Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z temp. wewnętrzną Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
2017-02-22 16:27
  Yetan Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich użytkowników forum,
od niedawna jestem posiadaczem pieca Ogniwo EKO Puls M 20, po zainstalowaniu czujnika temperatury wewnętrznej zauważyłem, że mimo ustawionych na nim 21 stopni temperatura w domu ciągle oscyluje wokół 24, słowem dom jest przegrzany, a piec w stan podtrzymania nie chce wejść żeby schłodzić pomieszczenia. Proszę o rady co robię źle lub co powinienem zrobić. Dom jest nieocieplony, połowa grzejników jest aluminiowa, połowa stara - żeliwna.
2017-02-22 17:14
  sq9tbu Posts: 1234 Ostrzeżenie: 0
Ustaw dobrze czujnik na płycie.  Ustaw poprawnie temperatury na pompie co.
2017-02-22 17:36
  arti Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Udostępnij ster to będzie wiadomo co nie halo 
2017-02-22 21:36
  login Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
Yetan napisał » 2017-02-22 16:27
Witam wszystkich użytkowników forum,
od niedawna jestem posiadaczem pieca Ogniwo EKO Puls M 20, po zainstalowaniu czujnika temperatury wewnętrznej zauważyłem, że mimo ustawionych na nim 21 stopni temperatura w domu ciągle oscyluje wokół 24, słowem dom jest przegrzany, a piec w stan podtrzymania nie chce wejść żeby schłodzić pomieszczenia. Proszę o rady co robię źle lub co powinienem zrobić. Dom jest nieocieplony, połowa grzejników jest aluminiowa, połowa stara - żeliwna.





wchodzisz w ustawienia kotła a potem w temperatura obniżona i ustaw 3 i obserwuj ,jak będzie mało to zwiększaj i obserwuj .Powinno się ustabilizować 
2017-02-23 07:21
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Może jest ustawiona cykliczna praca pompy CO1 wtedy to pompa będzie się załączać co jakiś czas. Żeby to wyłączyć trzeba w obwodzie CO1 ustawić czas pracy pompy na 0 min. Funkcja ta jest aktywna tylko jeżeli mamy wybrany typ obwodu POMPA CO + reg. pok. . Jeżeli mamy zawór 4D to obniżamy temp za zaworem lub zatrzymujemy pompę po dogrzaniu pomieszczenia. Jeżeli nie ma Pan podłączonego sterownika do platformy , lub nie chce upubliczniać to proszę się z nami skontaktować tel 605 780 882 . Pozdrawiam
2017-02-23 10:41
  Yetan Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Udostępniłem, mój błąd, myślałem że zrobiłem to wcześniej.
2017-02-23 12:50
  login Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
myślę że może masz w programatorze temperatury wewnętrznej ustawioną temperaturę konfortową 
musisz wejść w co1 i w programator temperatury wewnętrznej i w każdy dzień tygodnia sprawdzić
czy słoneczkd jest do połowy wypełnione
bo jak masz może pełne słoneczko ustawione to jest temperatura konfortowa i dlatego tak Ci grzeje

2017-02-23 13:12
  Yetan Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Mam pół dnia ustawione na temperature normalną, drugie pół na niską, wyłączyłem pompę CO i trochę się wychłodziło.
2017-02-24 10:56
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
To co pisałem wcześniej jest załączona cykliczna praca pompy czas 10min postój 5 min . Czyli taki krótki czas postoju ( 5min) nie spowoduje nam spadku temp w mieszkaniu  a utrzymuje na stabilnym poziomie . Z wykresów widać ze temp w mieszkaniu jest na stałym stabilnym poziomie ok 24,5 st ,czyli straty ciepła są bardzo małe . Proponuję czas postoju wydłużyć co najmniej do 10-15 min .
2017-02-25 19:27
  Bluenergy Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
zmniejsz histereze zaworu 4D na wartość 0 lub 0,5 stopnia. obecnie masz ustawione az 3 stopnie.
w obiegu co 1 temperature normalna masz ustawione na 23 stopnie. zmniejsz ja.
temperature kotla dla -10 zmniejsz na 55 stopni gdyz w automacie ecoal  i tak histereza wynosi  5 stopni a wiec piec osiaga 60 stopni.
2017-02-26 17:47
  Yetan Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
nie mam zaworu 4d, także to nie to, zmieniłem ustawienia pracy pompy i zadziałało w końcu. Dzięki za pomoc, szczególnie pawel3
2018-10-06 08:49
  eldorades Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
pawel3 napisał » 2017-02-23 07:21
Może jest ustawiona cykliczna praca pompy CO1 wtedy to pompa będzie się załączać co jakiś czas. Żeby to wyłączyć trzeba w obwodzie CO1 ustawić czas pracy pompy na 0 min. Funkcja ta jest aktywna tylko jeżeli mamy wybrany typ obwodu POMPA CO + reg. pok. . Jeżeli mamy zawór 4D to obniżamy temp za zaworem lub zatrzymujemy pompę po dogrzaniu pomieszczenia. Jeżeli nie ma Pan podłączonego sterownika do platformy , lub nie chce upubliczniać to proszę się z nami skontaktować tel 605 780 882 . Pozdrawiam



WItam serdecznie, odkopując trochę temat chciałbym prosić o wyjaśnienie, w jaki sposób należy "obniżać temp za zaworem", mam u siebie ustawienie zgodne z rzeczywistością, czyli pompa podłogowa+zawór 4D+ reg. pok. Ogólnie mój problem polega na tym, że jak włączę opcję zatrzymywania pompy po dogrzaniu pomieszczenia to podłoga po jakimś czasie robi się zimna, a chciałbym skorzystać z opcji cyklicznej pracy, aby to ciepło jednak w jakimś małym stopniu było.
https://esterownik.pl/device/16432

2018-10-06 09:01
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Pompy lepiej nie zatrzymywać, czyli tak jak masz teraz. Warto uaktywnić Regulator pogodowy, tylko temp dla krzywej są źle ustawione. Dla +10 powinno wystarczyć 22-24st, dla -10 30-32st. Podłogi nie powinno się grzać wysoko. Temp obniżoną zaprogramuj, lub będzie ją obniżał czujnik wewnętrzny.
2018-10-06 10:20
  eldorades Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
OK, przestawione wszystko poza temperaturą obniżoną, jak to najlepiej zrobić?
2018-10-06 10:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0


Możesz zaprogramować. Ale nie musisz, ster ustawi obniżoną gdy czujnik wewn odczyta temp wyższą niż zadana.

Teraz musisz się w cierpliwość uzbroić, boś nagrzał podłogę mocno. Oddawać będzie długo.
A i czas reakcji zaworu wydłuż, 45sec to mało. 120-180 powinno być OK.

2018-10-06 10:47
  eldorades Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Już rozumiem o co w tym wszystkim chodzi, bardzo dziękuję za fachowe wytłumaczenie. Temperatura za zaworem była dla mnie zagadką
2018-10-06 10:55
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zastanawia trochę obecna temp za zaworem. Albo tak nagrzałeś płytę, albo czujnik gdzieś w niedobrym miejscu przyczepiony
2018-10-06 12:20
  eldorades Posts: 24 Ostrzeżenie: 0

Czujnik jest zamontowany przy pokrętle z termometrem, na któym również wskazuje w okolicach 39



2018-10-06 12:30
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0




Gratulować tylko hehe Instalator to uczynił ?
2018-10-06 12:40
  eldorades Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Ja sam osobiście, jak to powinno wyglądać?
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
Users on-line: dav1102, mister_b, pilot73, Romanecoal, tomaszstan, woznice1