Forum eSterownik.pl Jakieś alternatywne sterowanie pokojami? Subskrybuj | ||||
|
||||
DavidPL
|
Algorytmy sterowania pokojami wbudowane w sterownik są bardzo ubogie i tak naprawdę niewiele potrafią.
Czy istnieje jakiś alternatywny sposób sterowania pokojami (głowicami, zaworami)? Czy z poziomu biblioteki pythona istnieje dostęp do tych elementów?Jeśli tak to czy jest możliwość pracy kotła w trybie automatycznym i "ręcznego" sterowania pokojami?
|
|||
|
||||
karoka65
|
Czujniki sterownika działają dokładnie tak jak każdy inny termostat z tym że te sa w gratisie a za zewnętrzne trzeba zapłacić. Każdemu to mówię że nie da się jednym czujnikiem "utemperować" temperatur we wszystkich pomieszczeniach w całym budynku. Trzeba było zamontować termostaty na grzejnikach albo obecnie do sterownika wrzucić moduł radiowy i dokupić głowice radiowe, wtedy będzie możliwość zapanowania nad temperaturami we wszystkich pomieszczeniach włacznie z programowaniem tych temperatur w jakiś godzinach wszystko spod sterownika czy smartphona bez kręcenia zwykłymi termostatami co rano i co wieczór. O bibliotece się nie wypowiem bo nie śledzę tego. |
|||
|
||||
mamut
|
DavidPL tak się zastanawiam czego jeszcze oczekujesz. Może już coś z półki inteligentnych domów gdzie masz jeszcze połączenie z czujnikami ruchu. Choć do takiego dynamicznego sterowania, to już raczej potrzeba ogrzewania nawiewami.
|
|||
|
||||
DavidPL
|
karoka65:
W cuda nie wierzę i nawet przez myśl mi nie przeszło żeby sterować pokojami za pomocą jednego czujnika i pompką czy modulacją temperatury na kotle. Napisałem (może za mało wyraźnie), że chodzi mi o sterowanie głowicami i zaworami (w domyśle tymi dedykowanymi do sterowników eCoal). Rzecz w tym algorytmy sterujące tymi rzeczami są trochę ubogie, stąd moje pytanie o możliwość alternatywnego sterowania. mamut: Co chcę osiągnąć? Przede wszystkim płynniejsze regulowanie temperaturą w pomieszczeniu. Przykładowo minimalna histereza do ustawienia w pokoju to 0,3oC. Rzecz w tym, że podłogówka ma dużą bezwładność i potrafi grzać jeszcze przez 1,5-2 godziny od wyłączenia pętli, a w drugą stronę potrzebuje nawet 2-3 godzin na to żeby pomieszczenie przestało się wychładzać i zaczęło ogrzewać. Sprawia to, że z histerezy 0,3oC potrafi się zrobić nawet 1,5oC, a to już dość dużo. Dałoby się sterować tymi pokojami lepiej, ale algorytmy wbudowane w sterowniku tego nie potrafią, stąd moje pytanie o możliwość alternatywnego sterowania tymi modułami. |
|||
|
||||
mamut
|
DavidPL no to już trochu jest jaśniej, jako algorytm zrozumiałem całą logikę sterowania, a tu widzę, że raczej chodzi o "dokładność" pomiarową. Tu niech się wypowie ES.
Podejrzałem sobie wykresy temp. na kilku sterownikach i nawet szybkie skoki o 0,1 nie są czymś nagminnym przy użytkowaniu domu. Ktoś przed "potopem" poruszał temat zwiększenia czułości histerezy dla zaworu 4D, właśnie odnośnie podłogówki, ale nie pamiętam czy była jakaś odpowiedź producenta. |
|||