Forum  eCoal.pl  PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj
First pagePrevious page51 / 109Next pageLast page
2016-09-28 21:38
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2016-09-28 21:27
przy okazji nie wiem jaka miarką mierzysz ilosc kg/min

Średnią, ogólnie dobrze znaną.
Kombinuj.
2016-09-28 22:15
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2016-09-28 21:04
Widze energotop, ze po moich ustawieniach kotła Aleksowi nie możesz ścierpieć tak pieknych wykresow na tak przewymiarowanym kotle i, ze sa ładniejsze niż u ciebie
dodane 2016-09-28 21:04
energotop napisał » 2016-09-28 20:35
Poprzednio przed wprowadzonymi zmianami było 6kg na dobe. 

A propos kocioł ustawialem dopiero wieczorem wiec twoje wyliczenia są z palca wyssane by porownac dobe przed moimi ustawieniami i po nich

Wykresy piękne. Tylko spalanie idzie w złą stronę. A Wykresy...Malina. Jutro pokaże dla Verba może się coś jeszcze nauczy 
2016-09-28 22:41
  oxalis3 Posts: 197 Ostrzeżenie: 0
Energo, fajnie by było, co by Verb też wrócił na forum, mamy jedną gwiazdę forumową tylko i to już trochę nudno.
Takie porównywanie spalania to "wojenka" między Wami (Energo vel Mikołaj), a dla Alexa to tylko zamieszanie i kłopot.
Ilość eko podawana przez podajnik w kg/min - jeszcze raz napiszę jak jest u mnie, bez względu na frakcje eko podajnik podaje od 0,32 do 0,35 kg/min.
2016-09-28 22:43
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2016-09-28 21:27
minertu napisał » 2016-09-28 21:04
Wiktoriano jak TY chodzisz po tej podłodze

No co zimno sie chlopinie zrobilo to se zwiekszył moce w grupowym na 12/20 kw i podniósł temperature podlogi do 45 stopni by w skarpetach welnianych jesienia po domu nie paradować jak goscie przyjadą
Musi przecierz chlopina pochwalić się piecem i komfortem przed znajomymi.
A jak pojadą to znowu podloga w dół i skarpety welniane i termofor pod pierzyną  
się uśmiałem
Temperatura CO2 czyli podłogówki to jest temperatura bojlera, czujnik umieszczony na górze od strony anody obok wyjścia ciepłej wody, drugi a raczej pierwszy czujnik jest na środku bojlera wzdłuż i w poprzek czyli tam gdzie jest zazwyczaj logo firmy produkującej bojler, można wejść na wykresy moje i kliknąć "bojlery", wnioski wyciągnąć można samemu gdzie powinien być czujnik ustawiony. Moim skromnym zdaniem na środku

12/20kw mam żeby szybciej reagował, a nie że przełączy się mi z lato na zimę, temp spada do 38 i potem długo muszę czekać aż zagrzeje do 52, czyli jedzie pierwsze na 12kw potem przełączy się na 20kw podnosi kobczyk i jak zagrzeje to znów opada kobczyk do normalnego poziomu, na razie mam w nosie spalanie.
Ok 45min czekam aż zagrzeje, a jak drewna dorzucę do 30 minut. 
2016-09-28 23:17
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
oxalis3 napisał » 2016-09-28 22:41
Energo, fajnie by było, co by Verb też wrócił na forum, mamy jedną gwiazdę forumową tylko i to już trochę nudno.
Takie porównywanie spalania to "wojenka" między Wami (Energo vel Mikołaj), a dla Alexa to tylko zamieszanie i kłopot.
Ilość eko podawana przez podajnik w kg/min - jeszcze raz napiszę jak jest u mnie, bez względu na frakcje eko podajnik podaje od 0,32 do 0,35 kg/min.

Zamieszanie i kłopot? Myślę że dobrze jesli jest świadomy że zmiany ktore zostały wprowadzone zwiększają spalanie skoro osoba je wprowadzająca się tym nie interesuje. 
2016-09-28 23:51
  PrzemekDubeninki Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
pany piszę póżnym wieczorem bo cosik wyniklo..
wsypałem opał i okazało się, że jest tam dużo tego piachu węglowego <wypadło mi z głowy nazwa> kociołek męczy się, co zrobić jak to wyciągnąc. wygasiłem, wyczyściłem piec myślałem ze uporałem się z tym i po kilku podaniach znowu dużo tego świństwa piec wyje a nie grzeje się .. co za złość ach Ci dostawcy
2016-09-29 08:56
  pablo Posts: 552 Ostrzeżenie: 0
gdzie zakupiłeś to czarne złoto:?
2016-09-29 09:30
  Alex139 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Jak mam prowadzić te statystyki? Chodzi o zasyp węgla? Jeśli tak to będzie ciężko, bo worek z węglem każdy ma inną wagę... Chyba, że wiadomo ile ma w sobie kiedy załaduję po dekiel...
2016-09-29 09:48
  Alex139 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
oxalis3 napisał » 2016-09-28 22:41
Energo, fajnie by było, co by Verb też wrócił na forum, mamy jedną gwiazdę forumową tylko i to już trochę nudno.
Takie porównywanie spalania to "wojenka" między Wami (Energo vel Mikołaj), a dla Alexa to tylko zamieszanie i kłopot.
Ilość eko podawana przez podajnik w kg/min - jeszcze raz napiszę jak jest u mnie, bez względu na frakcje eko podajnik podaje od 0,32 do 0,35 kg/min.


Muszę się z tym zgodzić, bo nie wiadomo kogo słuchać...
2016-09-29 09:55
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
W statach zrob zakup paliwa (np.wczoraj)1t. 
Potem uzupelnij czas pracy podajnika/minute.
Zasyp wirtualnie węgiel czyli wykasuj licznik. 
Będzie rysować zużycie. 
2016-09-29 10:01
  Alex139 Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Rok temu coś próbowałem, to wychodziło mi że cały zasobnik starcza na 630min
2016-09-29 10:02
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2016-09-28 21:49
Ty myslisz, ze ja glupi jestem i nie umiem czytac miedzy wierszami
Tak.
Alex139 napisał » 2016-09-29 09:48
Muszę się z tym zgodzić, bo nie wiadomo kogo słuchać...
Tego kogo słuchasz, trzymaj się jednego.
First pagePrevious page51 / 109Next pageLast page
Users on-line: aka123, toczeniewdrewnie, tomasz41, wojtekr1960, ZbynekBezdek