Forum  eCoal.pl v3.5  Siłownik zaworu 4D Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
2017-01-26 21:41
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
na jakie parametry??

dodane 2017-01-25 22:21wprowadziłem ustaw 240/1 i pomogło, pompa ruszyła,
jeszcze jedna sprawa, ustawiłem CO+4D, muszę zmieniać jeszcze jakieś ustaw.
np temp wewn it.? ma to jakieś znaczenie, jeżeli nie ustawiłem reg. pokojowego?
mam podpiete czujn zew i wew, ale nie czy przy ustaw CO+4D+reg.pok. nie bedzie zmierzal do
podanych w ust temp, a to jest domek w budowie

dodane 2017-01-26 21:41czy przy ustawieniu CO1 CO+4D+reg.pok. trzeba zmieniać temperatury w ustawieniach,
mam na myśli to, że mam domek w budowie utrzymuje w nim temp. ok 12-13 st., wiec jak dodam reg. pokojowy,
ty czy piecyk nie bd dążył do aktualnie wpisanych temperatur, może ktoś podpowie?
2017-04-18 21:50
  pawciobiel Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
Zastanawiam się nad zakupem siłownika do mojego zaworu Goshe. Czy jeśli nie używam regulatora pogodowego ani też programatora to czy dzięki siłownikowi będę mógł ustawić zadaną temperaturę za zaworem i minimalną temperaturę powrotu? Kiedy i dlaczego sterownik otwiera lub zmyka zaworu bez regulatora pogodowego i bez programatora?

2017-11-22 18:57
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Żeby nie zaśmiecać forum to napiszę tu. Chce kupić silownik do zaworu 4d i nie wiem czy każdy się nadaje do podpiecia pod sterownik ecoal 3.5. Zawór mam firmy afriso więc siłownik chyba też tej firmy musi być. Jak możecie to pomóżcie  
2017-11-22 19:07
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Siłownik nie musi być tej samej firmy, ważne żeby pasował na trzpień zaworu. Czasami trzeba zastosować adapter. Zasilanie 230V i sterowanie dwubiegunowe L1-N-L2. Czas pełnego otwarcia w zasadzie ma mniejsze znaczenie, choć dobrze jeśli ma ok. 120-140 sek.
2017-11-23 06:51
  Pylek0 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
A każdy siłownik da się podczepic po sterownik ? 
2017-11-23 09:58
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Hydraulicznego ani pneumatycznego się nie da. )))
2017-11-24 18:08
  mirko14 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Witam mam ogniwo 16KW od początku założenia  jest siłownik sprawdza się bardzo dobrze polecam 
2017-11-25 17:08
  SpokoSteven Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Witam!
Zamontowałem dzisiaj siłownik zaworu Herz. Siłownik zamontowałem na zamkniętym zaworze. Kierunek otwarcia siłownika jest zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po uruchomieniu pieca siłownik otworzył się w prawo na maksimum i pokazuje zawór 4D stop. Co źle zamontowałem, że działa odwrotnie? Proszę o pomoc.
2017-11-25 17:19
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
zmien kierunek otwarcia w ustawienich zaawansowanych 
2017-11-25 18:50
  SpokoSteven Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za pomoc, teraz jest OK.
Podpowiedzcie jeszcze proszę gdzie najlepiej zamontować czujnik temperatury wewnętrznej? Na większości grzejników mam termostaty i zastanawiam się czy dobrze będzie zamontować czujnik na klatce schodowej, ponieważ tam miesza się temperatura ze wszystkich pomieszczeń?
Mam jeszcze pytanie, czy można zamontować oddzielnie czujnik temperatury dla pierwszego obiegu CO (parter) i dla drugiego obiegu (piętro)?
I jeszcze jedno pytanie: do tej pory mieliśmy w łazience wyższą temperaturę niż w innych pomieszczeniach (2-3 stopnie) i czy jest możliwość tak skonfigurować sterownik i czujniki, żeby taki stan rzeczy utrzymać?
2017-11-25 18:59
  lukaszledwon Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4d i termostaty to nie jest dobre połączenie...
2017-11-25 19:13
  SpokoSteven Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
lukaszledwon zdaję sobie z tego sprawę, jednakże termostaty były już od 6 lat, a piec wymieniony w tym roku.

