Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Propozycja aktualizacji esterownik ecoal.pl Subskrybuj | ||||
|
||||
Macko
![]() |
Witam,
taka luźna propozycja do aktualizacji sterownika eCoal v3.5 jeśli wystąpi alarm otwarty zasobnik i następnie ustąpi w przedziale czasowym >30sek i <600sek to automatycznie wyświetli na ekranie oled do zatwierdzenia ilość ostatnio wsypanego opału |
|||
|
||||
gregors
![]() |
Po co to ?
|
|||
|
||||
Macko
![]() |
żeby nie przeklikiwać niepotrzebnie menu do miejsca gdzie można dodać paliwo
|
|||
|
||||
gregors
![]() |
Ekran główny> strzałka w prawo> poziom paliwa> trzymasz zielonego ptaszka kilka sekund. ...i masz.
|
|||
|
||||
sitkowskib
![]() |
Mam propozycję dodania do statystyk średniej temperatury dobowej. Dziś wiele osób porównuje spalanie swojego kociołka z innymi nie biorąc pod uwagę tego istotnego parametru, który oprócz powierzchni ogrzewanej i stopnia docieplenia budynku determinuje ilość spalonego opału.
Oczywistym jest, że w rożnych regionach kraju te temperatury mogą być skrajnie różne. |
|||
|
||||
downhill
![]() |
Ja chciałem zaproponować wprowadzenie w grupowym mocy niższej niż 8kw chociażby takiej z 4sekundowym podawaniem. Użytkuje cały czas umownej mocy 8kw w ciągu dnia a w nocy wyłączam pompkę i instalacje grzeje grawitacyjnie tylko kilka kaloryferów(zapotrzebowanie jest sporo mniejsze) i wtedy idealnie byłoby mieć możliwość ustawić mniejsza moc umowna niż 8kw choć taką 4sekundą z dowolną liczbą powtórzeń. Pozdrawiam.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
W czym problem? Dajesz 3 podawania dla 8 kW i masz ok. 5 kW. (tak samo "umowne" jak te 8 kW
![]() |
|||
|
||||
downhill
![]() |
gmaj22 Nie będę przecież codziennie o 22.00 zmieniał ilości podań w 8kw z 7powtórzeń na 3 i robił ponowna zmianę 0 06.00rano z 3 na 8. : D. Jak wyżej napisałem: użytkuję umownej mocy 8kw (7podań) a w nocy mam sporo mniejsze zapotrzebowanie wiec 3podanie na 8kw to MAX co potrzebuje. Najlepiej spala mi mój opał na 8kw.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
W dalszym ciągu nie widzę problemu: ustawiasz moc min. na 8 kW z 3 podaniami i moc max. 12 kW z 3 podaniami i kocioł pracuje w zakresie 4,8 - 7,6 kW.
|
|||
|
||||
downhill
![]() |
Po dłuższej obserwacji widzę że na 12kw mimo powiedzmy tego samego czasu podawania(8kw-5sek x7pow=35sek( (12kw-7sek x5pow=35sek) kocioł spala więcej a przede wszystkim gorzej dopala ekogroszek/spieka. Więc w tym jest problem. Pozdrawiam.
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
ja bym zmienił jak jest zero paliwa w zasobniku to ślimak i dmuchawa stop nie idzie dalej alarm .
