Forum  Aplikacje mobilne  Funkcja Pokoje Subskrybuj
2015-10-26 06:53
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Witam
Intseresuje mnie gdzie mozna kupic te glowice termostatyczne , i w jaki sposob one komunikuja sie ze sterownikiem ( wiem ze bezprzewodowo) ale czy chodzi tutaj o internet , czy sterowik ma swoje radio i glowica swoje .
Mam w domu ogrzewanie podlogowe 10 petli , czy glowice pasuja na gwint w rozdzielaczu ?
2015-10-26 10:18
  kowal Posts: 132 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Komunikacja między sterownikiem a głowicami/czujnikami temperatury i wilgotności (również bezprzewodowe) jest radiowa.
Sterownik nie ma wbudowanego modułu radiowego - jest to dodatkowy moduł.
Moduł montowany jest w sterowniku, antena wyprowadzana jest na zewnątrz sterownika.
Moduł pozwala podłączyć aż do 50 głowic i do 20 czujników temperatury i wilgotności. To zapewnia możliwość stworzenia 20 pokoi (w danym pokoju może być kilka głowic - strefy) które można niezależnie konfigurować. Zarówno strona jaki aplikacja na Androida pozwala sterować zarówno sterownikiem jak i pokojami - nie ma konieczności stosowania odrębnych programów, co zapewnia łatwą i szybką kontrolę nad naszą instalacją.

Jeśli chodzi o konfigurację dla głowić to: głowica może działać z własnym, wbudowanym czujnikiem lub być skonfigurowana tak aby pracować z czujnikiem bezprzewodowym - pozwala to na precyzyjniejszą regulację temp w danym pomieszczeniu. Głowice standardowo mają gwint 30x1,5 - do tego oczywiście można stosować adaptery dla innych rozwiązań.

Czujniki bezprzewodowe dodatkowo mogą pracować jako czujniki wewnętrzny dla obwodu CO.1 i CO.2 oraz zewnętrzny - zamiennie z przewodowymi tak aby wyeliminować konieczność prowadzenia przewodów. Sterowanie obwodem zostanie zapewnione takie samo jak obecnie dla czujników przewodowych.

Głowice, czujniki oraz moduł nabyć można będzie m.in. w naszym sklepie już w listopadzie.
2016-09-21 23:04
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
Witam

Wie ktoś na jakiej zasadzie działa czujnik temp w głowicy th? No bo głowica jest montowana na grzejniku a przy grzejniku temp jest wyższa od temp pomieszczenia wiec wskazania tego czujnika mogą nie być prawdziwe.
2016-09-30 10:45
  passat9 Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
witam. dopiero teraz zaczalem czytac o tych głowicach. wyjasni mi ktoś jak to funkcjonuje. mam przy grzejnikach normalne glowice, czy to jest lepsze
2016-09-30 11:25
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
Ile stref tam można ustawić? i ile temperatur? 
Czy można np. 
8 do 18 - 21st
18 do 22 -24st
22 do 5 -22st
5 do 8 - 23st 
To jest tylko przykład, w niektórych pokojach wystarczyło by mi 2 strefy z 2 temperaturami.
I czy jest taka funkcja jak włącz na godzinę na 24 st?
2016-09-30 11:27
  PrzemekP Posts: 1366 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
wiktoriano napisał » 2016-09-30 11:25
Ile stref tam można ustawić? i ile temperatur? 
Czy można np. 
8 do 18 - 21st
18 do 22 -24st
22 do 5 -22st
5 do 8 - 23st 
To jest tylko przykład, w niektórych pokojach wystarczyło by mi 2 strefy z 2 temperaturami.
I czy jest taka funkcja jak włącz na godzinę na 24 st?