Dodatkowo powie ktoś, czemu temperatura za zaworem nie spada poniżej 46 stopni? Zawór zamknięty, dzisiaj jeszcze byłem spawdzić w piwnicy.
2017-11-26 11:40
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
SpokoSteven napisał » 2017-11-25 19:13


Dodatkowo powie ktoś, czemu temperatura za zaworem nie spada poniżej 46 stopni? Zawór zamknięty, dzisiaj jeszcze byłem spawdzić w piwnicy.



Wątpię by ktos odpowiedział na to pytanie , nie widząc jak ten zawór jest zamontowany w instalacji , druga sprawa to umiejscowienie czujnika temp zaworu 
2017-11-26 12:22
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Kolejny przykład bezsensownego zakupu, powodowanego bzdurnym zapisem w DTR kotła. Ale są przecież inne sposoby ochrony powrotu, często znacznie lepsze i skuteczniejsze, niż przereklamowany "wynalazek 4D". 
Po za tym, żeby taki zawór sensownie działał i był "odporny" na spadki temperatury za nim w razie choćby włączenia pompy CWU, to przed zaworem (na kotle) powinien być "zapas" temperatury minimum 15-20 stopni wyższy niż za nim.
Pod warunkiem oczywiście, że sam zawór oraz pozostała armatura są poprawnie zamontowane.
2017-11-26 12:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Zapis może i bzdurny, producenci się zabezpieczają, i tego musisz się trzymać.

Ale nie masz napisane jak masz zrealizować ochronę. Jak ktoś stosuje 4D wraz z termostatami, to może niedouczony, czy cuś...


Czemu inwestorzy nie zwracają się do instalatorów, tyko szukają rozwiązania na forach ? Ot zagadka...
Może szukają złotych myśli ?
2017-11-26 13:28
  Ameno25 Posts: 2374 Ostrzeżenie: 0
4d dobrze sprawują sie w instalacjach niskotemperaturowych ,  tak jak np podłogówka , gdzie temp za zaworem rzadko przekracza 30* , wtedy trzymając na kotle 55-65* spokojnie zapewnimy powrót w granicach 45*
2017-11-26 18:04
  SpokoSteven Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2017-11-26 11:40
SpokoSteven napisał » 2017-11-25 19:13


Dodatkowo powie ktoś, czemu temperatura za zaworem nie spada poniżej 46 stopni? Zawór zamknięty, dzisiaj jeszcze byłem spawdzić w piwnicy.



Wątpię by ktos odpowiedział na to pytanie , nie widząc jak ten zawór jest zamontowany w instalacji , druga sprawa to umiejscowienie czujnika temp zaworu 



Po obserwacji zachowania instalacji stwierdziłem, iż zawór jest zamontowany w taki sposób, że gdy jest ustawiony w pozycji 0, to odcięty jest dopływ zasilania z pieca, a na przelot otwarty  powrót i zasilanie instalacji. Stąd też zawyżona temperatura za zaworem zbliżona do temperatury powrotu. Jak odłączyłem pompę CWU, to temperatura powrotu szybko spadła, a wraz z nią temperatura za zaworem. Czy takie ustawienie zaworu jest prawidłowe? Do tej pory myślałem, że prawidłowe ustawienie jest takie, gdzie w pozycji 0 zamyka wyjście na instalację, a zasilanie z pieca idzie na powrót. Podpowiedzcie, czy reklamować to u instalatora czy tak ma być? 
2017-11-26 18:19
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Kolego...schemat albo dokładne zdjęcia. Wystarczy, że instalator założył "lustrzaną" skalę, do tego odwrotnie podłączył styki w siłowniku (to akurat można zmienić w sterowniku) i określenia typu "0" czy "10" biorą w łeb.
2017-11-26 18:57
  SpokoSteven Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Poniżej zdjęcia. Zawór w pozycji 0 teoretycznie zamknięty.
Krótki opis: Obwód CO1 (pompka z prawej strony) grzeje parter,  CO2 (pompka środkowa) grzeje pietro, CWU (pompka z lewej)
2017-11-26 19:35
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

3D w tym miejscu służy do regulacji temperatury zasilania grzejników, miesza częściowo wodę powrotną z zasilającą.
Gdzie czujnik powrotu ?
First pagePrevious page2 / 5Next pageLast page
Users on-line: Animuss, berabs, felis, helena, mariosob, pg57, Simon63, tapir71

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more