Forum  eCoal.pl v3.5  [retortowy-eCoal] Czas postoju podajnika w grzaniu Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2016-12-17 21:56
  piec1 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Czy czas postoju podajnika w trybie retortowy-eCoal jest stały, czy się zmienia? Jeśli się zmienia, to od czego zależy?
2016-12-18 10:50
  Hajtaler Posts: 108 Ostrzeżenie: 0
zmienia się w zależności jaki czas pracy podajnika ustawisz
2016-12-18 11:08
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO


piec1 napisał » 2016-12-17 21:56
Czy czas postoju podajnika w trybie retortowy-eCoal jest stały, czy się zmienia? Jeśli się zmienia, to od czego zależy?

W retortowy-eCoal taki parametr masz tylko w ustawieniach podtrzymania, możesz go z mienić.
Od czego zależy?
Od paliwa jakiego używasz.
Jeśli chodzi o grzanie w retortowy-eCoal ( automat ) możesz tam ustawić tylko czas podawania i zrobić korektę dmuchawy.


2016-12-22 17:54
  Krzysiek21 Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Witam. podepnę się pod temat. Dlaczego w retortowy eCoal po mimo osiągnięciu zadanej temp. na piecu podajnik zamiast wejść w tryb podtrzymania to cały czas podaje opał?
2016-12-22 18:07
  Vitis Posts: 168 Ostrzeżenie: 0
Krzysiek21 napisał » 2016-12-22 17:54
Witam. podepnę się pod temat. Dlaczego w retortowy eCoal po mimo osiągnięciu zadanej temp. na piecu podajnik zamiast wejść w tryb podtrzymania to cały czas podaje opał?

Na sztywno ustawione jest +5 do zadanej. Podtrzymanie w tym trybie nie jest pożądane. Zmieniają się tylko obroty wentylatora.
2016-12-22 18:22
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
Czas postoju można wpisać bardzo długi,  ale jak temp. na piecu się obniży to i tak zacznie grzać.
Czyli czas postoju zależy od tego jak się szybko w domu wychłodzi.
2016-12-22 18:48
  Krzysiek21 Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Czyli tak naprawdę typ automat to domów, które są bardzo dobrze ocieplone i mają bardzo małą stratę ciepła inaczej to puszczą z torbami na opale. To w takim razie muszę przestawić na retort grupowy i posiedzieć z ustawieniami abym nie miał problemów.
Bo na początku miałem auto ale 125kg na 3 dni szło. przy grupowym poprawiło się ale za to powrót bardzo się wychładzał i sporo żużlu oraz białe coś zostawało w popielniku.
2016-12-22 18:54
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
A co masz do ochrony powrotu?
Pompa działa non stop? 
U mnie 125 kg na 8 dni, ale mam inny dom, piec, opał, itp.
2016-12-22 19:02
  Krzysiek21 Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Ja mam dom 170m2 do ogrzania, do tego 250l wode. Do ochrony moge jedynie CWU dać ale jakoś się nie sprawdził może coś źle ustawiłem.
2016-12-22 19:49
  leON22 Posts: 5133 Ostrzeżenie: 1
Krzysiek , na bank źle ustawiłeś pompę , tak jak napisał gregors  nie ustawiłeś ciągłej pracy pompy podczas ustawienia pompy CWU jako ochrony powrotu , 
2016-12-22 20:29
  Krzysiek21 Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Pewnie macie rację. Po świętach pewnie pogrzebię a teraz to nie chce w razie czego wychłodzić domu bo mi się dziecko rozchorowało.
2016-12-27 13:49
  damiansky Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Szanowni, czytam po kolei posty i problemy użytkowników ale nie wszystko łapie. Nie dopala mi groszku, z popielnika wyciągam grudy zamiast popiołu. Wniosek z tego prosty wyciągam - zbyt szybko podajnik podaje, ale jak skracam długość podawania zmniejszam jednocześnie czas postoju. Chałupa niecałe 200m bardzo dobrze ocieplona z podłogówką na parterze, na piecu 42 stopnie, wodę grzeje tylko wtedy co potrzebuje a ciągnie mi 30 kg dziennie. Jesteście wstanie mi pomóc, bo moje zabawy z komputerkiem na piecu nie przynoszą rezultatów. 
dzięki  
2016-12-27 13:53
  gregors Posts: 316 Ostrzeżenie: 0
dlaczego masz na piecu tylko 42 st.?
2016-12-27 14:07
  damiansky Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
bo w domu 23 stopnie
2016-12-27 14:30
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
A to Ty puszczasz na instalacje tyle co na kotle ?
2016-12-27 14:30
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
damiansky napisał » 2016-12-27 13:49
Wniosek z tego prosty wyciągam - zbyt szybko podajnik podaje, ale jak skracam długość podawania zmniejszam jednocześnie czas postoju.  

Czyli faktycznie może nic nie robisz bo może pozostawać taki sam stosunek podawania przez co nie dopala.
A co do tej temperatury to nie zamontowali Ci jakiegoś zaworu termostatycznego na podłogę? czy mieszającego? żeby ograniczyć temp. zasilania?
pytaj hydraulików co Ci tam nagrzebali.
Może przejdź na grupowe bo ręczny to dla bardziej wtajemniczonych palaczy jest przeznaczony.
2016-12-27 14:33
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
To jak ta instalacja jest zrobiona skoro masz podłogówkę  zapewne masz coś co obniża temp wody zasilającej 
Jeśli chcesz konkretnej pomocy , opisz dokładnie swoją instalacje ,  napisz jaki kocioł , jakim węglem palisz , 
opis instalacji dokładny , ilość grzejników , czy są termostaty czy nie ma , podłogówka ile jak wykonana , bez tych danych można sobie pisać w nieskończoność  
2016-12-27 15:00
  damiansky Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
nie no mam pompę mieszającą do podłogówki, skręciłem ją na minimum bo wystarczająco ciepło w domu. A w jaki sposób mam przejść na grupowe czy ręczne?
dodane 2016-12-27 15:00wchodząc w ustawenia widzę grupowe i widze reczne ale jak wejsc w ten tryb
2016-12-27 15:03
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Przeczytaj mój post wyżej , zapoznaj się z instrukcją sterownika i kotła , musisz  mieć chociaż min wiedzy aby możnabyło Ci pomóc
dodane 2016-12-27 15:03Ustawienia -zaawansowane - typ podajnika 
2016-12-27 15:04
  damiansky Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
ok, nie widziałem tego postu. 
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: aiskrzycki81, AniPik, Archi, Arkady24, BIAS, cmahieu, Dzieci123, Gulczas198819, holyu, JANUSZR, Jerzy1951, pg57, swier-gol, szolc20, toj01, w84u2, walerio1, wanda007