaturę o 1st.C.
Ciekawe jak teraz zachowuje się w automacie, dalej "przeciąga" o 5st.?
2017-04-10 06:40
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
U mnie na grupowym po dodaniu 2 histerezy dla mocy max i ustawieniach histereza kotła 0* i histereza mocy max 3* 
temp CO przy załączonej pompie CO i równym odbiorze ciepła ,  bardzo ładnie trzyma zadanej , amplituda + - 1* .a kociołek pracuje tylko na mocy minimalnej , moc max załącza sie w chwili kiedy CWU musi dogrzać .
Jestem bardzo zadowolony z tej poprawki , dziękuje .
Panowie a może pomyślicie i wprowadzicie jeszcze zmiany do grupowego tak aby kociołek odstawiał sie jak najmniej 
2017-04-10 07:56
  Tommyle Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
alisia napisał » 2017-04-09 20:42
Cześć.
Po zaktualizowaniu do nowej wersji softu, samoistnie zmieniła mi się moc min w spalaniu grupowym z 8 do 12 kW.



U mnie to samo.
Przecież aktualizacja nie miała wprowadzać żadnych zmian w ustawieniach.
2017-04-10 08:27
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam, sprawdzimy w czym problem. Pozdrawiam
2017-04-10 08:37
  Tommyle Posts: 128 Ostrzeżenie: 0
Ni
ES_Serwis napisał » 2017-04-10 08:27
Witam, sprawdzimy w czym problem. Pozdrawiam



Nie jest to jakiś problem poważny.
Można przecież zmienić.
Chodzi tylko o zasadę.
2017-04-10 09:15
  marleyy Posts: 490 Ostrzeżenie: 0
u mnie też nastąpiła zmiana z 8kw na 12kW, to raczej nie powinno mieć miejsca, zwłaszcza, że ja w 12kW mialem wpisane "smieci" bo i tak z tej mocy nie korzystam (dmuchawę na ponad 50% i takie tam).
Aktualizacja aktualizacją ale takie ustawienia nie mogą się zmieniać samoczynnie

Tommyle napisał » 2017-04-10 07:56
alisia napisał » 2017-04-09 20:42
Cześć.
Po zaktualizowaniu do nowej wersji softu, samoistnie zmieniła mi się moc min w spalaniu grupowym z 8 do 12 kW.



U mnie to samo.
Przecież aktualizacja nie miała wprowadzać żadnych zmian w ustawieniach.
2017-04-10 20:51
  slawtaz Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem czy ma to związek z aktualizacją, ale nie zapisuje zmiany histerezy auto-lato w zdarzeniach.
2017-04-11 18:06
  seba Posts: 1406 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Już pokazuje poprawnie zmianę parametru - na liście zdarzeń oraz na wykresach.
2017-04-13 22:31
  slawtaz Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Dzięki.

A czy jest szansa, aby była możliwość zalogowania się do sterownika z poziomu jego podglądu? Chyba, że taka opcja jest gdzieś ukryta a jej znaleźć nie mogę.
2017-04-20 19:48
  Kambridz Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam szanowne grono.
Czy ostatnia aktualizacja do wersji 11.22.2 wprowadza jakieś zmiany w pracy sterownika w trybie: retortowy e-coal?
Bo zauważyłem, że piec od czasu aktualizacji jakby nie "dawał sobie rady".
Ciężko "dociąga" do temperatury. I dmuchawa idzie na znacznie wyższych obrotach niż zwykle działała.
Płomień znacząco niższy, jakby sie zapadał.
Opał cały czas ten sam, instalacja nie zmieniona a opału znacząco więcej zaczął "wciągać".
Nawet piec wygasiłem, wyczyściłem dokładnie i po dzisiejszym dniu widzę że jest gorzej niż w czasie mrozów.
Da się zrobić downgrade firmware sterownika?


2017-04-21 08:07
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam,zmniejsz korektę dmuchawy do  - 2 % .
Ew proszę o kontakt pod numerem 605-780-882
Pozdrawiam
2017-04-23 00:17
  Kambridz Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Kilka dni po aktualizacji zjechałem  z +3% (bo tak prawie cały czas piec funkcjonował) do 0 i nic to nie zmieniło.
No prawie nic, bo tylko obroty o kilka proc spadły.

Zjechałem jeszcze do -2% zobaczymy....
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam



dodane 2017-04-23 00:17Niestety nic pozytywnego to do pracy kotła nie wniosło.
Nie podoba mi się to.
Dzisiaj miałem więcej czasu na obserwację i zauważyłem że dmuchawa dużo więcej dmucha niż wcześniej.
Np temp kotła 61st a dmuchawa na 44% po co? (przy korekcie -3%)
Kiedyś tak nie było.
A czasy przerwy w podawaniu jak kiedyś ok 45sek.
A jak już dociągnie do 65st to tuż przed wyłączeniem dmuchawy na kilka sekund wywala na duże obroty i zachowuje się jakby na pellet był nastawiony.
Jak widać na wykresach dzisiaj na dworze ok. 8 st a piec większość dnia harował jak wół i niepotrzebnie prądu naciągnął.
Boję się co by było jakby mrozy nastały. I załączyłbym ogrzewanie garaży jak w zimie.
Nie chce mi się go przestawiać i ustawiać na retortowy-grupowe bo do tej pory na auto byłem zadowolony i w zimie miał dłuższe przestoje niżeli teraz.
Po weekendzie zadzwonię pod wskazany numer z pomocą...
Pozdrawiam



First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: 27111974, Adam83, darkovv, Daro80, erwinpaszek, jolantalat, Kiler5, kleczka51, ladi230, Marek126, piomaj16, Stanley_62, szopaewa, tomasz41