W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Propozycja aktualizacji esterownik ecoal.pl Subskrybuj
2017-02-14 20:31
  Macko Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Witam,

taka luźna propozycja do aktualizacji sterownika eCoal v3.5

jeśli wystąpi alarm otwarty zasobnik i następnie ustąpi w przedziale czasowym >30sek i <600sek

to automatycznie wyświetli na ekranie oled do zatwierdzenia ilość ostatnio wsypanego opału

2017-02-14 20:56
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
Po co to ?
2017-02-15 20:05
  Macko Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
żeby nie przeklikiwać niepotrzebnie menu  do miejsca gdzie można dodać paliwo
2017-02-15 20:29
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
Ekran główny> strzałka w prawo> poziom paliwa>  trzymasz zielonego ptaszka kilka sekund. ...i masz. 
2018-01-16 09:39
  sitkowskib Posts: 32 Ostrzeżenie: 0
Mam propozycję dodania do statystyk średniej temperatury dobowej. Dziś wiele osób porównuje spalanie swojego kociołka z innymi nie biorąc pod uwagę tego istotnego parametru, który oprócz powierzchni ogrzewanej i stopnia docieplenia budynku determinuje ilość spalonego opału.
Oczywistym jest, że w rożnych regionach kraju te temperatury mogą być skrajnie różne.
2018-01-16 11:07
  downhill Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Ja chciałem zaproponować wprowadzenie w grupowym mocy niższej niż 8kw chociażby takiej z 4sekundowym podawaniem. Użytkuje cały czas umownej mocy 8kw w ciągu dnia a w nocy wyłączam pompkę i instalacje grzeje grawitacyjnie tylko kilka kaloryferów(zapotrzebowanie jest sporo mniejsze) i wtedy idealnie byłoby mieć możliwość ustawić mniejsza moc umowna niż 8kw choć taką 4sekundą z dowolną liczbą powtórzeń. Pozdrawiam.
2018-01-16 12:00
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
W czym problem? Dajesz 3 podawania dla 8 kW i masz ok. 5 kW. (tak samo "umowne" jak te  8 kW
2018-01-16 14:59
  downhill Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 Nie będę przecież codziennie o 22.00 zmieniał ilości podań w 8kw z 7powtórzeń na 3 i robił ponowna zmianę 0 06.00rano z 3 na 8. : D. Jak wyżej napisałem: użytkuję umownej mocy 8kw (7podań) a w nocy mam sporo mniejsze zapotrzebowanie wiec 3podanie na 8kw to MAX co potrzebuje. Najlepiej spala mi mój opał na 8kw.
2018-01-16 15:14
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
W dalszym ciągu nie widzę problemu: ustawiasz moc min. na 8 kW z 3 podaniami i moc max. 12 kW z 3 podaniami i kocioł pracuje w zakresie 4,8 - 7,6 kW. 

2018-01-16 15:30
  downhill Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Po dłuższej obserwacji widzę że na 12kw mimo powiedzmy tego samego czasu podawania(8kw-5sek x7pow=35sek( (12kw-7sek x5pow=35sek) kocioł spala więcej a przede wszystkim gorzej dopala ekogroszek/spieka. Więc w tym jest problem. Pozdrawiam.
2018-01-16 17:58
  przemekoep10kw Posts: 183 Ostrzeżenie: 0
ja bym zmienił jak jest zero paliwa w zasobniku to ślimak i dmuchawa stop nie idzie dalej alarm .
2018-01-16 21:22
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
downhill napisał » 2018-01-16 15:30
Po dłuższej obserwacji widzę że na 12kw mimo powiedzmy tego samego czasu podawania(8kw-5sek x7pow=35sek( (12kw-7sek x5pow=35sek) kocioł spala więcej a przede wszystkim gorzej dopala ekogroszek/spieka. Więc w tym jest problem. Pozdrawiam.



Zaden problem. Wpinasz w obwód podajnika przekażnik czasowy zwłoczny i ustawiasz sobie podawanie jak chcesz, nawet jednosekundowe


Takie cuś
2018-01-17 15:09
  kastyk Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
przemekoep10kw napisał » 2018-01-16 17:58
ja bym zmienił jak jest zero paliwa w zasobniku to ślimak i dmuchawa stop nie idzie dalej alarm .

