Forum eCoal.pl v3.5 Zawór 3d do podłogówki - zamyka się i gotowanie w układzie Subskrybuj | ||||
|
||||
Koksik
|
Witam Serdecznie Chciałbym zwrócić uwagę na problem w funkcjonowaniu Można podejrzeć mój schemat podłączenia tego co mam w https://esterownik.pl/device/12917 zamiast i chodzi właśnie o ten zawór 3d (sterowany siłownikiem przez W momencie kiedy pójdzie chwilowo duża temperatura przez ten pół biedy jeżeli jestem w domu i usłyszę że coś wyje, Można by było jakoś to usprawnić? np po minucie aby siłownik na zaworze 3d
Pozdrawiam Damian |
|||
|
||||
Michal_T
|
Cześć,
Moim zdaniem jeśli palisz w automacie Retortowy e-Coal ustaw sobie na kotle temp. 55. I tak przebija o ok 5 st, więc będzie Ci grzał do 60 +. Masz dosyć wysoką temperaturę spalin bo gonisz piec do ponad 65 st. Mocno dmucha i dużo spala, a i tak puszczasz na zaworze temp 30 st. Działanie pomp też masz dosyć wysoko ustawione 56 a powrót 57. Jak zmienisz ustawienia pieca to powrót ustaw ok. 45 st, a i tak niżej nie zejdzie bo widzę że masz w miarę mały odbiór. Ustabilizuje Ci to działanie układu (wykresy nie będą poszarpane) i piec zacznie się odstawiać. Nie będziesz miał też problemu z zaworem. A i czas reakcji zaworu zmień potem z 15s na 60s a nawet 90s i będzie ok. I nie będzie tak skakał jakby miał ADHD. |
|||
|
||||
Koksik
|
Z temp. poszedłem wysoko bo miałem dość skrobania i czyszczenia co tydzień dwa pieca, czas reakcji jak miałem ustawiony duży to w ogóle działy się cyrki i co chwilę wyłączałem alarm.
Ale oczywiście spróbuję, dzięki za rady |
|||
|
||||
Michal_T
|
Ja czyszczę co 2 tyg piec i nie mam z tym problemów. Niestety, bezobsługowy tylko gazowy. Wiedziały gały co brały i co dwa tygodnie piec będą skrobały he he się zrymowało. Mój wybór - mniejsze zło. Żeby było łatwiej to tak trzeba ustawić piec, aby ładnie spalał paliwo. Wtedy czyści się miotełką.
|
|||
|
||||
Koksik
|
Rozmawiałem z ludźmi (znajomymi 2 osoby) co mają piece na ekogroszek i czyszcza je raz na sezon :( wiec naczytalem sie jaki to ecoal jest innowacyjnym sterownikiem +oep wiec wzialem i dzis czyszcze co dwa tygodnie, wiec zakup był "przemyslany" ale jednak ....... a co sie bede powtarzał
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Kolego Koksik ustawienia siłownika zaworu masz delikatnie mówiąc fatalne , sterownik reaguje prawidłowo tak jak mu każesz ,poprzez to co powpisywałeś w ustawieniach
|
|||