Forum  bruli.pl v3.5  Wykres CO straszne poszarpany. Jak ustawić sterownik? Duże spalanie. Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
2016-12-19 20:07
  kamilsyga19 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0

Czyli rurę która zasila podłogówkę mam podłączyć za zaworem 4D ale przed pompą C.O. ? Na zdjęciu oznaczone czerwonym X ? ZDJECIE <- kliknij
2016-12-19 20:13
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Obecnie masz zdublowane pompy,  lepiej jak zasilanie podłogi będzie wpiete przed 4D,  powrót z podłogi zaś łączysz z powrotem z grzejników.  Jednak u ciebie największym.problemem jest najprawdopodobniej to ze automatyka podlogowki wystrowana jest tak ze żąda od kotła w krótkiej jedności czasu dużo mocy,  a kocioł na ekogroszek nie jest w stanie płynnie i szybko dostarczać moc,  potrzebuje czasu.
U Ciebie pompa podłogowa sterowana modułem salus plus siłowniki powodują że instalacja raz żąda 2kw a za chwilę 10kW,  
Aby tak obsłużyć instalacje najlepiej założyć bufor ciepła
2016-12-19 20:28
  kamilsyga19 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Jaki znowu bufor ???? Wezcie mi napiszcie jak to najlepiej poprawic bez jakiegos nakladu wielkiego, inni nie maja zadnych buforow i dziala i malo pali. Gdzie mam w koncu wpiac ta rure co idzie do zasilenia podlogowki ? Przed czy za ? Ustalcie jedna wersje

Co do komfortu podlogowki faktycznie. Raz jest zimna raz ciepla. Lubie ciepla podloge i czesto musze pokrecac lekko temperature .
2016-12-19 21:03
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Termostaty pokojowe salusa maja system PVM , a co to znaczy a no to że jest cały czas  mierzony spadek lub wzrost temperatury pomieszczenia , termostat ma wpisany swój algorytm i na tej podstawie zamyka i otwiera siłownik , ponoć dzieje sie to  bardzo często  tak aby nie wychłodzić podłogi zbytnio .
Nie napisałeś  nic  jaka wersje salusa masz , która listwe i typ termstatów , czy używasz funkcji NSB  , kto Ci to wszystko ustawiał i podłączał , iloma siłownikami steruje , dany termostat , bo może aż 4 .
Nie każe Ci wstawiać bufora , uważam tylko że bufor jest w stanie dac tak jak kocioł gazowy czy peletowy , odpowiednia ilość kW w krótkiej jednostce czasu .
Tak naprawdę nie da sie pomóc i doradzić co u Ciebie trzeba zmienić czy poprawić , bo trzeba by tam byc i popatrzeć jak to pracuej , niestety Ty nie jesteś w stanie tego dokładnie przekazać na forum , jak sam pisałeś nie wiesz co sie z czym je
dodane 2016-12-19 21:03Ps

Grisza - Szaman ściągnął ze mnie klątwę , ale jest też taki inny czarodziej co na złą stronę mocy mnie ciągnie hahahaha
2016-12-19 21:04
  kamilsyga19 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Czy wpięcie zasilania podłogówki za zaworem 4D ale przed pompą C.O. + zasilenie Salusa do sterownika Bruli i odpowiednie ustawienie zmniejszy mi spalanie ? 
2016-12-19 21:17
  kamilsyga19 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
1. Kuchnia i hol - trzy siłowniki jeden termostat. 
2. Ganek - tutaj nie termostatu ani siłownika
3. Łazienka nr 1 - jeden siłownik jeden termostat
4. Salon - trzy siłowniki jeden termostat.
5. Łazienka nr 2 - jeden siłownik jeden termostat
6. Pralnia - jeden siłownik jeden termostat

