Forum  eCoal.pl  wymiana palnika Subskrybuj
2017-01-06 18:26
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
czy żeliwny palnik Ardeo IRON R wejdzie do OEP ?
wygląda na przemyślaną konstrukcję.

2017-01-06 19:20
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
Napewno batory i ekoenergia wchodza bez problemu, przy minimalnej przerobce, co do tego palnika pytaj Pieklorza na forum infoogrzewanie, ale pewno wejdzie bo on je montuje w swoich skamach.
2017-01-06 19:44
  bodziasty Posts: 1896 Ostrzeżenie: 0
makog napisał » 2017-01-06 19:20
Napewno batory i ekoenergia.....

Pokaż chłopakom jak się pali na ekoenergii 
A może ja pokaże jak się pali na burku niemodyfikowanym 
2017-01-06 19:44
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
Pany tyle ze nasze kotly konstrukcyjnie nie nadaja sie dla tego palnika :(
2017-01-06 19:50
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Pany mój burek daje rade bez zająknięcia na rokicie . 
dodane 2017-01-06 19:50Pany mój burek daje rade bez zająknięcia na rokicie . 
2017-01-06 19:51
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
zależy ile ta rakieta wystaje do środka, w Domerze są fajne pyty żeliwne, można postawi z boku, lub dużą szamotową. 
dodane 2017-01-06 19:51dlaczego mi nie działa "ci, nie mam polskiego znaku "ci"
2017-01-17 23:17
  fred Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
Witam. A tak może podyskutujemy który z palników byłby najlepszy . Noszę się poważnie z zamiarem wymiany palnika w moim OEP 16. Już dojrzewam, bo różnego rodzaju usprawnienia i modernizacje nie satysfakcjonują mnie,  bo tylko trochę poprawiaja czystość spalania i nic poza tym. Po zakończeniu sezonu buduję hybrydę, tylko nie wiem jaką.
 Wiem ze kol.          makog ma coś podobnego. Postaram się z nim skontaktować i odwiedzając go jeśli pozwoli, pogadać takze na ten temat. A co pozostali : którzy maja takze doświadczenie w tym temacie?pewny
2017-01-18 09:40
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0

fred - "makog" ma Ekoenergię z głowica wierconą  a kolega "kate" ma Batorego 25 i jest w osi kotła, były zdjęcia na "starym forum". 
Sam chyba będę batorego25 instalował, zdaje się otwory lepiej sie sprawdzają niż nacięcia w ekoenergii. 
Ja jeszcze wywaliłem rusztodeflektor i powiesiłem ceramiczny wypukły deflektor fi190mm na wysokości 18cm nad palnikiem + 2 cegły po bokach, daje mi to biały nalot nie ma już sadzy. 
testowałem także wklęsły deflektor fi210 ale generował sadzę. 
dodane 2017-01-18 09:40
2017-01-18 10:14
  fred Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
         adamGA - U mnie również rusztodeflektor zastąpiłem płytą szamotową, a po bokach komory paleniskowej do scianek bocznych dokleiłem szamotki. płyta ta leży na nich na wysokości rusztodeflektora. Jest siwo wszędzie, jednak na ściance tylnej gromadzi się pył z sadzą. U mnie komora nad płyta betonową jest podobna, mam jednak pytanie: zdjęcie jest po jakim czasie od czyszczenia? U mnie jest podobnie po zużyciu zasypu - 130kg.
 Co dotyczy palnika to przymierzam się do palnika o mocy ok 10 - 12KW, bo nie ma sensu przewymiarować, ale zbieram opinie.
2017-01-18 11:18
  adamGA Posts: 163 Ostrzeżenie: 0
fred zrobiłeś coś na kształt Defro ?
Jakiej wielkości masz tą płytę wymiar do środka ?

Zdjęcie po 1 zasypie 3-4 dni, czyszczę go co zasyp 
dodane 2017-01-18 11:18fred: 


Jak osiągasz temp powrotu 50 C

Mam 4D  ustawiony na 60% na dom 
Na kotle 60-64
Na dom puszczam z tego 50-56 C
wraca mi układu przed 4D:  35-36 C
za zaworem do kotła max 37-38 C
pompa 25-60 Autoadapt + głowice termostatyczne 
Przepływ wody  06-08 m3/h

nie wiem dlaczego ale nie mogę ci priva wysłać ... 
2017-01-18 21:01
  fred Posts: 238 Ostrzeżenie: 0
Kupiłem płytę 300x500x50, skróciłem do 380mm, a pozostałą część wykorzystałem na boczek. temp. powrotu reguluje zawór mieszający 3D, który miesza część z zasilania z powrotem i stąd ta różnica ok 10*C. Jeżeli masz termostaty na grzejnikach to nie rozumiem dlaczego ograniczasz zaw.4D zasilanie na grzejniki?Otwórz 4d na dom, a domieszaj trochę zasilania z powrotem. Jak masz problemy napisz na alfredk@o2.pl
Users on-line: