Forum  eCoal.pl  Wykres - Brak danych Subskrybuj
2017-01-25 07:24
  marcinbb Posts: 1077 Ostrzeżenie: 0
Witam, od dłuższego czasu w bliżej nieokreślonych przyczyn nie mam historii temperatur na wszystkich czujnikach w ecoal.  Czyżby karta pamięci się zapchała, i należy ją sformatować?


2017-01-25 08:02
  ES_Serwis Posts: 316 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,karta może być zapełniona bądź uszkodzona,spr zamontować inna kartę. Pozdrawiam 
2017-01-25 08:33
  Tommyle Posts: 125 Ostrzeżenie: 0
ES_Serwis napisał » 2017-01-25 08:02
Witam,karta może być zapełniona bądź uszkodzona,spr zamontować inna kartę. Pozdrawiam 



Teoretycznie, na jaki okres powinna starczyć zainstalowana fabrycznie karta.
2017-01-25 08:56
  marcinbb Posts: 1077 Ostrzeżenie: 0
Pytanie czy mam ją wyjąć i przeformatować w komputerze zostawiając jakieś pliki?
Czy wyczyścić całą zawartość karty pamięci?

U mnie karta starczyła na 2 lata, co prawda nie wiem czy jest uszkodzona czy zapełniona ale jak tylko ES odpowie po powrocie do domu będę kombinował.
2017-01-25 08:58
  Tommyle Posts: 125 Ostrzeżenie: 0
Powinna być gdzieś informacja o kończącej się pojemności karty.
2017-01-25 09:11
  ES_Serwis Posts: 316 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Po 2 latach nie powinna się zapełnić.raczej uszkodzona. 
2017-01-25 09:13
  Tommyle Posts: 125 Ostrzeżenie: 0
ES_Serwis napisał » 2017-01-25 09:11
Po 2 latach nie powinna się zapełnić.raczej uszkodzona. 

Wobec tego na ile powinna starczyć?
2017-01-25 09:32
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Tommyle napisał » 2017-01-25 09:13
ES_Serwis napisał » 2017-01-25 09:11
Po 2 latach nie powinna się zapełnić.raczej uszkodzona. 

Wobec tego na ile powinna starczyć?

Karta SD w sterownikach v3.5 służy tylko do synchronizacji danych z serwerem. Po synchronizacji pliki są usuwane, więc pojemność karty nie jest problemem. Ograniczeniem jest tylko trwałość karty.


W sterownikach wcześniejszych karta SD o pojemności 2GB powinna starczyć na 10 lat - szybciej padnie karta SD niż się zapełni.
2017-01-25 09:55
  Tommyle Posts: 125 Ostrzeżenie: 0
Bardzo dziękuję.
Myślałem, że na karcie zapisują się moje statystyki itd.
2017-01-25 11:32
  marcinbb Posts: 1077 Ostrzeżenie: 0
Przemek czy wystarczy wymiana karty na inną czy muszę coś na nią wgrać? Nie wiem czy strona www kotła wisi gdzieś w pamięci wewnętrznej sterownika czy też na karcie pamięci?
2017-01-25 11:42
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Jeżeli możesz odczytać zawartość karty to skopiuj na dysk twardy zawartość, potem zrób format karty i skopiuj ponownie z HDD na kartę.
Jeżeli karty nie będziesz mógł odczytać w komputerze musisz wymienić na nową. W twoim przypadku wystarczy na nową kartę wgrać paczkę WWW z tego linku. Rozpakujesz archiwum zip i zawartość wrzucisz na SD.
2017-01-25 12:02
  marcinbb Posts: 1077 Ostrzeżenie: 0
OK dzięki bardzo tak zrobię.
2017-01-25 12:09
  coral Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Miłem to samo. Padła karta. Nowa czysta karta ze sklepu, nic nie trzeba instalować.
2017-01-25 17:12
  marcinbb Posts: 1077 Ostrzeżenie: 0
A mówią że Kingstony (bo chyba takie są montowane w sterowniku) mają dożywotnią gwarancję
Ale nie pierwsza i nie ostatnia karta która padła.

2 Gb karty u Chińczyków już nawet ciężko znaleźć 4Gb kosztuje 1,5 dolara

dodane 2017-01-25 17:12Potwierdzam po wyjęciu karty z kotła, zgraniu danych na kompa, sformatowaniu karty SD, wrzyceniu na nią ponownie zapisanych danych. Wszystko wróciło do normy wykresy są rysowane.

niestety jest kilka dni braków w statystykach, ale to nie problem.
Z ciekawostek przez 2 lata na karcie uzbierało się aż 32 Mb danych
2017-09-14 07:34
  farante Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
Witam nie rysuje mi statystyk z pojedynczych dni 13.09 i 14.09 natomiast jeżeli wprowadzę okres trzech ostatnich dni to zużycie wyświetla się prawidłowo co jest nie tak??
dodane 2017-09-14 07:34Cos pogrzebałem i teraz wcale nie wyświetla zużycia od ostatniego zasypu 12.09 
2017-09-14 07:50
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
farante napisał » 2017-09-14 07:34
Witam nie rysuje mi statystyk z pojedynczych dni 13.09 i 14.09 natomiast jeżeli wprowadzę okres trzech ostatnich dni to zużycie wyświetla się prawidłowo co jest nie tak??
dodane 2017-09-14 07:34Cos pogrzebałem i teraz wcale nie wyświetla zużycia od ostatniego zasypu 12.09 

W ostatnich dwóch zakupach paliwa miałeś wpisany współczynnik z przecinkiem i system nie zamienił na kropkę. 
W jaki sposób wpisywałeś dane tych zakupów ? Wklejałeś czy wpisywałeś z palca na klawiaturze ?
Oba wpisy poprawiłem i już statystyki powinny być OK
2017-09-14 09:40
  farante Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
Już jest ok dzięki 
Users on-line: tompod

Recently added

Ośrodek Wojtatowka

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more