20 Pokoi (stref)
50 głowic
w każdym pokoju można ustawić 3 temperatury : obniżona, komfortowa, komfortowa+ (jest jeszcze ochrona przed zamarzaniem jako 4 temperatura ale jest ona ustawiona sztywno na 7 stopni)
Jest funkcja zablokowania temperatury na stałe, na godzinę i na dwie godziny.
Jest dostępny sterownik DEMO (login i hasło demo) - są tam dodane wszystkie możliwe urządzenia.
2016-09-30 11:53
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem, że można ustawić w różnych pokojach różne temperatury obniżona, komfortowa, komfortowa+.
Funkcja zablokowania temperatury na godzinę czyli jak to działa, że w programatorze jest ustawiona obniżona i jak kliknę na 2 godziny to komfortowa będzie 2 godz aktywna?
Dobrym rozwiązaniem było jak klikam na tą rękę, +1, +2, wyświetla się suwak, ustawiam temp i ta temp jest ważna przez 1 lub 2 godz. 
dodane 2016-09-30 11:53Do czego jest mi to potrzebne? 
1. W łazience mam np 22st o godz 19 wszyscy zaczynają kąpiele i przed kąpielami klikam 2 godz MAX lub 28st.
oczywiście można by było w programatorze to zapisać, ale raz jest to później raz wcześniej.
2. Noworodek, kiedy zaczynam kąpiel w sypialni chciałbym sobie kliknąć włącz na 2h na 26.
3. Rzucam coś na grzejnik co potrzebuje, żeby mi szybko wyschło, klikam 2h max.
2016-09-30 11:54
  PrzemekP Posts: 1366 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
wiktoriano napisał » 2016-09-30 11:49
Rozumiem, że można ustawić w różnych pokojach różne temperatury obniżona, komfortowa, komfortowa+.

Tak dokładnie tak
wiktoriano napisał » 2016-09-30 11:49

Funkcja zablokowania temperatury na godzinę czyli jak to działa, że w programatorze jest ustawiona obniżona i jak kliknę na 2 godziny to komfortowa będzie 2 godz aktywna?
Dobrym rozwiązaniem było jak klikam na tą rękę, +1, +2, wyświetla się suwak, ustawiam temp i ta temp jest ważna przez 1 lub 2 godz. 

Wybierasz pokój, żądaną temperaturę (z czterech dostępnych) oraz jaki czas ma ona obowiązywać (godzinę, dwie lub do odwołania). Po tym czasie temperatura zadana wraca do takiej jaka wynika z programatora.
2016-09-30 12:04
  seba Posts: 1412 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
W każdym pokoju (strefie) możesz zdefiniować niezależnie inną temperaturę dla obniżonej, komfortowej czy komfortowej+. Więc komfortowa+ w łazience może mieć 28deg a w sypialni 26deg itd.
dodane 2016-09-30 12:04Możesz się zalogować na eSterownik pl jako login: demo, hasło: demo i w zakładce Moje konto będziesz miał dostęp do sterownika Demo: https://esterownik.pl/device/11474 z dodanymi Pokojami. Możesz zmieniać ustawienia jak chcesz - po to jest wersja demo.
Możesz również zainstalować na telefonie z androidem aplikację eCoal mobile i obsługiwać ją z telefonu.


Urządzenia wykonawcze (głowice, siłowniki) nie są podłączone do żadnej instalacji, więc sterowani nimi nie ma wpływu na temperaturę. Chodzi tylko o to aby można było pozmieniać i się pobawić...
2016-09-30 12:09
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2016-09-30 11:54
Wybierasz pokój, żądaną temperaturę (z czterech dostępnych) oraz jaki czas ma ona obowiązywać (godzinę, dwie lub do odwołania). Po tym czasie temperatura zadana wraca do takiej jaka wynika z programatora.
 


W łazience to się sprawdzi, ale w sypialni nie.
W sypialni powinno się zasypiać w niskiej temp. np 21, spać niby też w niskiej ale tak ze 23 by się przydało, a rano jak się wstaje to by się przydało ze 25 jak się wyjdzie spod kołderki żeby nie był zimno więc już brak miejsca dla mojego noworodka i jego kąpieli lub suszenia portek Po drugie mam 2 latkę jeszcze, więc też co najmniej trzy miejsca potrzebuję.
Da radę jeszcze co najmniej max zaprogramować? 
Byłem już na demo, dziekuję, już zerkałem
2016-10-07 20:37
  DavidPL Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Panowie... A taka sytuacja... W kilku pomieszczeniach mam podłogówkę i klasyczne grzejniki. Da się zrobić tak żeby na podstawie jednego czujnika temperatury i wilgotności BT1 sterować siłownikiem elektrotermicznym NC 230V i jednocześnie głowicą termostatyczną TH2 tak żeby zrobić sobie tygodniowy harmonogram różnych temperatur?
2016-10-07 21:18
  seba Posts: 1412 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Tak, da się tak zrobić. Możesz mieć w jednym pokoju czujnik temp. i wilgotności TRH, kilka głowic na grzejnikach oraz kilka obiegów podłogówki.
Users on-line: Naszpiec, Olek85