Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl Jaki palnik wybierzesz przy następnym zakupie kotła? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
sleza
![]() |
Następny pewnie znów RBR .
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Ja na razie z tego co znam i widziałem nie widzę żadnego następcy na którego chciałbym wymienić swój obecny kociołek ![]() Co do sterownika podobał mi się najbardziej grupowy-auto ze Smarta, płytka jeszcze chyba leży na strychu, ale tam niema radyjka i tu mam zagwozdkę. |
|||
|
||||
kamiljasinski16
![]() |
Witam. Właśnie stoję przed wyborem kotła do nowego domu 170m użytkowych. Ocieplone 20cm styr i 25cm wełna na dach. Czytałem trochę i myślałem nad eco plusem 10kw. Ale się wacham. Czy to dobry wybór bo z waszych wpisów co innego wychodz
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Skoro się wahasz, to może wahnij sie i poczytaj o rbr 12 lub 17.
Proste czyszczenie, grubsza blacha, lepszy palnik... |
|||
|
||||
Jaspers
![]() |
kamiljasinski16 napisał » 2017-02-06 21:03 Witam. Właśnie stoję przed wyborem kotła do nowego domu 170m użytkowych. Ocieplone 20cm styr i 25cm wełna na dach. Czytałem trochę i myślałem nad eco plusem 10kw. Ale się wacham. Czy to dobry wybór bo z waszych wpisów co innego wychodz Jak byś chciał to mam do sprzedania Ogniwo Eko Plus 16kw z nowym sterownikiem eCoal 3.5 używany dopiero drugi sezon, wygląda jak nowy, chcę przejść na gaz i nie będzie mi już potrzebny, mam też drugi kocioł ATMOS COMBI c30s używany 1 sezon, poniżej fotki: ![]() ![]() |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
Tez bym zastanowil sie nad rbr. Uwazam ze ogniwo ma wysoką sprawność wymiennika ale palnik ddo bani. Z palnikow moze batory albo energia... ale nigdy wiecej Ogniwa z burnerem i nie wazne ktorym. Popytaj uzytkownikow innych marek jakie widza wady w swoich kotlach a jakie zalety. Wybierzesz ten ktory dla Ciebie będzie bardziej na szalce przewazal z plusami... Ecoal daje Ci rozne mozliwosci.. Od spalania auto przez grupowy po reczny tryb. Tylko najbardziej doświadczeni i najbardziej odwazni palacze odrzucają kazdy z tych trybów na rzecz innych sterownikow. Pozdro
dodane 2017-02-07 00:01PS. Lepiej spalic kilka kg wiecej dobrego opalu niż siedziec pol sezonu przy piecu bo palnik tamto albo sramto. Wnioskuję z doswiadczenia tak na marginesie ![]() |
|||
|
||||
kamiljasinski16
![]() |
Witam diękk za szybką odpowiedź. Mysle też o skamp 12kw z palnikiem batory i sterownikiem brulli albo sppv2. Poczytam też o tym rbr . z ogniwa chyba się wyleczyłem
dodane 2017-02-07 11:32Witam diękk za szybką odpowiedź. Mysle też o skamp 12kw z palnikiem batory i sterownikiem brulli albo sppv2. Poczytam też o tym rbr . z ogniwa chyba się wyleczyłem dodane 2017-02-07 11:32Witam diękk za szybką odpowiedź. Mysle też o skamp 12kw z palnikiem batory i sterownikiem brulli albo sppv2. Poczytam też o tym rbr . z ogniwa chyba się wyleczyłem dodane 2017-02-07 11:37Witam diękk za szybką odpowiedź. Mysle też o skamp 12kw z palnikiem batory i sterownikiem brulli albo sppv2. Poczytam też o tym rbr . z ogniwa chyba się wyleczyłem |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Kuba, masz rację OEP ma wysoką sprawność, ale tylko przez kilka dni dopóki nie zajdzie sadzą
![]() Z ostatnim zdaniem zgadzam się w 100%. Tego ekomiału co mam już nie kupię. Nie nadążam czyścić czarnej i wyrzucać popiołu z dużą ilością spieków. |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
Dlatego ja czyszczenie kanałów robię co tydzień, najwyżej co 2 tyg. Jest to bardzo upierdliwe ale sprawność dzięki czyszczeniu jest wysoka. Piec w ecoalu zauważyłem, że mniej się brudzi - palę "wesołą".
