Forum  eCoal.pl  Zakłocenia odczytu temp spalin Subskrybuj
2017-02-26 13:18
  Andrzej70 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Witam. Kilka miesięcy temu opisywałem na forum problem z wyłączającym się kotłem z powodu nagłych spadków temperatury. Wymieniony czujnik nie przyniósł poprawy. Podmiana płyty też nie zlikwidowała problemu. Najbardziej prawdopodobną przyczyną zakłóceń jest mój miły sąsiad (hobby krótkofalarstwo) Założyłem na przewód czujnika kilka filtrów ferrytowych - niestety wciąż co jakiś czas mam alarm wygaszenia kotła lub uszkodzonego czujnika. Czy znacie jakąś metodę na odizolowanie tego czujnika od taczającego świata?
2017-02-26 16:31
  MONAT Posts: 134 Ostrzeżenie: 0
możesz go ekranować , domowym sposobem : kup np 2-3 metry dobrego przewodu antenowego najlepiej z oplotem z czystej miedzi , natnij delikatnie otulinę z pvc i ją ściągnij , potem zsuń oplot , a najlepiej połącz koniec przewodu czujnika ze środkową żyłą przewodu antenowego i zsuń oplot z przewodu antenowego na przewód czujnika, następnie podłącz oplot do uziemienia , dodatkowo sprawdź również czy masz dobre uziemienie i czy jest prawidłowo podłączone do płyty sterownika, samymi filtrami ferrytowymi raczej nie usuniesz zakłóceń KF, możesz również zaekranować całą płytę sterownika, spróbuj owinąć całą skrzynkę  folią aluminiową jak również wszystkie przewody wychodzące ze sterownika i podłączyć do uziemienia, jeśli pomoże to faktycznie sąsiad zakłóca , jeśli nie to przyczyny trzeba szukać gdzie indziej :(
2017-02-26 17:43
  sq9tbu Posts: 1234 Ostrzeżenie: 0
To raczej niemożliwe ze względu na odległość do sąsiada anten. No chyba że sąsiad ma z tobą budynek- bliźniaka i skopaną instalację. Podejdź do niego i zapytaj, może zrobicie eksperyment. Ja w tym samym budynku nadaję i nie ma żadnego problemu z zakłóceniami. Udostępnij sterownik, popatrzymy na parametry  pracy kotła.
2017-02-26 21:45
  Andrzej70 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Może możliwe, może niemożliwe. Jak z nim rozmawiałem to stwierdził, że "akurat wczoraj nie używał sprzętu". On ma naprawdę duże anteny. Linkę rozciągniętą po całej działce + takie pręty na podłużnicy (i ta bestia może mieć jakieś 50 metrów kwadratowych). Ostatnio gdy żona zauważyła ruch tej bestii (pełna elektryka) zadzwoniła do mnie, żebym sprawdził co tam w naszym kotle. I okazało się że akurat się wyłączył. Oczywiście może to był przypadek.
Zimą kocioł grzał bez przerwy to temperatura spalin była spora i skoki nie powodowały wyłączeń. Teraz jak zaczynam grzać tylko CWU to niestety ale zaczęły się schody.

dodane 2017-02-26 21:45
2017-02-27 08:52
  seba Posts: 1412 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Zapytam na produkcji, czy uda się przygotować czujnik temp. spalin w pełni ekranowanym przewodem. Jeśli będzie to możliwe to wyślemy Ci taki czujnik z dodatkowym filtrem dolnoprzepustowym.
2017-02-27 18:26
  Jasioo Posts: 52 Ostrzeżenie: 0

Załóż na listwie zaciskowej od czujnika temperatury spalin kondensator ceramiczny 100nF/100V i po problemie. Sam jestem krótkofalowcem  wiem co piszę.

Pozdrawiam.
Jasioo
2017-03-06 20:26
  Andrzej70 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za wskazówkę

dodane 2017-03-06 20:26Chwalę się.
Za wskazówką Jasioo zainwestowałem 1zł 20 groszy w kondensator. Od trzech dni temperatura spalin nie wariowała. A antena u sąsiada kręciła się dzisiaj we wszystkie strony świata. Mam nadzieję, że już tak zostanie.
Jeszcze raz dziękuję.
2017-09-11 21:27
  chris114 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
u mnie też problem z temperaturą spalin winą jest w 100% energia wcz z anteny . wiem bo mam na zewnątrz . w czasie nadawania czujnik szaleje...  muszę sprawdzić ten kondensator ....
Users on-line: marczesko