Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 OEP 16KW jaki zakres mocy dmuchawy ustawić ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , mam pytanko j/w , chodzi o tryb grzanie w retorowym-grupowym , czy ustawić max zakres czyli 8-16 odpowiednio do mocy pieca , czy zawęzić np.do 8-12 , albo 12-16% albo pozostać na jednej mocy np.12% , co brać pod uwagę w nastawach , dzięki za odpowiedź
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leOn22 pamiętaj że moc tak naprawde zależy ile podań ustawisz dla tych mocy 8,12,16,... kW
5 podań w 8kW , to większa moc niż 3 podania w 1 6kW , dodane 2016-12-24 12:37Najlepiej będzie jak ustawisz sobie na początek jedną moc i dobierzesz sobie do niej moc dmuchawy tak abyś był zadowolony sytuacja na palniku , czystością wymiennika , i spalaniem zapamiętujesz te ustawienia i ustawiasz kocioł na moc wyższa dając min i max to samo i robisz dokładnie to samo co w pierwszym przypadku , jeśli już dobierzesz odpowiednio parametry spalania dla danych mocy wtedy ustawiasz moc min i max Często gęsto jednak jest tak że kocioł pracuje równo ze stała mocą , potrzebuje czasem więcej do dogrzania CWU |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
"5 podań w 8kW , to większa moc niż 3 podania w 1 6kW"
Na pewno? 5 razy 5 jest więcej niż 3 razy 10??? ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
A to nie idzie po 7s
![]() Btw może przykład zły bo już nie pamiętam ile sek ma podanie dla poszczególnej mocy , ale w każdym razie wiadomo o co chodzi co nie |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ok , rozumiem , no to będzie trochę zabawy skoro na wszystko trzeba zwracać uwagę tzn. ilość podań , moc dmuchawy nie ma jakiegoś odnośnika w programie który mógłby pomóc optymalnie ustawić kociołek ?
![]() |
|||
|
||||
gregors
![]() |
Ustaw 8/8, dmuch na 35%, 60 na piecu i obserwuj co się dzieje ma palniku, w zdarzeniach i wykresach.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
gregors , ustawiłem taj jak napisałeś tj. 8/8 dmuchawa 38% i jest problem , powstają spieki koksowe i powstaje dużo sadzy w kotle :( Podnosiłem temp.stopniowo o jedno oczko , jest lepiej teraz ale nie idealnie , w tej chwili testuje ustawienie dmuchawy na 42% , 5 podań , moc 8/8 zobaczę z parę godzin co i jak , aha zrobiłem mały mod palnika , dostawiłem dwie połówki szamotki , jedna od strony podajnika druga na końcu palnika , zobaczymy czy to coś poprawi , na pewno nie będzie przesypywać popiołu z boku popielnika i zatrzyma trochę popiół ,a wtedy nie będzie wypalać krateru przy tak dużym nadmuchu :(
|
|||
|
||||
jendrek
![]() |
Palisz Wesołą, więc masz kłopot. Moim zdaniem, najlepiej przy tym węglu sprawuje się algorytm spalania retortowy - eCoal. Krótki czas podawania i niski nadmuch. Tydzień temu zmieniłem opał (nowa dostawa) i zaczął się kłopot z ustawieniami. Palę mieszanką Wesoła/Sobieski 60/40. Z wcześniejsza mieszanką nie było problemu.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leON22 - z tą dmuchawą to w dół raczej nie w górę
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ameno25 w/g PP "1)Spieki koksowe - to taki marny koks, powstający z węgla. Ma wygląd szary, matowy i jest łatwy do rozkruszenia. ...w pierwszym przypadku zalecane jest zwiększenie nadmuchu i jeśli to możliwe to wydłużenie czasu podawania i przerwy " już sam nie wiem :( Dam na 36% podanie 4x i temp. na kotle na 60 i zobaczymy ?
PS.Już widzę , że przy 36% kopci jak "Batory" , dałem na 40% jest lepiej , płomień wyraźnie przebija się przez kopczyk zobaczymy , dalej co i jak ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leOn tak na prawdę na czyste spieki koksowe nie ma sposobu to po prostu wina węgla , co innego jeśli masz spiek popiołu z koksem wtedy obniżenie nadmuchu pomaga , ale najlepiej jak sam sobie dojdziesz , nie wiem tylko czy nie za szybko dochodzisz do wniosków i zmieniasz nastawy
![]() |
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
![]() |
Witam. Też "męczę" się z Wesołą
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Fakt , popiołu znacznie mniej niż na poprzednim z Silesia , pełny popielnik na 120 kg zasypu ale za to inny problem z tym kopcem , kraterem ,spiekami koksowymi , a przy niższych nastawach dmuchawy z kopceniem i sadzą :( Walczę dalej , może lekka modyfikacja palnika pomoże , chodzi o tzw. kapliczkę z szamotki , same boki żeby te niedopalone spieki nie spadały za wcześnie do popielnika wtajemniczeni bardziej wiedzą o czym piszę , pozdrawiam jutro biorę się za przeróbkę
![]() |
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
![]() |
... może lekka modyfikacja palnika pomoże , chodzi o tzw. kapliczkę z szamotki , same boki masz na myśli te szamotki jak w OEPM? mam je od dłuższego czasu, to teraz spieki koksowe przesypują się tylną stroną palnika. Ja mam tylko nadzieje w wapnie, jeśli pomoże w mniejszym klejeniu się koksu to będzie super.
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
Ja u siebie z Wesołą, ograniczyłem wielkość palnika po obydwu stronach wklejeniem szamotek, liczba podań minimalna dla 8 i 12, dmuchawa odpowiednio 36%,40% i gdy piec pracuje z w miarę normalną mocą, trochę żużlu się pojawia. Gdy cieplej na zewnątrz trochę koksu. Wcześniej cały czas niedopały.
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
![]() |
A jak te szamotki w palniku sprawdzają się na innym opale?
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
Nie wiem, leniwy jestem i jak sobie w miarę pod Wesołą ustawiłem, to tak jadę
![]() Najpierw zmniejszyłem na końcu ale spalanie nadal mnie nie zadowalało, więc pomyślałem trochę na zasadzie małego batorego, żeby jeszcze zmniejszyć palnik, skoro węgla nie specjalnie duże ilości idą. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Właśnie zamontowałem ale tylko z trzech stron , tzn.od strony podajnika , na końcu palnika i z przodu od strony drzwiczek , bo tu najwięcej wypadało tych niedopalonych spieków koksowych , z tyłu było OK drobny popiół w popielniku . Zmontowałem "to" na razie na sucho , połówka szamotki obcięta na pół z długości i kawałek zastawiający część od strony drzwiczek , czyli jakby podniesiony palnik o około 7,5 cm z trzech stron idę zobaczyć jak się pali
![]() PS.Tak wygląda ta mini kapliczka , zobaczymy czy coś pomoże , jutro zdjęcie zawartości popielnika ![]() dodane 2016-12-29 00:28 ![]() Tak wygląda płomień z "kapliczki" https://www.youtube.com/watch?v=URB9fQVqN7A&feature=youtu.be Zawartość popielnika , niestety znowu spieki koksowe :( dodane 2016-12-29 17:03 ![]() |
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
![]() |
Po jednym dniu palenia Wesołą z domieszką wapna jest dużo lepiej, żar na palniku nie klei się w duże kawałki, co do popielnika to dokładnie nie powiem bo jeszcze nie opróżniłem go ze starego popiołu ale widzę że też jest dużo lepiej.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||