Forum  eCoal.pl v3.5  Statystyki Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
2017-02-07 20:11
  tryt Posts: 310 Ostrzeżenie: 0
Tommyle napisał » 2017-02-07 20:05
No to teraz zginęły mi zdarzenia w statystkach.
Co się dzieje

Jak zginęły, jak nie zginęły, cytując klasyka. Wszystkie raczej masz
2017-02-09 14:33
  Vitis Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2017-01-31 13:46

Nie - statystyki są liczone na podstawie czasu pracy podajnika.

Co się stanie jak zapomnę wstawić nowy zasyp paliwa (pusty zasobnik).
W statystykach pokaże 0. A przecież podajnik będzie podawał i piec nie wygaśnie.
Czyli w jakiś sposób statystyki są powiązane z zasypem a po co?
Zasyp to zasyp po pierwsze żeby ustalić ile podajnik bierze na min pracy po drugie żeby wiedzieć kiedy dosypać.
A w statystykach czas pracy podajnika  razy to co wyliczymy z tego co kupiliśmy.
Bardziej przydało by się to co pisał:
Hajtaler napisał » 2016-12-18 19:16
Dobrze by było jak by ES wprowadził w opcjach przy zakupie paliwa  oprócz współczynnika kg/min pracy podajnika pozycję "pełny zasobnik". Dla ekogroszku wpisujemy np 200 kg a przy zasypie np 100kg sterownik pokaże 50% 

Dodam jeszcze od siebie na podanym przykładzie jak wypalimy 100kg będziemy mieli 50% dosypiemy 50kg pokaże 75% było by pięknie.

dodane 2017-02-09 14:33Jeszcze raz zapytam ES.
Czy jest możliwość wprowadzenia do sterownika opcji "Pełny Zasobnik" gdzie każdy posiadacz pieca mógłby wpisać ile (groszku, miału, itp.) mieści mu się w zasobniku? I po wsypaniu tej ilości  by było 100% zasobnika. Natomiast wsypanie mniejszej np. połowy pokazało by nie jak jest teraz 100% tylko 50% zasobnika.
Takie rozwiązanie uprościło by dosypywanie mniejszej ilości paliwa i pokazywało by stan faktyczny opału w zasobniku.

2017-02-09 15:24
  lukasz1 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Tylko że ty będziesz wiedział że akurat jest 75% a może 70% alarm nie wystąpi a piec ci zgaśnie a niby zostało 5%, ja zawsze zasypuje 4 worki po 30 kg jak się skończy dosypuje zeruje i mam pewność że groszek się nie skończy przed czasem, druga rzecz jaki rodzaj eko  czeskiego podaje u mnie 0,22kg/m czarnego np wesoła 0,28 kg/m powiedzmy że mam w zasobniku 50% opału i dosypuje 2x30 eko czeskiego statystyki się rozjadą pokaże że więcej spalił niż rzeczywiście i eko zostanie w podajniku, musiał bym zmienić zakup lub skorygować czas podania
2017-02-09 16:50
  Vitis Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
lukasz1 napisał » 2017-02-09 15:24
Tylko że ty będziesz wiedział że akurat jest 75% a może 70% alarm nie wystąpi a piec ci zgaśnie a niby zostało 5%, ja zawsze zasypuje 4 worki po 30 kg jak się skończy dosypuje zeruje i mam pewność że groszek się nie skończy przed czasem, druga rzecz jaki rodzaj eko  czeskiego podaje u mnie 0,22kg/m czarnego np wesoła 0,28 kg/m powiedzmy że mam w zasobniku 50% opału i dosypuje 2x30 eko czeskiego statystyki się rozjadą pokaże że więcej spalił niż rzeczywiście i eko zostanie w podajniku, musiał bym zmienić zakup lub skorygować czas podania

Akurat ja alarm mam w piwnicy może sobie brzęczeć i tak nie usłyszę. Poza tym nie czekam aż w zasobniku pokaże mi się ślimak nie wiem jak inni ale przypuszczam że też nie czekają. Większość pali jednym rodzajem i nie musi tak często korygować jak ty.
Mnie tylko chodzi żeby pokazywało stan faktyczny opału w zasobniku. Nic więcej się nie zmieni.
A tak na marginesie u ciebie się nic nie zmieni po prostu zapiszesz że masz zasobnik 120kg.


