Forum Defro Smart II eko-duo-pz a spalanie peletu Subskrybuj | ||||
|
||||
slawek75
|
Witam wszystkich,jestem tu już od jakiegoś czasu,piecyk użytkuję jakoś od sierpnia i testowałem w nim dwa rodzaje groszku GOLD i SILWER od firmy Bartex.Teraz testuję pelet,moje pytanie do was;czy ktoś już próbował w tym piecyku przy zwykłym palniku ekoenergii bodajże(jeśli się nie mylę) palić peletem.Jeśli tak to proszę o opisanie swoich doświadczeń.
Pozdrawiam |
|||
|
||||
karoka65
|
To nie jest palnik do pelletu. Tam możesz współpalać z miałem czy groszkiem pellet a nawet w sprzyjających warunkach sam pellet choć będzie to bardziej jego utylizacja niż efektywnego pozyskanie energii cieplnej z tego paliwa. Jeśli zaś w jakimś czasie te warunki zmienią się na nieco niekorzystne a jest bardzo duże prawdopodobieństwo że tak będzie to proponowałbym zaopatrzyć się: - gaśnica - puszka farby na pomalowanie zasobnika lub kasa na nowy zasobnik - kasa na nowe uszczelki - kasa na czujnik podajnika - ubranie robocze Niedawno jedna pani spod Opola naczytała się się konstruktorów Ogniwa że można a skończyło się jak wyżej. Mam też dwóch klientów którzy zniszczyli sobie zasobniki na Varmo, jeśli coś o tym słyszałeś. Jeśli chciałeś palić pelletem trzeba było dołożyć parę tysi i kupić kocioł pelletowy z palnikiem przystosowanym do efektywnego spalania tego paliwa. |
|||
|
||||
slawek75
|
To są tylko testy,co zauważyłem to szybciej dobija do zadanej niż na ekogroszku(niby bardzo dobry).
no i jest dużo czyściej i mniej popiołu praktycznie wcale. Trochę kombinowałem zanim ustawiłem piec,ale te ustawienia co mam teraz myślę że są ok, od czasu do czasu robię małe korekty i obserwuję co się dzieje. Z ilością spalania wcale nie jest tak źle |
|||
|
||||
pab11o
|
To palisz tym peletem?
dodane 2017-02-27 06:57Ciekawe czy ktoś próbował palić zrębkami na tym palniku |
|||
|
||||
slawek75
|
pab11o napisał » 2017-02-27 06:57 To palisz tym peletem? dodane 2017-02-27 06:57Ciekawe czy ktoś próbował palić zrębkami na tym palniku tak,palę ale zaznaczam że to są tylko testy |
|||
|
||||
pab11o
|
Jaką masz temp podajnika
|
|||
|
||||
slawek75
|