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Ja dzisiaj przechodzę na retopal. Jeszcze nim nie paliłem.
Resztę ekomiału pozostawiam na ciepłą wodę, na lato. Bo solarów pewnie mi nie zdążą założyć do lata. Zdrówka dodane 2017-02-07 13:39W aCoalu spala się czyściej ale więcej. Na ręcznym brudniej ale mniej. To tak wtrącę, jakby kto nie wiedział ![]() |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Ja kupiłem po 5 worków retopala i skarbka. Od środy będę testował pod zimowy zakup 2t.
|
|||
|
||||
tryt
![]() |
DKo70 napisał » 2017-02-07 12:53 Kuba, masz rację OEP ma wysoką sprawność, ale tylko przez kilka dni dopóki nie zajdzie sadzą ![]() Z ostatnim zdaniem zgadzam się w 100%. Tego ekomiału co mam już nie kupię. Nie nadążam czyścić czarnej i wyrzucać popiołu z dużą ilością spieków. W "m"-ce jest możliwość czyszczenia poprzez dosłownie kilka ruchów zawirowywaczami . 3-4 razy w górę w dół, obrót, całość nie trwa minutę. Temperatura spalin spada po takiej czynności o kilkanaście do dwudziestu procent. Robię to co 3-4 dni, naprawdę niewielki wysiłek nawet dla mnie, przy okazji wybieram popiół z pojemnika. Jeżeli przy takim samym opale inny kocioł nie zarasta, to myślę, że temperatura idzie w komin i jest tracona a jego sprawność niższa. Trzeba wybierać, co dla kogo ważniejsze. |
|||
|
||||
kubanos
![]() |
Szczota to szczota. Kanał taki sam w mce jak i w plusie.
![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
RFAJ
![]() |
Zainteresował mnie wątek ,,Wesoła Paliłem na fajkofcu z sterownikiem GECO 402 i SPP węglem ,,kruszonym i groszkiem a teraz w eko+M groszkiem kupowanym bezpośrednio z KWK ,,Wesoła i nigdy nie zauważyłem takich spieków na palniku jak przestawiane na zdjęciach forumowiczów , z koksowymi bym się zgodził ale żużlowe ? Jak mam to najwyżej wielkości ,,jaś fasola Stąd pytanie czy na pewno to czym palicie to ,,wesoła
|
|||
|
||||
tryt
![]() |
Czyszczenie doraźne kanałów wymiennika w "m" ce nie wymaga rozkręcania czegokolwiek i trwa pół minuty. Nie wiem, jak jest w eko plus.
|
|||
|
||||
kamiljasinski16
![]() |
Poczytałem o rbr 12kw wszystko fajnie tylko cena wysoka. Skamp tańszy. Miał ktos z nim doczynienia Hym hym trudny wybór
|
|||
|
||||
kubanos
![]() |
Tak Bodziasty. Chodziło mi o to, że zarasta w ten sam sposób... nie wyraziłem się jasno. Przepraszam. Jakoś czyszczenie tych kanałów bez szczotki mnie nie przekonuje
![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
tryt napisał » 2017-02-07 19:35 Czyszczenie doraźne kanałów wymiennika w "m" ce nie wymaga rozkręcania czegokolwiek i trwa pół minuty. Nie wiem, jak jest w eko plus. No to pooglądaj co lepiej czyścić ![]() |
|||
|
||||
tryt
![]() |
Co jakiś czas rozkręcam i czyszczę też szczotką. Niewielka różnica w efekcie końcowym.
dodane 2017-02-07 20:05 Oczywiście, że lepiej czyścić m-kę. Nie ma porównania |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||