2017-02-09 17:43
  lukasz1 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Ja też zawsze czekam aż ślimak się pojawi, ogólnie patrze na minuty przepracowane to chyba najbardziej wiarygodne 120 kg 440-450 minut, oczywiście jak węgiel nie oszukany na kilogramach, ostatnio kupiłem zimową edycje czyli z worów woda się lała po zasypie zaczęło z motoreduktora kapać, miałem 400 minut i dobrze że rano zerkałem bo piec by zgasł na czterech workach zostałem oszwabiony 11 kg . Tylko mi nie chodzi o jeden zasyp ludzie będą dodawać po jednym worku później 10kg i po kilku zasypach może być duża różnica w tym co jest faktycznie w zasobniku, to tylko moje zdanie jest mi raczej obojętne czy taka funkcja będzie pozdrawiam
2017-02-09 18:00
  Vitis Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
To czy byłaby duża różnica moglibyśmy się przekonać jakby coś takiego było.
Ja tylko nie rozumiem dlaczego ktoś wymyślił coś takiego że czy dosypię 100 kg czy 10 kg zasobnik na wizualizacji mam 100%. To tak jakbym pojechał na stację benzynową i obojętnie ile zatankuję to mam pełny bak
2017-02-09 19:35
  sq9tbu Posts: 1111 Ostrzeżenie: 0
Ja patrzę na przepracowany czas do pojawienia się ślimaka i jeśli się różni dokonuję korekt.
100kg- 515minut.
2017-02-11 18:07
  jdabrowski85 Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Chyba znowu coś z tymi statystykami jest nie tak. Zrobiłem dzisiaj zasyp po 14 i w tej godzinie pokazuje mi spalanie ponad 190kg/dobę. Nie wiem o co chodzi, ale statystyki przestały mi się liczyć od wczoraj od 21:00
2017-02-13 11:31
  nowy Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Witam u mnie też jakieś dziwne rzeczy się dzieją ,jak sprawdzam statystyki od początku ( 09-02-2017) zasypu to widzę wykres ,ale gdy chcę zobaczyć od np.(11-02-2017) to staty znikają ,coś robię źle ?. Dotychczas mogłem zobaczyć dzień bieżący teraz nie ma wykresu .
2017-02-13 12:21
  PrzemekP Posts: 904 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
nowy napisał » 2017-02-13 11:31
Witam u mnie też jakieś dziwne rzeczy się dzieją ,jak sprawdzam statystyki od początku ( 09-02-2017) zasypu to widzę wykres ,ale gdy chcę zobaczyć od np.(11-02-2017) to staty znikają ,coś robię źle ?. Dotychczas mogłem zobaczyć dzień bieżący teraz nie ma wykresu .

We wpisie o zasypie z 9tego lutego nie masz wybranego paliwa.
Co do przerwy - w sofcie jest błąd. 
Po wystąpieniu alarmu pusty zasobnik przestaje być zliczany czas pracy podajnika - dlatego nie rysują się statystyki.
Błąd ten będzie poprawiony w następnej aktualizacji.
2017-02-13 12:44
  nowy Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Chyba mi oczy czymś zarosły ,faktycznie uzupełniłem i działa ,dziękuję i przepraszam .
2017-02-13 15:31
  Vitis Posts: 161 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2017-02-13 12:21

Po wystąpieniu alarmu pusty zasobnik przestaje być zliczany czas pracy podajnika - dlatego nie rysują się statystyki.
Błąd ten będzie poprawiony w następnej aktualizacji.


Jeśli jeszcze można zapytać o coś takiego: czy jeśli już stan opału w zasobniku nie będzie powiązany z czasem pracy podajnika to czy nie dałoby się przy okazji wprowadzić opcji "Pełny Zasobnik" gdzie każdy posiadacz pieca mógłby wpisać ile (groszku, miału, itp.) mieści mu się w zasobniku? I po wsypaniu tej ilości  by było 100% zasobnika. Natomiast wsypanie mniejszej np. połowy pokazało by nie jak jest teraz 100% tylko 50% zasobnika.
Takie rozwiązanie uprościło by dosypywanie mniejszej ilości paliwa i pokazywało by stan faktyczny opału w zasobniku.
2017-04-03 19:41
  slawtaz Posts: 73 Ostrzeżenie: 0
slawtaz napisał » 2017-02-06 21:14

Wiadomo z czego wynika przesunięcie osi czasu o którym pisałem kilka postów wyżej? Czy u kogoś też to występuje? U mnie można powiedzieć jest to nagminne i wyświetla raz tak, raz tak. Oto najświeższy zrzut: 1) przed zasypem (błędne godziny) 2) po zasypie (błedne godziny) 3) po zasypie (poprawne godziny).






Czy coś się udało w tej kwestii wywnioskować, bo poprawy żadnej nie ma, a nawet jest gorzej, bo teraz po zmianie czasu jest przesunięcie o 2 godziny?


Druga sprawa, dzisiaj jakiś śmieć się chyba wkradł w moje statystyki, bo patrząc na statystyki po godzinie 8 rano, miałem już podane statystyki z godziny 9:45 ( z pominięciem godziny 9) - zrzut 1. Poza tym o 10 coś mi za duże spalanie pokazuje, zwłaszcza, że w tym czasie piec nie musiał tak intensywnie grzać. Później z ciekawości popatrzyłem na wykresy z apki mobilnej i widać jakieś dziwne piki o tej godzinie (nie widać tego przez www) - zrzut 2. Żadnego zaniku napięcia ani czegoś takiego nie zaobserwowałem. Może ktoś z ES zerknąć na moje dane.




Dzięki
2017-04-04 07:14
  PrzemekP Posts: 904 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
slawtaz napisał » 2017-04-03 19:41
slawtaz napisał » 2017-02-06 21:14

Wiadomo z czego wynika przesunięcie osi czasu o którym pisałem kilka postów wyżej? Czy u kogoś też to występuje? U mnie można powiedzieć jest to nagminne i wyświetla raz tak, raz tak. Oto najświeższy zrzut: 1) przed zasypem (błędne godziny) 2) po zasypie (błedne godziny) 3) po zasypie (poprawne godziny).

Nie mogę sprowokować takiej sytuacji. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zmieniająca się strefa czasowa - strefa czasowa w sterowniku lub Twoja w profilu na platformie eSterownik.pl.

2017-04-04 07:28
  slawtaz Posts: 73 Ostrzeżenie: 0
jest to dość losowe, ale częste. Czasami wystarczy kilka razy odświeżyć stronę i już się godziny przesuwają. Ze swojej strony dodam jeszcze, że to nie jest problem mojego sterownika, bo potrafię to wywołać na statystykach innych osób.
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
Users on-line: 19zygi58, A345, Aka01, bart0000, bartus825, BBasiek32a, Elfff7, jerzymaj, klinki, leszektg, mark53, pabloc15d, piec68, sicio, tadeuszfilip, Tadzik123, valiant

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more