Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Defro Smart II Dmuchawa mm plus Subskrybuj | ||||
|
||||
kuba88
![]() |
||||
|
||||
vldk
![]() |
wentylator z klapką wewnętrzną ,przeciwwaga klapki
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Regulujesz śrubką ilość powietrza dostarczaną do pieca poprzez przesłonę w wentylatorze.
|
|||
|
||||
bobas
![]() |
Jest to tzw. klapka lub regulator ciągu, służy to do odcinania dopływu powietrza gdy dmuchawa nie pracuje, a element zaznaczony strzałką to taka przeciwwaga, którą się reguluje stopień otwarcia klapki przy określonych obrotach dmuchawy.
Generalnie nie zaleca się całkowitego odcinania powietrza od żarzącego się węgla. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
ta dmuchawka w tej postaci klapki- to wielka porażka jest za ciężka i użytkownik nie do końca wie jak sterownik ustawić
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Taką klapkę mam w WPA06 i szczerze mówiąc mam ją całkowicie podniesioną (otwartą). Taj jak wspomniał rajmund, ciężko wiatr z nią ustawić, bo zmienia się ciągle pole przekroju nawiewu.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
takie typy dmuchawek z regulowanym ciągem stosuje się do sterowania dwustanowego -do automatu
porażka |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Plus taki, że jak RCK nie ma a wieje mocno na zewnątrz, to tak szybko dołka w palniku nie wyssie.
|
|||
|
||||
kuba88
![]() |
Tak myślałem ale w poprzednim piecu to ta klapka chodziła lekko i jak dmuchawa się zalaczala to widać było jak ona się podnosi a tu muszę użyć sporo siły żeby ja przesunąć....dmuchawa nie ma szans żeby ja ruszyć...dlatego pytam bo powinna chodzić leciutko a u mnie tak nie jest
|
|||
|
||||
bobas
![]() |
Do tego właśnie jest ta śruba regulacyjna, żeby dmuchawa miała lekko.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Śrubą możesz tak wyważyć klapkę, żeby ledwo opadała pod własnym ciężarem, zaś lekki nawet podmuch dmuchawy ją podnosił.
|
|||
|
||||
Jurand
![]() |
||||
|
||||
jendrek
![]() |
Śruby w dłoni służą jako zawleczki do ślimaka.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
![]() W tej chwili masz klapkę całkowicie otwartą. Jak chcesz, aby się zamykała, śrubką #1 luzujesz i ustawiasz przeciwwagę w przeciwnym kierunku. Przy wyłączonej dmuchawie masz wtedy klapkę zamkniętą. Śrubą #2 ustawiasz potem stopień uniesienia klapki przy pracującej dmuchawie. Kontrujesz drugą nakrętką i gotowe. Powodzenia ![]() |
|||