Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Siłownik zaworu 4D Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 5Next pageLast page
2017-01-14 00:00
  Mateusz91 Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Witajcie.
Mam takie pytanie odnośnie siłownika do zaworu 4d.
W sklepie jak i instalator namawiali mnie do zamontowania siłownika. Natomiast inni znów odradzają taki krok...
Stąd pytanie do osób które na początku nie korzystały z siłownika po czym jednak go kupili.
Jaka jest różnica???
Co jest lepsze ręcznie sterować czy siłownikiem????

Za odpowiedzi bardzo dziękuję.
2017-01-14 06:46
  tryt Posts: 435 Ostrzeżenie: 0
W starym kotle nie miałem. Wraz z zabudową Ogniwa pojawił się u mnie zawór 4d bez siłownika. Musiałem często biegać do piwnicy i przestawiać pozycję jego otwarcia o 1 - 2 mm, aby uzyskać odpowiednią temperaturę za zaworem. Aptekarstwo, a wynik trudny do osiągnięcia. Dokupiłem siłownik, podłączyłem do sterownika i jestem bardzo zadowolony. Zawór otwiera się bądź zamyka automatycznie z dokładnością do 1%. Ja na platformie w komputerze zadaję tylko odpowiednie temperatury. 
2017-01-14 09:29
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Było na forum wiele wypowiedzi że to zbytni bajer ,  a zawór 4d ustawia się raz na sezon .
Nigdy sie z tym nie zgadzałem i nie zgadzam  no chyba że ktoś ma instalacje 1 pompa  i nie ważne czy na dworze -20 czy  +10  pozycja zaworu taka sama , a temp zmienia zadaną na kotle , ale jaki wtedy sens stosować ten zawór ? może przeciwnicy 4d własnie obrali taki tok myślenia nie wiem 
Jednak zawór z siłownikiem jest po to aby nie chodząc do kotłowni mieć stłą temp kotła , utrzymywać min temp powrotu , i uzyskać temp na instalacje taką jaka nas interesuje , warunkiem tego wszystkiego jest ustawienie odpowiednich parametrów pracy takiego siłownika , zadna temp CO , jak i odpowiedni przekrój rur na małym obiegu , a i sam 4d musi być odpowiednio zainstalowany i dobrany rozmiarowo do instalacji 
Osobiście polecam siłownik do zaworu 4d .
dodane 2017-01-14 09:29Osobiście po prawie 2 sezonach użytkowania sterownika i instalacji z 4d i siłownikiem , zmieniłbym kilka rzeczy w ustawieniach a nawet dodał parametr .
2017-01-14 10:47
  australopito Posts: 72 Ostrzeżenie: 0
Ja mialem bez siłownika i po czasie pokusilem się o jego założenie. Było to na innym sterowniku, lecz bardzo wkurzało mnie jego częste i duże wahania. A więc go wyp.... Obecnie mam Brulego i nie zamierzam po raz kolejny zakładać siłownika. Faktycznie czasami muszę delikatnie zmienić jego pozycję. Raz po nadejściu dużych mrozów i chyba wczoraj bo temperatura poszła do góry. No to chyba raz na tydzień lub półtora. Daje radę. Zróżnicowanie temperatury załatwia mi pogodowka i wtedy wahania za 4D sa w zakresie okolo 4 deg. Jak Ameno25 opanował zawór 4D z siłownikiem to ja chyba porównywalnym poziomie opanowalem go bez silownika
2017-01-14 11:04
  tryt Posts: 435 Ostrzeżenie: 0
Pracę siłownika w automacie fajnie widać na moim wykresie (mam wygenerowany osobny wykres tylko dla 4d, dla innych parametrów zresztą też) w dniu wczorajszym wieczorem. Na czas czyszczenia kotła i załadunku węgla przełączyłem tryb pracy na ręczny. Zawór otworzył się o 3% , próbując utrzymać temperaturę zadaną. Po załączeniu trybu automatycznego i osiągnięciu zadanych parametrów zawór z powrotem zamykał się - najpierw o 1%  później o kolejne 2% do pozycji sprzed załadunku. Jak dla mnie luksus. 
2017-01-14 14:09
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Witam , również jestem za siłownikiem zaworu 4D , straszna wygoda tak jak dla mnie ( kotłownia piętro niżej ) u mnie zawór pracuje z aktywnym regulatorem pogodowym i krzywą grzania , super sprawa sam sobie dobiera odpowiednią temp.za zaworem żeby dogrzać pomieszczenie do zadanej temp.wew. polecam , również na wcześniejszym forum niektórzy śmiali się ,że sobie kupiłem zabaweczkę , jak zwał tak zwał najważniejsze , że spełnia moje oczekiwania , pozdrawiam
2017-01-14 14:58
  procho Posts: 561 Ostrzeżenie: 0
posiadam również 4D z siłownikiem + na grzejnikach zawory termostatyczne 
generalnie chyba jest okej - nie wiem jak to jest bez bo od zawsze u mnie jest siłownik. 
czasami zmienię temp zadaną za zaworem lub ustawię temperaturę obniżenia temperatury o 2 stopni w ciągu dnia. 
Wy też macie u siebie zawory termostatyczne na grzejnikach? czy majac 4D grzejniki bez termostatów.?

