Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Histogram wreszcie :) Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
pab11o
![]() |
W nocy się nie tylko śpi😈😀
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
||||
|
||||
siema
![]() |
Po obserwacji u mnie wynika-jak idzie grupa np. u mnie 25/5/31-miał siany to lekko poddymia przy podawaniu a przy dopalaniu nadmuch jest za duży-płomień robi się krótki,dymu wtedy brak a kreski uciekają na lewo. Gdyby przy dopalaniu dmuchawa zwalniała to może byłoby lepiej. Gdy zmniejszę nadmuch do 30 to dym w komorze będzie jeszcze większy przy podawaniu.Jak to ustawić?
|
|||
|
||||
piotrek83
![]() |
Panowie, a może ktoś podpowie jak wygląda mój histogram bo jakiś wybitnie wysokich słupków poprzyklejanych nie widzę, ale dla mocy max wszystko znajduje się po stronie lewej. Poniżej screen histogramu i ustawień.
Drażni mnie mnóstwo popiołu (sadzy, pyłu?) na ściankach, praktycznie co rugi dzień musiałbym go czyścić bo temp spalin wzrasta niemiłosiernie i kocioł dłużej dochodzi do zadanej, w popielniku delikatne spieki łatwe do rozkruszenia, spalanie w ostatnich dniach bardzo wysokie średnio pow. 40kg na ok 140mkw. ![]() ![]() |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Masz podobnie jak u mnie histogram. Odnoszę wrażenie że nie da się tego ustawić idealnie więc odpuściłem.
Spalanie jak na 140m kosmos. U mnie też delikatne skwarki łatwe do rozkruszenia, taki węgiel. Popraw sobie zakładkę zabezpieczenia ! |
|||
|
||||
piotrek83
![]() |
sq9tbu napisał » 2017-01-13 12:33 . Popraw sobie zakładkę zabezpieczenia ! O jakie zabezpieczenia chodzi ? sq9tbu napisał » 2017-01-13 12:33 Spalanie jak na 140m kosmos. ! No niestety, ale podejrzewam, że wszystko ucieka przez nieocieplony dach, chociaż to i tak za dużo, dlatego może ktoś podpowie czy robie coś nie tak... |
|||
|
||||
Wiciu9
![]() |
Jak na 140 m2 to trochę wysoka moc . Na próbę ustawił bym 8kW/4 podania - 12kW/5 podań , delikatnie skorygował dmuchawę np. -1% .
Ja mam podobna powierzchnię nie izolowane ściany , ocieplony dach , instalację grawitacyjna wspomaganą pompą , grzejniki żeliwne . Przy 21 - 22 stopniach spalanie z ostatnich 30 dni 22- 24 kg/24h . |
|||
|
||||
piotrek83
![]() |
Na 8KW z 4 podaniami przy temperaturach na zewnątrz plusowych kocioł nie dochodził do zadanej temperatury, więc przy ostatnich ostrych mrozach byłaby masakra, dlatego też zmieniłem na 12-16 i właśnie na tych mocach ustawiłem sobie dmuchawę tak co by za dużych kalafiorów dowolnego pochodzenia nie wytwarzała.
U mnie ściany są izolowane, dach nie, instalacja otwarta cała nowa na cienkiej miedzi + nowe grzejniki kermi napędzane grundfosem 25/60 z autoadapt. |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
A jakbyś dał dla 8kw 5 podań a dla 12/6 ?
Ustawienia/zaawansowane/zabezpieczenia: Czujnik zamknięcia zasobnika na tak Czujnik zerwania zawleczki tak Masz ochronę powrotu pompą mieszającą? Wiesz że masz pogodówkę załączoną? Masz dmuchawę dla 8kw 36% dla 12kw tak samo a dla 16 kw skok na 44% Bardzo duża różnica. |
|||
|
||||
piotrek83
![]() |
sq9tbu napisał » 2017-01-13 14:08 A jakbyś dał dla 8kw 5 podań a dla 12/6 ? Ustawienia/zaawansowane/zabezpieczenia: Czujnik zamknięcia zasobnika na tak Czujnik zerwania zawleczki tak Masz ochronę powrotu pompą mieszającą? Nie mam tych czujników także ustawienia są prawidłowe ![]() Co do zwiększenia ilości podań będę musiał spróbować. Ochrona powrotu jest przez zawór 3D sterowany ręcznie, także na wybór w ochronie powrotu nie patrz, wg mnie najmniej zaśmieca schemat i dlatego ustawiłem. |
|||
|
||||
procho
![]() |
||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||