Forum  bruli.pl v3.5  Wykres CO straszne poszarpany. Jak ustawić sterownik? Duże spalanie. Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2016-12-14 13:44
  kamilsyga19 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam piec Skamp 12 KW premium z palnikiem batorego i sterownikiem bruli 3.5. Piec pali mi około 27 kg dziennie biorąc pod uwagę, że na dworze jest około 0 stopni i to, że mam dom 130 metrów uważam, że to za dużo. Znajomi o podobnym metrażu spalają zdecydowanie mniej. Z racji tego, że forum było nie dostępne założyłem wątek na podobnym forum:  

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22769-du%C5%BCe-spalanie-ekogroszku-czy-dobrze-si%C4%99-spala-zdj%C4%99cia/page-2

A tutaj link do mojego pieca:
https://esterownik.pl/device/10712


Moglibyście zerknąć na moje wykresy i ustawienia? Piec nie szlakuje, węgiel spala się ładnie. Prosiłbym o przeczytanie również wątku na forum który wkleiłem tam jest sporo już napisane. Dziękuje
2016-12-14 14:43
  kamilsyga19 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Nie wzorowałem się na nim. Słuchaj to co napisałeś to ja wiem, gdybym tego nie wiedział to bym dosypywał węgiel do podajnika i myślał, że wszystko jest okej. Problem polega na tym, że ja nie wiem jak to zrobić i dlatego tutaj napisałem. 
2016-12-14 15:36
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Zerknąłem na tamto forum. Przy takiej "skopanej" instalacji zostaje tylko otworzyć zawór 4D tak jakby go nie było, praca się wyrówna i przestanie robić niespodziankę dla kotła z zalewaniem go zimną wodą. W tej chwili to praca twojego kotła i temp na nim przypomina bardziej w kółko wygaszanie i rozpalanie niż ciągłą.
2016-12-14 17:54
  kamilsyga19 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
co trzeba poprawić ?
2016-12-14 21:39
  kamilsyga19 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Oczywiscie ze szukam porad od kilka osob. Te ktore sie pokryja zapewne beda prawidlowe. Jeden kazde ustawic piec na 55 a drugi na 75 , jeden zawor tak a drugi inaczej. Instalacje przerobie ale musze miec pewnosc co jest zrypane na pewno zeby goscia od instalacji przyatakowac. Instrukcje bruliego i dtr kotla czytalem, kontaktowalem sie tez z producentem kotla ktory z kolei kazal przejsc w tryb reczny. Pojecie mam marne dlatego tu napisalem a Twoje posty w temacie do tematu nie wniosly kompletnie nic.  Dziekuje za pomoc Ameno25 i es serwis ktorzy pomagaja mi w prywatnych wiadomosciach. 
2016-12-14 21:44
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Szkoda że ukrywają się ze swoją wiedzą. Forum chyba po to jest aby się nią dzielić. Ameno rozumiem bo jest chwilowo na aucie, ale administrator forum?
2016-12-14 22:12
  kamilsyga19 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Ameno ma bana, jego wiedza bardzo mi pomogła. ES serwis również dodał coś od siebie. Wykres jest płaski teraz. Zobaczymy za kilka dni.
2016-12-14 22:24
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Masz pompę za 4D która podaje jednocześnie na grzejniki z termostatami i podłogówkę sterowaną salusem z zaworem termostatycznym mieszającym, który kręci własną pompą. Jest tam trochę niespodzianek.
Po zjechaniu do 40 "nerwowość/skoki" układu spadła, ale gdy przyjdą większe mrozy, to 40 na grzejniki może okazać się za mało. Zauważ, że uskok na powrocie i zalewanie pieca zimną wodą niestety pozostało. Ja bym się na tym skupił i spróbował namierzyć czym jest to spowodowane. Strzelam, że to grzejniki.
2016-12-14 22:47
  kamilsyga19 Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Na 4D 40st. ustawiałem już dużo wcześniej a nie zmieniało to nic. Zmieniłem czas podtrzymania, podanie i czas przerwy. Czas reakcji na 4D i wzmocnienie. 

Na dniach będę dzwonił do instalatora, żeby mi to poprawił. 
dodane 2016-12-14 22:47Zawór 4D do wywalenie całkowicie czy 3D trzeba montować?  Na grzejnikach mam termostaty a na podłogówce siłowniki na każdą pentle ze sterowaniem termostatem LCD w pokojach.

O źle wpiętej podłogówce to już wiem, temat wraca jak bumerang.
2016-12-14 23:17
  gregor40 Posts: 361 Ostrzeżenie: 0
Kolejne nowe wynalazki, a efekt jest właśnie taki, czyli duże spalanie.Ja mam 4D i tylko nim reguluję temp w domu. Generalnie 2 pozycje nastawy przez okres zimowy.Zasilanie podłogówki z powrotu grzejników.Dom 200 M , spalanie około 15 kg miału, CWU w grawitacji ,czyli ciągle zasilane, pompa cyrkulacyjna ciepłej wody również w akcji w ciągu dnia, aby woda w kranach była szybko ciepła. Ekonomia to PROSTOTA instalacji! 
2016-12-15 08:40
  kubanos Posts: 928 Ostrzeżenie: 0
gregor40 napisał » 2016-12-14 23:17
pompa cyrkulacyjna ciepłej wody również w akcji w ciągu dnia, aby woda w kranach była szybko ciepła. Ekonomia to PROSTOTA instalacji! 



Czy praca pompy cyrkulacyjnej to jest EKONOMIA? Raczej NIE - prostota jak najbardziej ale wpływa niestety na wyższe spalanie... to jest WYGODA.
2016-12-15 18:15
  tomi_bart Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Masz coś nie tak z czujnikami. Dlaczego temp. zewnętrzną pokazuje Ci ponad 30 st.? Czy na pewno prawidłowe masz ustawione parametry zaworu 4D? On pracuje jak szalony i nie wie czego chce. W ust. zaawansowanych 4D  powinny być wpisane parametry z zaworu. Przy takim schemacie instalacji powinno być wstawiona pompa CUW jako zabezpieczenie powrotu. A tak nawiasem mówiąc nie piszcie głupot że instalacja skopana, bo jest całkiem normalna.
2016-12-15 20:13
  Hajtaler Posts: 94 Ostrzeżenie: 0
Akurat czujnik temp zewnętrznej jest najważniejszy w tej chwili..
Pompa CWU jest ustawiona jako ochrona powrotu. Źle jest wpiety czujnik temperatury powrotu ale autor o tym wie.
A jeśli twierdzisz że instalacja jest poprawnie wykonana to szkoda gadać...
2016-12-16 09:37
  DKo70 Posts: 2270 Ostrzeżenie: 0
A takie szybkie pytanko.
Czy zawór 4D musi być wywalony a nie może być otwarty na maxa?
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: Bartoszewski, dawlab, dziuniek, falec1, Jack171, Krzysiek83, LeszekZ, LiMat, mlynowo1, Sahy, SZPULA, wojtekwie

Recently added

Josef Jansa - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more