Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Wykres CO straszne poszarpany. Jak ustawić sterownik? Duże spalanie. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Witam. Mam piec Skamp 12 KW premium z palnikiem batorego i sterownikiem bruli 3.5. Piec pali mi około 27 kg dziennie biorąc pod uwagę, że na dworze jest około 0 stopni i to, że mam dom 130 metrów uważam, że to za dużo. Znajomi o podobnym metrażu spalają zdecydowanie mniej. Z racji tego, że forum było nie dostępne założyłem wątek na podobnym forum:
http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22769-du%C5%BCe-spalanie-ekogroszku-czy-dobrze-si%C4%99-spala-zdj%C4%99cia/page-2 A tutaj link do mojego pieca: https://esterownik.pl/device/10712 Moglibyście zerknąć na moje wykresy i ustawienia? Piec nie szlakuje, węgiel spala się ładnie. Prosiłbym o przeczytanie również wątku na forum który wkleiłem tam jest sporo już napisane. Dziękuje
|
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Nie wzorowałem się na nim. Słuchaj to co napisałeś to ja wiem, gdybym tego nie wiedział to bym dosypywał węgiel do podajnika i myślał, że wszystko jest okej. Problem polega na tym, że ja nie wiem jak to zrobić i dlatego tutaj napisałem.
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
Zerknąłem na tamto forum. Przy takiej "skopanej" instalacji zostaje tylko otworzyć zawór 4D tak jakby go nie było, praca się wyrówna i przestanie robić niespodziankę dla kotła z zalewaniem go zimną wodą. W tej chwili to praca twojego kotła i temp na nim przypomina bardziej w kółko wygaszanie i rozpalanie niż ciągłą.
|
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
co trzeba poprawić ?
|
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Oczywiscie ze szukam porad od kilka osob. Te ktore sie pokryja zapewne beda prawidlowe. Jeden kazde ustawic piec na 55 a drugi na 75 , jeden zawor tak a drugi inaczej. Instalacje przerobie ale musze miec pewnosc co jest zrypane na pewno zeby goscia od instalacji przyatakowac. Instrukcje bruliego i dtr kotla czytalem, kontaktowalem sie tez z producentem kotla ktory z kolei kazal przejsc w tryb reczny. Pojecie mam marne dlatego tu napisalem a Twoje posty w temacie do tematu nie wniosly kompletnie nic. Dziekuje za pomoc Ameno25 i es serwis ktorzy pomagaja mi w prywatnych wiadomosciach.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Szkoda że ukrywają się ze swoją wiedzą. Forum chyba po to jest aby się nią dzielić. Ameno rozumiem bo jest chwilowo na aucie, ale administrator forum?
|
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Ameno ma bana, jego wiedza bardzo mi pomogła. ES serwis również dodał coś od siebie. Wykres jest płaski teraz. Zobaczymy za kilka dni.
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
Masz pompę za 4D która podaje jednocześnie na grzejniki z termostatami i podłogówkę sterowaną salusem z zaworem termostatycznym mieszającym, który kręci własną pompą. Jest tam trochę niespodzianek.
Po zjechaniu do 40 "nerwowość/skoki" układu spadła, ale gdy przyjdą większe mrozy, to 40 na grzejniki może okazać się za mało. Zauważ, że uskok na powrocie i zalewanie pieca zimną wodą niestety pozostało. Ja bym się na tym skupił i spróbował namierzyć czym jest to spowodowane. Strzelam, że to grzejniki. |
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Na 4D 40st. ustawiałem już dużo wcześniej a nie zmieniało to nic. Zmieniłem czas podtrzymania, podanie i czas przerwy. Czas reakcji na 4D i wzmocnienie.
Na dniach będę dzwonił do instalatora, żeby mi to poprawił. dodane 2016-12-14 22:47Zawór 4D do wywalenie całkowicie czy 3D trzeba montować? Na grzejnikach mam termostaty a na podłogówce siłowniki na każdą pentle ze sterowaniem termostatem LCD w pokojach. O źle wpiętej podłogówce to już wiem, temat wraca jak bumerang. |
|||
|
||||
gregor40
![]() |
Kolejne nowe wynalazki, a efekt jest właśnie taki, czyli duże spalanie.Ja mam 4D i tylko nim reguluję temp w domu. Generalnie 2 pozycje nastawy przez okres zimowy.Zasilanie podłogówki z powrotu grzejników.Dom 200 M , spalanie około 15 kg miału, CWU w grawitacji ,czyli ciągle zasilane, pompa cyrkulacyjna ciepłej wody również w akcji w ciągu dnia, aby woda w kranach była szybko ciepła. Ekonomia to PROSTOTA instalacji!
|
|||
|
||||
kubanos
![]() |
gregor40 napisał » 2016-12-14 23:17 pompa cyrkulacyjna ciepłej wody również w akcji w ciągu dnia, aby woda w kranach była szybko ciepła. Ekonomia to PROSTOTA instalacji! Czy praca pompy cyrkulacyjnej to jest EKONOMIA? Raczej NIE - prostota jak najbardziej ale wpływa niestety na wyższe spalanie... to jest WYGODA. |
|||
|
||||
tomi_bart
![]() |
Masz coś nie tak z czujnikami. Dlaczego temp. zewnętrzną pokazuje Ci ponad 30 st.? Czy na pewno prawidłowe masz ustawione parametry zaworu 4D? On pracuje jak szalony i nie wie czego chce. W ust. zaawansowanych 4D powinny być wpisane parametry z zaworu. Przy takim schemacie instalacji powinno być wstawiona pompa CUW jako zabezpieczenie powrotu. A tak nawiasem mówiąc nie piszcie głupot że instalacja skopana, bo jest całkiem normalna.
|
|||
|
||||
Hajtaler
![]() |
Akurat czujnik temp zewnętrznej jest najważniejszy w tej chwili..
Pompa CWU jest ustawiona jako ochrona powrotu. Źle jest wpiety czujnik temperatury powrotu ale autor o tym wie. A jeśli twierdzisz że instalacja jest poprawnie wykonana to szkoda gadać... |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
A takie szybkie pytanko.
Czy zawór 4D musi być wywalony a nie może być otwarty na maxa? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||