Ustawiał i podłączał mi to instalator który robił mi cała kotłownie. Typ termostatów? Sterowane monitorkiem LCD w każdym z w/w pomieszczeń oprócz ganku. Co to funkcji NSB - nie wiem co to jest. Zaraz wrzucę zdjęcia dokładnie tego co mam.
2016-12-19 21:30
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Funkcja NSB to jest to że jeden termostat ten głowny tygodniowy  , moze obnizyc temp na wszystkich innych termostatach , co za tym idzie wszystko sie zamyka podłoga nie grzeje , 
Nie wiem jak masz to zaprogramowane czy ten instalator sie znal czy nie i jak Ci to ustawił , bo możliwe ze coś tam popstrykał i zobaczył ze działa to poszedł , Ty sie nie znasz więc nie wiesz czy to działa prawidłowo 
Masz takie białe natynkowe termostaty pokojowe ERT30 czy takie juz nowsze VS10 co sa  do monazu w puszkach ?
2016-12-19 21:32
  kamilsyga19 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Słuchaj Grisza jak narazie to najbardziej ciśnienie to podnosisz Ty i fajnie by było jakbyś się nie wypowiadał bo mnie tylko grzejesz, nabijasz sobie posty a do temtu nie wnosisz kompletnie nic tylko krytykujesz.  Wszystkie rozumy pozjadałeś? Zapytał Ameno kto podlączał to mu odpisałem.  Nie jesteś na etacie ale sam napisałeś mi w pierwszym poście, że mam już dokładnie napisane w wątku na innym forum co mam zrobić i nie potrzebnie w ogóle tutaj piszę a jednak dalej są wątpliwości , jedni twierdzą tak a inni inaczej. Ameno - mam termostaty montowane w puszkach w stylu VS10, funkcji NSB nie mam. Zrobiłem też zdjęcia salusa http://www.fotosik.pl/u/kamilsyga19/album/2394204.


2016-12-19 21:52
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
kamilsyga  link nie działa ,
czy Twój salus to seria IT600 ? ze sterowaniem przez internet ? masz listwe RF 
2016-12-19 21:59
  kamilsyga19 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
http://www.fotosik.pl/u/kamilsyga19/album/2394204    musi działać. Nie, nie mam IT600. Mam to co na zdjęciach teraz wrzucilem + 5 termostatów LCD podtynkowych coś na wzór ESCO. Około 120 zł na allegro sztuka. 
2016-12-21 06:45
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Grisza napisał » 2016-12-19 20:19
Siema rozbójniku
a nie da rady tego Salusa jakoś mądrzej wysterować?
Z taką szarpaną pracą jak piszesz to pewnie komfort cieplny podłogówki nie za ciekawie wygląda.



Cos tam pokombinowałem spójrz na wykres
2016-12-21 10:26
  mamut Posts: 260 Ostrzeżenie: 0
Ameno indahouse, rescept
2016-12-22 22:26
  kamilsyga19 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Ta..czujnik dalej w złym miejscu, święta są mam zadania w kuchni... P.S. Ameno to mistrz 
2017-01-02 17:57
  Koliber Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam,na wstępie życzę Szczęsliwego Nowego Roku,i mam prosbe ,czy wtajemniczeni w statystyki spalania  mogliby  zerknąć na moje statystyki 2 letnie oraz ustawienia sterownika,i doradzić co mogę jeszcze poprawić,czy możelepiej nic nie ruszać i zostawić jak jest.
Dom 130m2
ocieplony 15cm.styropianu,i 30 cm wełny na poddaszu.
link do sterownika:
https://esterownik.pl/statystyki/5932
https://esterownik.pl/device/5932
2017-01-02 19:27
  sq9tbu Posts: 1234 Ostrzeżenie: 0
Jak dla mnie spalanie jest w porządku przy tej powierzchni. Co tu ruszać.
Mam podobne przy 140m2
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
Users on-line: didasko506, domimik, ekopiecgroszek, kamilkadlec, m4rjan, marczesko, remes, slavecv, tesi, tomasz41