Forum  bruli.pl v3.5  Mostkowanie czujników temperatur T1 i T2 Subskrybuj
2016-11-27 11:54
  wojtekbizon Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam mam pytanie używam Bruli v3.5  i mam pytanie odnośnie obwodu c.o. 2.  Czujnik temperatury c.o 1 i obwód 1 zainstalowany mam do ogrzewania hali za pomocą dodatkowych grzejników natomiast obwód c.o.2 wykorzystuje do zasilania nagrzewnic wodno-powietrznych w tej samej hali problem polega na tym ze mam tam zainstalowany tylko jeden czujnik temp. który pokazuje mi temp zmierzona c.o 1 i chciał bym aby jeden czujnik podłączyć pod dwa różne wejścia (T1 i T2) aby temperatura sterowała pompami dwóch układów i mam pytanie czy można zmostkować wejście na płycie t1 i t2 ?
2016-11-27 12:00
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Czujnik dla obwodu CO1   podłączasz do styku w sterowniku oznaczonego jako  T.WEW , dla obwodu CO2 czujnik temp wew podłączasz pod styk T2 ,
Jeśli podłączysz czujnik pod T2 , pokaże CI temp wewnętrzną tego obwodu , oczywiście typ obwodu musisz wybrać z regulatorem pokojowym 
2016-11-27 12:17
  wojtekbizon Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
tak to juz wiem, tylko nie mam fizycznej mozliwosci zalozyc drugiego czujnika (nie mam jak zalozyc dodatkowego przewodu)  a dwa obwody nagrzewaja jedna hale i poprosu chce jednym czujnikiem sterowac dwoma obwodami, bo i tak ogrzewaja ta sama hale.
dodane 2016-11-27 12:17
Grisza napisał » 2016-11-27 12:05
Czujników raczej nie da rady zmostkować, ale niech  się jeszcze ktoś z ES wypowie.
Mam natomiast inną propozycję, skoro wody c.o.1 i c.o. 2 mają być sterowane z tego samego czujnika to może zmostkować pompy, i dać obydwie pod wyjście prądowe pompy c.o.1. No chyba że chcesz aby pompy pracowały niezależnie i miały inne nastawy zał/wył, histereza itd..., wtedy bez drugiego czujnika chyba się nie obędzie.



Dokładnie o to mi chodziło hale mam ocieplona 20cm styropianu i 15 wełny grzejniki bez problemu utrzymują żądaną temperaturę natomiast problemy zaczynają się kiedy przez weekend jest temp obniżona i w poniedziałek temp ma problem podnieść się na żądaną wartość wtedy do 14stopni wstępnie nagrzewają nagrzewnicę po czym gasną i grzejniki utrzymują 17 stopni. 
2016-11-27 12:19
  gmaj22 Posts: 2199 Ostrzeżenie: 0
Skoro oba układy ogrzewają jedną halę, to można tak zaprogramować pompy, aby jedna chodziła stale bez udziału czujnika, druga zaś włączała się wg programatora i czujnika. Problem pojawia się, gdy każdy układ ogrzewa np. inną część hali. Ale tu szukał bym rozwiązania zasilania dwóch pomp z jednego wyjścia napięciowego. Sprawdzić dobrze  obciążenia, żeby nie uwalić wyjścia.
2016-11-27 12:24
  wojtekbizon Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2016-11-27 12:19
Skoro oba układy ogrzewają jedną halę, to można tak zaprogramować pompy, aby jedna chodziła stale bez udziału czujnika, druga zaś włączała się wg programatora i czujnika. Problem pojawia się, gdy każdy układ ogrzewa np. inną część hali. Ale tu szukał bym rozwiązania zasilania dwóch pomp z jednego wyjścia napięciowego. Sprawdzić dobrze  obciążenia, żeby nie uwalić wyjścia.



Gdyby jedna miała chodzic bez przerwy to jaki miał by być sens zakupu bruli? Taniej było by kupić wtyczkę z kablem. I 15 ton węgla więcej żeby przez weekend nagrzewac bez sensu halę
2016-11-27 12:28
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Skoro nie masz możliwości zainstalowania T2 , tak jak pisał grisza możesz dwie pompy podłączyć pod obwód CO1 , jeśli boisz sie o uwalenie wyjścia sterownika , można użyć  stycznik , sterownik załącza stycznik , przez stycznik puszczasz napięcie załączające pompy .

Możesz także skorzystać z programatorów tygodniowych  , a nie regulatorów pokojowych 



2016-11-27 12:29
  wojtekbizon Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Też nie wchodzi w grę bo zima jest różna i czasem mamy w grudniu 12 a czasem -12 a przy moim spalaniu czujniki muszą działać może któryś z konstruktorów bruli się wypowie
2016-11-27 12:34
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
A pozostaje ci jeszcze opcja dokupić radio do sterownika i czujniki bezprzewodowe
dodane 2016-11-27 12:34Radio 69zł , czujniki  chyba te zewnętrzne tez można użyć jako wewnętrzne to sa po 69 , jeśli nie można ich użyć dedykowane do wewnątrz sa po 169zł 
Dopytaj dokładnie techników z ES 
2016-11-27 12:35
  wojtekbizon Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
A jaki to ma zasięg? Faktycznie bdb pomysł do kotłowni mam około 30 metrów i 3 ściany 30cm
2016-11-27 12:37
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Spokojnie da radę ale dla pewności napisz do mnich to technik z ES  , on Ci wszystko wytłumaczy  
2016-11-27 12:39
  wojtekbizon Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Super dziękuje za rozwiązanie problemu. W domu mam starego bruli i całkowicie zapomniałem że w nowym mam radio.
2016-11-27 12:43
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
 Z tą odległością i tymi ścianami upewnij sie pytając chłopaków z ES , nie chciałbym Cie wprowadzić w błąd bo pewności nie mam  co będzie z zasięgiem 
dodane 2016-11-27 12:43Duże znaczenie ma z czego masz ściany , sąsiad ma z pustaka żużlowego z duża ilością żelaza , nic mu w domu nie działa drogą radiową , wifi , komórki ,itp z wszystkim ma problem 
2016-11-27 16:39
  pablo Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
Ameno25:masz 100% racji potwierdzam  to ,żelbet i pustak żuzlowy masakruja zasięg.
2016-11-27 23:41
  karoka65 Posts: 3165 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO

wojtekbizon napisał » 2016-11-27 12:29
Też nie wchodzi w grę bo zima jest różna i czasem mamy w grudniu 12 a czasem -12 a przy moim spalaniu czujniki muszą działać może któryś z konstruktorów bruli się wypowie
wojtekbizon napisał » 2016-11-27 12:29
Też nie wchodzi w grę bo zima jest różna i czasem mamy w grudniu 12 a czasem -12 a przy moim spalaniu czujniki muszą działać może któryś z konstruktorów bruli się wypowie

Technikiem ES to ja nie jestem ale używam radia prawie od roku.
W moim kotle sterownik jest zamontowany w "kieszeni" za zasobnikiem węgla, także antenka jest schowana całkowicie za zasobnikiem. Najdalsza głowica radiowa i czujnik sa oddalone około 13 do 14 od tej antenki i zasięg jaki widzę to ponad 90%, antena za zasobnikiem jak pisałem i trzy ściany.
Baterii od grudnia zeszłego roku nie wymieniałem jeszcze w najstarszych kompletach ale nie wkładać tych po 60 czy 80 groszy

Włożyłem takie bo były pod ręką do następnych 4 głowic dołożonych w kwietniu i początkiem lipca już były na zdechnięciu
Users on-line: el-company, GREG1983, hurek6, izsuener, Jaca, Voytek