Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc przy optymalnym ustawieniu kotła ogniwo eko plus 25kw+ ecoal Subskrybuj | ||||
|
||||
dragonstrazak
![]() |
Witajcie. Jestem tu nowy więc na początku chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum. Piszę by prosić o pomoc, być może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem. Dom wybudowany niedawno. Kocioł zasila podłogówke w korytarzu, kuchni i łazienkach, pozostałe pokoje to zwykłe grzejniki z termoregulatorami. Na początku zaraz po tynkach jak odpalaliśmy kotłownie kocioł był ustawiony w tryb auto tak że nie przechodził praktycznie wogóle w tryb podtrzymania. Podłączony czujnik zewnętrzny i wewnętrzny w pokoju. Przez pierwszy tydzień na tych ustawieniach w komin poszła prawie tona
![]() Moja gorąca prośba bo na pewno są tutaj osoby dużo bardziej zaawansowane które swój piec ustawiały już pare sezonów. Może ktoś z Was mógłby zerknąć na moje ustawienia i pomóc doprowadzić je do optymalnych? i drugi temat - czy wyłączenie czujnika zewnętrznego temperatury i ustawienie np zadanej na kotle na 50 stopni na stałe poprawi czy pogorszy sytuacje z ilością spalonego groszku? W tej chwili 2 worki po 30 kg muszę wsypać na dobę. Czy jest możliwość ustawienia kotła tak aby jak nie ma nikogo w domu na noc temperatura była dużo niższa?czy muszę mieć do tego dodatkowy programator pokojowy? Za wszelką pomoc i sugestie serdecznie dziękuję. Jacek |
|||
|
||||
Bluenergy
![]() |
witaj.
Przedstaw więcej informacji na temat tego co się dzieje na palniku i popielniku. Jaki masz węgiel, mam nadzieję ze suchy. Napisz czy kopczyk jest z górką, czy też się zapada. Czy masz niedopalony węgiel w popielniku. Jestem użytkownikiem mniejszego pieca i nie mam doświadczenia z taka mocą i taki układem jak Twój. Ale wydaje mi się że masz za duży nadmuch. Przekłada się to na wyższą temperaturę spalin i wyższe spalanie, a tym samym nieoptymalne warunki odbioru ciepła przez wymiennik pieca. Zjedź z nadmuchu na mocy min o 3 - 4%, a na mocy max 5 - 6 %. Po tym obserwuj wysokość płomienia, jego kolor, wygląd kopczyka, temperaturę spalin i ewentualne przyrosty temperatury czynnika. Otwieranie drzwiczek podczas obserwacji w możliwie krótkim czasie z odstępami. Możesz spróbować zmniejszyć czas podawania np. na 8 s. Spróbuj zmniejszyć ilość podawania na mocy max. np. do 7. W kwestii ustawień regulatora temperatury wewnętrznej nie pomogę, ale wiem że jest taka funkcja dla poszczególnych godzin. Jest to ogromne pole do popisu dla użytkownika. Ze schematów i ustawień widzę ze jako czujnik zewnętrzny widnieje czujnik na płycie. Ja u siebie mam wprowadzone po prostu czujnik temperatury zewnętrznej. działaj i dawaj znać dodane 2017-02-08 08:56Witam. Napisz proszę o wynikach obserwacji spieków z Twojego palnika. Na ogół są dwa rodzaje, co opisano w poradniku palacza - to pozycja mantra dla nas. Dopowiem jeszcze, że temperatura powrotu jest niska u Ciebie. Kolego czy masz zawór 4d, bufor lub zasobnik cwu wpięty w układ. Przy zasobniku cwu być może trzeba dopracować ustawienia tak, aby był priorytet dogrzania cwu, co też chroni temperaturę powrotu przed obniżeniem. Być może lepsza izolacja rur w układzie była by wskazana. Wyłączenie regulacji po czujniku zewnętrznym jest jakimś rozwiązaniem, ale dzięki temu czujnikowi masz mniejsze ryzyko obniżenia komfortu w domu. daj znać, przy pomocy forum dasz radę. pozdrawiam Bluenergy |
|||
|
||||
dziuniek
![]() |
Witam,
Przyglądając się Twoim wykresom, to u siebie raz tylko zobaczyłem tak wysoką temp. spalin, gdy zapomniałem zamknąć tzw. kierownicę spalin po czyszczeniu w moim RBR. W ogniwie są chyba jakieś zawirowywacze pomagające odbierać ciepło. Pozdrawiam |
|||
|
||||
lukasz1
![]() |
coś musi być na rzeczy, może źle poskładałeś piec, strasznie wysokie temp spalin wszystko w komin leci, nie paliłeś przypadkiem na ruszcie awaryjnym jeśli tak to mogłeś zasmolić wymiennik, na razie wyczyść kocioł ustaw jedną moc np 12kw 5 podań 39 % nadmuchu i obserwuj , jak u siebie odpalałem piec to przy wygrzewaniu szło dużo opału ale bez przesady ok 1 worka dziennie, opisz jeszcze jak masz ustawione pompki może za szybko mieszasz wodą
Dopisz jakim groszkiem palisz ostatnio na składzie nie było, kupiłem jakąś kichę w inter spalanie z 17 kg wzrosło do 35 musiałem wybierać oddałem koledze bo piec nie miał siły dojść do zadanej |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
52% powietrza i 25KW? W podtrzymaniu 60%.
|
|||
|
||||
Pisaki
![]() |
Spróbuj na retortowo-ręcznym
Daj na początek np 15s podawania 45s przerwy temperatura spalin np 160 wentylator 48% minimalna wartość wentylatora 40% na początku też miałem takie wartości spalin - za duży nadmuch co do retortowo grupowy, to ustawiałem kocioł na 25 lub 30 kW przy mniejszych mocach nie umiałem napalić tym paliłem przy wysokich mrozach, a na ręcznym tak powyżej -5 co do czyszczenia to też musze czyścić co tydzień (pale brunatnym) ustawienia temperatur to możesz zobaczyć u mnie ,mam to poustawiane Na razie 5 miesięcy używam ecoal i co jakiś czas odkrywam coś nowego ![]() |
|||
|
||||
KamilKGU
![]() |
Mam ustawiona grupowe na 12 kW dmuchawa 42% 6 czyklu, lub 16 kW 47% 6 czyklu. Dom jest 316 m2. Greje jak na 12 kW tak i na 16 kw. 25 kW v grupowe je moc za duzo.
Palim wegla eko groszek Eko groszek |
|||