2017-01-14 18:32
  sq9tbu Posts: 1207 Ostrzeżenie: 0
Siłownik jest ok pod warunkiem że przeczyta się wcześniej instrukcje podłączenia i ustawi parametry  zgodnie z tabela producenta.
2017-01-16 11:52
  grzegorzps Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie tak.
Mam zawór z siłownikiem i też polecam.
2017-01-23 21:54
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
dołączę się do tematu z pytankiem, mam zawór 4D w instalacji, dom w budowie, póki co
nie instaluje siłownika, żeby nie kręcił, ale chciałbym mieć widoczny 4D, wiem jak podłączyć czujnik, lecz jak
wprowadzić dalsze ustawienia żeby było ok, pytałem już kiedyś o to, lecz nie mogę odnaleźć wątku, może przez reorganizację forum
2017-01-23 22:07
  Mateusz91 Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Wchodzisz w Ustawienia - Obwód CO - Typ obwodu dajesz : POMPA CO + ZAWÓR 4D + REG.POKOJOWY
2017-01-23 22:09
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
a pozostałe ustawienia?? jak znajdziesz chwilę, to spójrz okiem na moje ustawienia, coś trzeba dodatkowo zmienić?? ponadto jak zostawie z regulatorem pokojowym to nie bd zmierzał do temp wpisanych w ustawieniach?? to jest domek w budowie, wiec temp na poziomie 10-12 wystarczy na razie
2017-01-23 22:20
  Mateusz91 Posts: 84 Ostrzeżenie: 0
Ja też nie mam siłownika. Używam tylko tej opcji by widzieć temperaturę za zaworem.
Nie powinno to nic zmienić 
2017-01-24 11:33
  pab11o Posts: 477 Ostrzeżenie: 0
Mam ustawiona temp. CO  53 a sterownik przebija na ponad 60 stopni? Dlaczego tak się dzieje wie ktoś??
Może ktoś popatrzeć na moje wykresy?
2017-01-24 18:44
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
pab11o napisał » 2017-01-24 11:33
Mam ustawiona temp. CO  53 a sterownik przebija na ponad 60 stopni? Dlaczego tak się dzieje wie ktoś??
Może ktoś popatrzeć na moje wykresy?


Pablo przecież już setki razy było pisane że automat przebija temp zadana o 5* i dopiero się odstawia , a jak jest zapewniony minimalny odbiór mocy z kotła przez instalacje z jaką automat potrafi prowadzić kocioł ciągle to wtedy się nie odstawia , to 5* to taka histereza 
2017-01-24 21:06
  plumber1967 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Zamontowałem siłownik  4d tydzień po zamontowaniu OEP 10kw. Kupiłem w Leroy Merlin siłownik GOSHE. Dopiero teraz działa automatyka w oparciu o czujniki wewnętrzne i pogodowe. 4d bez siłownika nie ma sensu w warunkach sporych zmian temperatury dzień noc. Wszystko jasne jeśli spojrzy się na wykresy.
2017-01-25 06:33
  pab11o Posts: 477 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2017-01-24 18:44
pab11o napisał » 2017-01-24 11:33
Mam ustawiona temp. CO  53 a sterownik przebija na ponad 60 stopni? Dlaczego tak się dzieje wie ktoś??
Może ktoś popatrzeć na moje wykresy?


Pablo przecież już setki razy było pisane że automat przebija temp zadana o 5* i dopiero się odstawia , a jak jest zapewniony minimalny odbiór mocy z kotła przez instalacje z jaką automat potrafi prowadzić kocioł ciągle to wtedy się nie odstawia , to 5* to taka histereza 





Przebija temp nawet 8*
2017-01-25 08:53
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Przebija o 5* ale później  idzie w górę jeszcze bo masz bezwładność kotła i kiedy zostanie podana ostatnia dawka paliwa 
2017-01-25 19:54
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
mam taki problem, tak jak powyżej opisałem podłączyłem czujnik zaworu 4D,
bez siłownika, tak żeby 4D był widoczny na schemacie z temp za nim,
ale po podłączeniu i zmianie na CO + 4D temp powrotu idzie w gore, prawdopodobnie pompa CO
się zatrzymuje pomimo, że w ustawieniach dałem zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia na NIE,
jak poprawnie to skonfigurować?
2017-01-25 20:20
  khorne Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
bo masz ustawiony czas pracy pompy 10min czas postoju pompy 5min przestaw to
First pagePrevious page1 / 5Next pageLast page
Users on-line: adamczyk, alkapone, Barik1980, ernven, jamma, Jozef_dd, kukulm, Lucek255, mitsu5, Olek85, procho, szamon, vencab, walerio1