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
downhill napisał » 2018-01-16 15:30 Po dłuższej obserwacji widzę że na 12kw mimo powiedzmy tego samego czasu podawania(8kw-5sek x7pow=35sek( (12kw-7sek x5pow=35sek) kocioł spala więcej a przede wszystkim gorzej dopala ekogroszek/spieka. Więc w tym jest problem. Pozdrawiam. Zaden problem. Wpinasz w obwód podajnika przekażnik czasowy zwłoczny i ustawiasz sobie podawanie jak chcesz, nawet jednosekundowe ![]() Takie cuś |
|||
|
||||
kastyk
![]() |
przemekoep10kw napisał » 2018-01-16 17:58 ja bym zmienił jak jest zero paliwa w zasobniku to ślimak i dmuchawa stop nie idzie dalej alarm . A ja bym tego nie zmieniał ![]() Natomiast zlikwidowałbym płynne zatrzymywanie wentylatora. O ile spokojne rozpędzanie dmuchawy, wprowadzone w ostatniej aktualizacji w niczym mi nie przeszkadza, o tyle irytuje mnie czekanie za każdym razem prawie minutę na zatrzymanie jego pracy. |
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
ja bym zmienił i tak dwie godziny mogą chodzić pompki tak szybko nie wychlodzi pieca
|
|||
|
||||
coolio
![]() |
2-3 godziny dmuchawa i ślimak chodzą na pusto ciągle zwiększając moc dmuchawy i częstotliwość podawania paliwa. Jak się nie siedzi ciągle w kotłowni to ciężko wyliczyć ile spaliło się paliwa w jakim czasie bo praca na pusto wlicza się do statystyk.
|
|||
|
||||
dziuniek
![]() |
downhill napisał » 2018-01-16 11:07 Ja chciałem zaproponować wprowadzenie w grupowym mocy niższej niż 8kw chociażby takiej z 4sekundowym podawaniem. Użytkuje cały czas umownej mocy 8kw w ciągu dnia a w nocy wyłączam pompkę i instalacje grzeje grawitacyjnie tylko kilka kaloryferów(zapotrzebowanie jest sporo mniejsze) i wtedy idealnie byłoby mieć możliwość ustawić mniejsza moc umowna niż 8kw choć taką 4sekundą z dowolną liczbą powtórzeń. Pozdrawiam. Nawiązując do propozycji downhill może warto rozważyć to aby sterownik przechodził od mocy min do max uwzględniając po drodze moce pośrednie gdy temp. kotła spada o każde ustawione w histerezie przejścia na moc max stopnie. Np.: dla mocy 8 i 16 i histerezie 2*, gdy temp spadnie o 2* to przejdzie na 12kW a dopiero po spadku 4*od zadanej na 16kW. A druga sprawa to wszyscy wiemy, że moce w ustawieniach są umowne to może warto by było dodać przy ustawieniach grupowego przeliczanie na "teoretyczną moc" uwzględniając dawkę podawania i parametry z domyślnego węgla i ustawienia danej mocy. |
|||
|
||||
sitkowskib
![]() |
dziuniek napisał » 2018-01-18 08:35 A druga sprawa to wszyscy wiemy, że moce w ustawieniach są umowne to może warto by było dodać przy ustawieniach grupowego przeliczanie na "teoretyczną moc" uwzględniając dawkę podawania i parametry z domyślnego węgla i ustawienia danej mocy. To akurat jest ciekawa propozycja |
|||
|
||||
wolf
![]() |
Ja też chciałbym dołączyć do koncertu życzeń J. Proponuję rozbudować sterownik dla spalania grupowego o funkcjonalność doboru mocy min/max w zależności od temperatury zewnętrznej. Przykładowo mam skonfigurowane 4 poziomy mocy i chciałbym aby w zależności od temperatury zewnętrznej sterownik sam ustawiał odpowiednią min/max (teraz muszę to robić ręcznie). Przykładowa konfiguracja:
a) Temperatura zew w przedziale <5,inf) to min max = 8kw, b) Temperatura zew w przedziale <0,5) to min = 8kw, max = 12kw c) Temperatura zew w przedziale <-5,0) to min=12kw, max=16kw d) Temperatura zew w przedziale <-inf,-5) to min=16kw, max=24kw |
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
czas oprozniania zasobnika bym zmienil jako proporcja współczynnik staly dla każdej ilości wpisanej wartosci węgla czy 100 lub 80 itp lub dosypywanie funkcja dodac
|
|||
|
||||
downhill
![]() |
Czy coś się zmieniło? Teraz gdy kocioł dojdzie do 75*C już nie włącza pompy CWU aby nie dopuścić do szybkiego zrostu temperatury. Wcześniej przy 75*C włączała się pompa CWU zawszę.
|
|||