Forum eCoal.pl v3.5 Pobór prądu Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
k_batura
|
Witam
Właśnie zakończyłem dobowy test zużycia prądu. Delikatne mówiąc jestem w szoku. Zużycie to 3 kWh/dobe. Chwilowy pobór przy pracy ślimaka to prawie 400W. Mój zestaw: - kocioł 16kW Ogniwo - 3 pompki (obiegowa, mieszasz i CWU) - 8 elektrozaworow na listwie Moje pytanie: jakie Wy macie pobory prądu? |
|||
|
||||
S_76
|
Witaj,
u mnie wychodzi średnio ~ 2 kWh/dobę, a chwilowy pobór przy pracy podajnika to 360W. W zestawie poza kotłem mam 4 pompy LFP: - podłogówka parter i cwu - Efekta 25/40, - podłogówka poddasze - Efekta 25/60, - cyrkulacyjna - ERGA 3-9 W |
|||
|
||||
DKo70
|
U mnie przy pracy podajnika podchodzi pod 200W, ale nie przekracza.
Pisałem o poborze prądu przy różnych konfiguracjach, z pompami i bez, podczas pracy dmuchawy i bez niej i takie tam różne. Ale po kastracji forum wszystko poszło się pie....ić. |
|||
|
||||
dziuniek
|
Witam wszystkich,
Też mnie zaskoczył reduktor podajnika, chwilowy pobór to 300W (RBR 17kw). U mnie chodzą 3 pompy Alfy i jedna zwykła willo jako mieszająca (kiedyś do wymiany) i też mam ok 3.5 kW / dobę. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Masakra z poborem prądu , osobiście nie mierzyłem dobowego zużycia ale widzę po rachunku z Taurona ,
Średnio 50zł miesięcznie zużywa kotłownia : - kocioł - pompa elektroniczna willo (max 45W) cchodzi na pół gwizdka - pompa alpha 2 CWU ładuje tylko bojler lub dogrzewa powrót jeśli spadnie - siłownik 4D , |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Jutro pomierzę u siebie, przy okazji pomiarów lodówki. U mnie 5szt. pompy AA Wilo.
|
|||
|
||||
z.seczkowski
|
U mnie pobór mocy wnosi około 1,5 kWh na dobę. Palnik 16 kW, pompa CO elektroniczna max 44W, pompa CWU 2 bieg 40W, wentylator 34W, podajnik 100W
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
W tej chwili elektronika plus pompy i wentylator 30W, jak się załączy podajnik to 280W pokazuje.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Czy mierzył ktoś zużycie prądu ale tylko przez kocioł w grupowym i automacie ?
|
|||
|
||||
z.seczkowski
|
W moim przypadku kocioł pracuje w grupowym
|
|||
|
||||
skresz
|
Średnie roczne wychodzi 0,6W dobra teraz około 1,2W a jak było -25oC to wychodził chyba 2,5W
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
|
U mnie całość z jedną pompką i motoreduktorem pobiera 306-312W
sterownik+pompka+dmuchawa 17,5W sterownik+pompka 10,6W a podpięcie do internetu 0,2-0,3W |
|||
|
||||
sq9tbu
|
W grupowym OEP 10KW, 3 pompy AA Wilo zeżarł 1 KW na dobę więc nie jest źle.
|
|||
|
||||
STARZEC
|
Witam. Zakończyłem miesięczny test poboru prądu w mojej kotłowni. Test wykonany miernikiem zużycia prądu "Bioterm". - Kocioł Ogniwo eko plus m 20 kW - zawór 4d z siłownikiem - pompa c.o (I-wszy bieg 55W) - pompa c.w.u (I-wszy bieg 35W) ustawiona jako ochrona powrotu Czas trwania pomiaru 31 dni wynik to 62,3 kWh cena 1 kWh to 0,56 zł (TAURON) 62,3 x 0,56 = 34,88 zł Kocioł w tym okresie spalił około 700 kg ekogroszku |
|||
|
||||
karoka65
|
Tyle prądu pożera mi pompa ciepła w miesiącach letnich do ogrzewania CWU dla całej rodziny.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
sq9tbu napisał » 2017-01-16 18:23 W tej chwili elektronika plus pompy i wentylator 30W, jak się załączy podajnik to 280W pokazuje. szczera prawda piszesz kolego- dotyczy podajnika reduktora 1 obr na minutę niby oszczędnego a ogólne jest odwrotnie tak jak inne wpisy od tych co żyją w miodzie z handlu i siania fermentu a podajnik reduktor 2,2 obr na minutę pobiera tyle co na tabliczce pisze 180 Watt ek dotyczny reduktora podwójnie przekładni ślimakowej natomiast reduktor o przekładni walcowej jest energooszczędny tak jak jest w defro |
|||
|
||||
anaana
|
9,5zł na miesiąc przed podwyżką 😁👍
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
280 jak się załączy, ile razy się załączy na dobę każdy musi policzyć sam.
nie mierzyłem dobowego ale mam watomierz to mogę zmierzyć nawet roczne gdybym miał taką potrzebę. |
|||
|
||||
karoka65
|
Zatem króciutko podsumowując ten wątek jeśli ktoś jest przerażony poborem prądu przez kocioł i nie chce na to tracić dłużej energii elektrycznej to wystarczy wyjąć wtyczkę z kontaktu
|
|||
|
||||
YuZJannowitz
|
STARZEC napisał » 2020-02-03 18:50 wynik to 62,3 kWh cena 1 kWh to 0,56 zł (TAURON) 62,3 x 0,56 = 34,88 zł Kocioł w tym okresie spalił około 700 kg ekogroszku Nie uwzględniłeś taryfy "nocnej". |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||