Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Połączenie laptopa pod sterownik ecoal Subskrybuj | ||||
|
||||
xpawlo
![]() |
Witam. Jak podłączyc laptopa do sterownika w celu aktualizacji softu nie majac złącza rs?
Dodam ze nie mam mozliwosci podłaczenia sterownika do internetu. W sterowniku mam tylko złącze internetowe.
|
|||
|
||||
seba
![]() |
Jaka wersja sterownika? 2.1, czy 3.5?
|
|||
|
||||
Warmik
![]() |
Ja też się chętnie dowiem jak to zrobić. Ecoal 3.5.
Wczoraj w nocy odcięło mi neta od kotła i nie mogę dojść co właściwie nawaliło. Dzisiaj chciałem się podłączyć przez lapka i też nic. Skonfigurowałem wszystko wg FAQ i nie działa. dodane 2016-12-19 19:30Jeśli chodzi o mnie to udało mi się połączyć przez laptopa korzystając z pomocy w tym temacie: https://esterownik.pl/forum/posty,1271/najczestsze-problemy-z-polaczeniem-przez-internet-i-strona-www-w-sterowniku-21-i-24?m=36769#36769 W panelu do którego się zalogowałem nie można zmieniać żadnych ustawień, są opcje różnych resetów, aktualizacji i dostęp do wykresów. Czy jest jeszcze jakiś inny panel gdzie się zmienia ustawienia czy po prostu tak się nie da? |
|||
|
||||
seba
![]() |
Dla wersji 2.1 aktualizacje możesz wykonać tylko przez port RS232 używając do tego odpowiedniej aplikacji. W przypadku wersji 3.5 aktualizacja odbywa się automatycznie po podłączeniu sterownika do Internetu lub możesz też ściągnąć plik ze strony Sterownik eCoal 3.5 (pozycja 9 lub 10). Plik musi mieć nazwę firmware.bin i taki plik należy skopiować na kartę SD, która jest w sterowniku. Należy tylko pamiętać aby skopiować plik do głównego katalogu na karcie. Następnie wkładamy kartę do sterownika i włączamy zasilanie. Aktualizacja wykona się automatycznie. dodane 2016-12-19 19:37Warmik - jeśli podłączysz sterownik do lokalnej sieci (nawet bez dostępu do Internetu) to będziesz mógł używać aplikacji na androida do zmiany parametrów. |
|||
|
||||
ozyrus
![]() |
seba napisał » 2016-12-19 19:37 dodane 2016-12-19 19:37Warmik - jeśli podłączysz sterownik do lokalnej sieci (nawet bez dostępu do Internetu) to będziesz mógł używać aplikacji na androida do zmiany parametrów. A nie ma opcji, żeby konfigurować sterownikw wersji 3.5 przez WWW bez dostępu do neta, tak jak było w wersji 2.1? |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
Grisza napisał » 2016-12-21 09:33 Ponoć w przyszłości ma też działać po sieci lokalnej WWW, czyli tak jak w starej wersji. Seba wyraźnie napisał - będziesz mógł korzystać z aplikacji na Androida do zmiany parametrów. Strona WWW będzie tylko do podstawowej konfiguracji połączenia oraz do powiązania z platformą. |
|||