Forum  bruli.pl v3.5  zawór 4d Subskrybuj
2016-12-09 15:14
  miron1210 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
witam,czy jest możliwość ustawienia zaworu 4d aby nie zamykał się calkowicie po wygasnięciu pieca?
2016-12-09 19:15
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Zapewne masz podłogówkę wpiętą za zaworem 4D - tak kombinuję z pytania i schematu na urządzeniu?
Programowo nie da rady jeśli jedziesz na termostacie pokojowym i chcesz by po dogrzaniu się nie zamykał.
Możesz zrobić coś takiego:
czas otwarcia zaworu masz 120 sek, więc jeśli chcesz żeby został otwarty na 30%, to zjeżdżasz w trybie ręcznym zaworem na 0%, po czym przestawiasz zawór na te 30% otwarcia, ustawiasz czas otwarcia zaworu na 120 - (30%*120) czyli 84 sekundy. Wtedy zawór będzie się otwierał do 100%, a przy zamykaniu zjeżdża programowo na 0%, ale w rzeczywistości jest otwarty na 30%.
2016-12-09 19:34
  miron1210 Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
witam,podlogówkę mam za zaworem 4d ,ale dodatkowo podłogówka jest na rozdzielaczu razem z pompą i zaworem 3drogowym termostatycznym.termostatu pokojowego nie mam.a z tym ustawieniem zaworu 4d to dobry pomysł ,pokombinuje.dzięki
2016-12-12 12:44
  endriu Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Mam zawór 3d firmy WITA MINIMIX 3 x 1", do tych zaworów firma dedykuje siłowniki WITA SM4 czy warto je kupować i czy będą współpracować z bruli 3,5 ewentualnie jaki inny siłownik wybrać?
2016-12-12 14:31
  seba Posts: 1353 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Siłownik WITA SM4 bez problemu podłączysz do sterownika bruli 3.5. Musisz tylko pamiętać aby to była wersja 230V AC.
2016-12-12 18:00
  maslak Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
mamut napisał » 2016-12-09 19:15
Wtedy zawór będzie się otwierał do 100%, a przy zamykaniu zjeżdża programowo na 0%, ale w rzeczywistości jest otwarty na 30%.

Z obserwacji mojego sterownika to tak nie działa - sterownik jak "przebije" temp. zadaną na podłogówce to będzie się zamykał zawór nawet po osiągnięciu programowego zera, przynajmniej na to wskazuje ikona na wyświetlaczu, że pomimo iż położenie programowo widać "0%" a temp np. mam 32st. zamiast 30 na podłodze, to i tak zawór będzie próbował się zamykać co czas ustawiony w konfiguracji, tak długo aż temp. nie spadnie poniżej zadanej.
2016-12-12 18:15
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
też mam trochę podłogówki z zaworem termostatycznym za 4D i gdy w poprzednim sezonie grzałem na regulatorze pokojowym, to działał ten myk. Czyli gdy czujnik dla CO1 "mówił" temp. ok, pompa stawała, a zawór przymykał się do 0. Może w nowym sofcie obecnie coś zmienili, albo przy grzaniu na krzywej jest inaczej. Ja odniosłem się do wersji z termostatem pokojowym.
2017-04-19 21:46
  endriu Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Mam problem ze zmianą temp. za zaworem 4D, działa jak by miał ustawioną temp. 40stop. i tak działa poprawnie. Przestawiłem tem. zadaną na 45 i bez zmian, temp. za zaworem w okolicach 40. O co może chodzić?
2017-04-19 21:58
  leON22 Posts: 2267 Ostrzeżenie: 1
endriu  jak dobrze pamiętam chyba kiedyś o tym było pisane , musisz podnieść temp.max zaworu 4D na 50* albo 55* żeby ruszyło , powodzenia
2017-04-19 22:02
  endriu Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Już chyba dałem radę, ruszył się po zmianie temp. maksymalnej .
leON22 dziękuję.
2017-04-19 22:20
  leON22 Posts: 2267 Ostrzeżenie: 1
endriu nie ma za co , trzeba sobie pomagać , tak na przyszłość przeczytaj sobie na spokojnie ze zrozumieniem , instrukcję obsługi sterownika , to taka podstawa wiedzy na niektóre bolączki "nowych" jak czegoś nie rozumiesz zawsze możesz zapytać na forum , pewnie ktoś doświadczony odpowie , pozdrawiam
PS. Co to tej temp.max zaworu 4D , to w/g instrukcji po jej osiągnięciu , czyli tak jak miałeś ustawione na 45*C załączył by Ci się alarm , dlatego sterownik nie pozwolił ustawić takiej temperatury jaką chciałeś
2017-04-19 23:02
  endriu Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Już nie taki nowy pierwszy sezon z tym kotłem mam za sobą, wcześniej kilkanaście lat na kopciuchu. Ok instrukcję przeczytam jeszcze raz. Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia.
2017-07-12 10:02
  rafalekw1 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Mam zawór 3d z siłownikiem afriso arm (230V). Podłączyłem do sterownika bruli 3,5 w miejsce zaworu 4d. Ze siłownika wychodzą 3 przewody L1,L2,N. Po podłączeniu na płycie sterownika zaczęła migać dioda na niebiesko - siłownika pracował/nie było widać na schemacie głównym. Zamieniłem przewody L1 i L2 - dioda na sterowniku zaczęła migać na zielono ale zawór nadal nie działa. Bawić się z tym dalej czy może zapomnieć o 3d i ochronę powrotu zrobić na pompie cwu. Kocioł mam od 4 dni i pracuje na cwu.
2017-07-12 12:06
  leON22 Posts: 2267 Ostrzeżenie: 1
rafalekw1 żeby zawór był widoczny musisz go dodać w ustawieniach - Obwody CO - Typ obwodu - Pompa CO+zawór 4D , przewody L1 i L2 są od kierunku otwierania zaworu ( albo lewo albo prawo ) w zależności jak masz ustawiony zawór w twojej instalacji . Sam nie wiem czy u mnie dobrze pokazuje , bo mam otwarcie w lewo a na schemacie pokazuje strzałkę w prawo , najważniejsze że działa , powodzenia
PS. Ustaw jeszcze w zaawansowanych parametry pracy zaworu odpowiednie do Twojego modelu
2017-07-12 13:40
  rafalekw1 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Dodałem w ustawieniach i wszystko śmiga aż miło.
Dzięki.
Users on-line: Brylka

Recently added

Ośrodek Wojtatowka

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more