A ja bym tego nie zmieniał Zawsze ustawiam czas do opróżnienia zasobnika z zapasem, żeby po wystąpieniu alarmu mieć jeszcze jakiś czas (z reguły wychodzi 2-3 godziny pracy pieca) chociażby na powrót do domu i dosypanie opału. Bardzo wygodne, z mego punktu widzenia.


Natomiast zlikwidowałbym płynne zatrzymywanie wentylatora. O ile spokojne rozpędzanie dmuchawy, wprowadzone w ostatniej aktualizacji w niczym mi nie przeszkadza, o tyle irytuje mnie czekanie za każdym razem prawie minutę na zatrzymanie jego pracy.
2018-01-17 16:46
  przemekoep10kw Posts: 183 Ostrzeżenie: 0
ja bym zmienił i tak dwie godziny mogą chodzić pompki tak szybko nie wychlodzi pieca  
2018-01-17 19:08
  coolio Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
2-3 godziny dmuchawa i ślimak chodzą na pusto ciągle zwiększając moc dmuchawy i częstotliwość podawania paliwa. Jak się nie siedzi ciągle w kotłowni to ciężko wyliczyć ile spaliło się paliwa w jakim czasie bo praca na pusto wlicza się do statystyk.
2018-01-18 08:35
  dziuniek Posts: 67 Ostrzeżenie: 0
downhill napisał » 2018-01-16 11:07
Ja chciałem zaproponować wprowadzenie w grupowym mocy niższej niż 8kw chociażby takiej z 4sekundowym podawaniem. Użytkuje cały czas umownej mocy 8kw w ciągu dnia a w nocy wyłączam pompkę i instalacje grzeje grawitacyjnie tylko kilka kaloryferów(zapotrzebowanie jest sporo mniejsze) i wtedy idealnie byłoby mieć możliwość ustawić mniejsza moc umowna niż 8kw choć taką 4sekundą z dowolną liczbą powtórzeń. Pozdrawiam.


Nawiązując do propozycji downhill może warto rozważyć to aby sterownik przechodził od mocy min do max uwzględniając po drodze moce pośrednie gdy temp. kotła spada o każde ustawione w histerezie przejścia na moc max stopnie. Np.: dla mocy 8 i 16 i histerezie 2*, gdy temp spadnie o 2* to przejdzie na 12kW a dopiero po spadku 4*od zadanej na 16kW.

A druga sprawa to wszyscy wiemy, że moce w ustawieniach są umowne to może warto by było dodać przy ustawieniach grupowego przeliczanie na "teoretyczną moc" uwzględniając dawkę podawania i parametry z domyślnego węgla i ustawienia danej mocy.
2018-01-18 13:59
  sitkowskib Posts: 32 Ostrzeżenie: 0
dziuniek napisał » 2018-01-18 08:35

A druga sprawa to wszyscy wiemy, że moce w ustawieniach są umowne to może warto by było dodać przy ustawieniach grupowego przeliczanie na "teoretyczną moc" uwzględniając dawkę podawania i parametry z domyślnego węgla i ustawienia danej mocy.


To akurat jest ciekawa propozycja
2018-01-19 13:24
  wolf Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Ja też chciałbym dołączyć do koncertu życzeń J. Proponuję rozbudować sterownik dla spalania grupowego o funkcjonalność doboru mocy min/max w zależności od temperatury zewnętrznej. Przykładowo mam skonfigurowane 4 poziomy mocy i chciałbym aby w zależności od temperatury zewnętrznej sterownik sam ustawiał odpowiednią min/max (teraz muszę to robić ręcznie). Przykładowa konfiguracja:
a)     Temperatura zew w przedziale <5,inf) to min max = 8kw,
b)     Temperatura zew w przedziale <0,5) to min = 8kw, max =  12kw
c)      Temperatura zew w przedziale <-5,0)  to min=12kw, max=16kw
d)     Temperatura zew w przedziale <-inf,-5)  to min=16kw, max=24kw
2018-01-19 15:34
  przemekoep10kw Posts: 183 Ostrzeżenie: 0
czas oprozniania zasobnika bym zmienil jako proporcja współczynnik staly dla każdej ilości wpisanej wartosci węgla czy 100 lub 80 itp lub dosypywanie funkcja dodac
2018-01-22 11:56
  downhill Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Czy coś się zmieniło? Teraz gdy kocioł dojdzie do 75*C już nie włącza pompy CWU aby nie dopuścić do szybkiego zrostu temperatury. Wcześniej przy 75*C włączała się pompa CWU zawszę.
Users on-line: Lola1, orlik231, Yusuf