Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona90 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
1.1.22.2, taką wersję powinieneś mieć. Podłącz ster do internetu, potem truj.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Dokładnie...to powinna być podstawa do tego, żeby komukolwiek cokolwiek doradzić. Dokładny opis, najlepiej zdjęcia instalacji, sterownik podpięty i udostępniony. Inaczej przypomina to wróżenie z fusów i na końcu okazuje się, że np. zawór 4D niewłaściwie podłączony, brak ważnych elementów instalacji itp. Generalnie strata czasu....
|
|||
|
||||
maro
![]() |
Witam wszystkich
![]() Pisze do bardziej doświadczonych użytkowników aby zerkneli na moje ustawienia czy wszystko jest dobrze, a może coś jeszcze da się poprawić aby mniej spalalo... Ogrzewam nowy budynek 2 sezon ale dopiero teraz od września zamieszkały, pierwszy sezon wykończeniówka była robiona. Budynek parterowy 134m2, pod piewniczony kotlownia w piwnicy. Ocieplony 15cm styropianu na stropie też 15cm. Dach nieocieplony. W całym budynku jest podłogówka + 3 grzejniki bez termostatów. Podłogówka jest na dwóch rozdzielaczach, z zaworem 3d z jedną pompą. Grzejniki są na zaworze 4d też z jedną pompą. Ciepla woda jest na oddzielnej pompie. Wszyskie powroty spięte w jedne. Powrót kotła chroniony przez CWU. Zawory 3d i 4D bez silowników. Sterownik udostępniony. Palę ekogroszkiem importowanym ![]() ![]() Bede wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie ![]() Jak czegoś nie podałem to piszcie a uzupełnię informacje. pozdrawiam ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , gmaj22 już kiedyś w jednym ze swoich postów pisałem do Moderacji Forum , żeby określili zasady pisania próśb o pomoc w ustawieniach i usuwaniu problemów dotyczących sterownika , instalacji itp. Jakie dane powinien zamieścić pytający żeby odpowiadający nie błądził i nie wróżył . Powinien być temat podpięty Prośba o pomoc i tam pytamy i odpowiadamy
![]() |
|||
|
||||
lukaszz
![]() |
Co byście mi doradzili, aby zmniejszyć spieki z Retopala.
Mój kocioł Ogniwo Biecz Eko 15 kW. Deflektor podniesiony o jedno ogniwo, korekta dmuchawy -1%. Tak to wygląda na palniku: Wczoraj zmieniłem korekte na -2%. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
@maro
Dom generuje jakieś straty ciepła. Oględnie mówiąc, rolą instalacji jest to ciepło dostarczyć, kotła zaś - wyprodukować. Twoją zaś tak dobrać parametry w sterowniku, aby wszystko grało. Twój kocioł pracuje teraz w widełkach mocy ok. 4,8 kW do 7,2 kW i to powinno zasadniczo wystarczyć. Na Twoim miejscu, dla trzech grzejników, nie instalowałbym zaworu 4D, a zamiast tego zastosował zawory termostatyczne i obieg c.o. oraz c.w.u. zrobił na jednej pompie. Tu trzeba dodać, że ochrona powrotu niekoniecznie musi być realizowana dzięki zaworom 3D/4D. Zapisy w DTR-kach i praktyki instalatorów niejako zmuszają użytkowników do ich stosowania. Postaraj się tak prowadzić kocioł, aby na niewielkiej mocy uzupełniał straty ciepła przy stale pracujących pompach c.o. i podłogowej. Dobierz nastawy zaworów mieszających i temperatury za zaworami tak, aby zapewnić komfort cieplny. Żeby nie wprowadzać częstych zmian, skorzystaj z krzywej grzania dla kotła, wtedy wraz ze wzrostem temperatury na kotle, za mieszaczami również będą wzrastać. |
|||
|
||||
maro
![]() |
Pisząc że dom generuje jakieś straty ciepla masz na myśli że powinien mniej spalać...?
Korzystając z grzywej grzania uzyskamniejsze spalanie czy większy komfort cieplny i stabilnosć kotła? Tak jak teraz jest to według was w miarę dobrze... |
|||
|
||||
mati79
![]() |
Witam wszystkich mam prośbę czy mógł by ktoś zerknąć na moje wykresy .Chodzi mi o to czy mam dobrze ustawioną dmuchawę , ogrzewam dom 200m przez pięć lat piec chodził w automacie i było dobrze tylko słyszałem że na grupowym można mniej spalić .Często jak otwieram drzwiczki żeby zajrzeć do paleniska to się kopci i trochę czarno w kotle i spaliny 160 stopni a jak paliłem w automacie były niższe, nie wiem czy tak ma być proszę o pomoc
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
mati79 jeżeli sie kopci to trzeba zwiększyć moc dmuchawy o pkt %
|
|||
|
||||
mati79
![]() |
aha czyli jak jest dobrze dmuchawa ustawioną to nie ma prawa się kopcić tak.
dodane 2017-11-21 14:24i na jakich mocach go ustawić na 200 metrów domu teraz mam min 8 Max 12 ale niektórzy mają np min 8 Max 20 nie mogę tego zrozumieć i czy na grupowym naprawdę jest taniej |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Popraw zakup paliwa bo głupoty pokazuje
2017-02-11Zakup paliwa125.00 kg / 2,700 MJ Wpisz tam 27 a nie 2,700 a moce to jak ci nie dobija do zadanej na 8/12 to daj 12/16, nie ma sensu robić takich skoków z 8 na 20 O ustawieniu grupowego pisał Staszek tutaj dodane 2017-11-21 16:33Zużycie 14 kilo na 200 metrów - nie jest złe, tylko ta moc - powiem ci że wyciągnąć 300 kW przy 14 kilo - szacun ![]() ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Może uranem pali? Bo z ekogroszku to i 100 kW z 14 kg wątpliwe, żeby komus się udało
![]() |
|||
|
||||
mati79
![]() |
próbuje poprawić zakup paliwa ale trzeba chyba wszystko od nowa wpisywać wchodzę w zdarzenia dodaj wpis następnie zakup paliwa i wyskakują puste pola
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
mati79 nie musisz dodawać nowych zakupów tylko edytuj stare statystyki_zdarzenia_z ostatnich 180dni ( chyba ze zakup był wcześniej) _pokaz 25wpisow ( kliknij w kartkę z ołówkiem )
![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
daj zakres ostatni rok i edytuj zakup paliwa z 11 luty 2017 na drugiej stronie zdarzeń i wszystko wróci do normy
|
|||
|
||||
mati79
![]() |
chyba się udało możecie sprawdzić czy dobrze
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
![]() |
|||
|
||||
mati79
![]() |
dzięki wielkie możecie zerknąć na te moje wykresy w tym kotle bo powiem szczerze że ja tego zbytnio nie ogarniam , niby wiem o co chodzi ale jeszcze mi dużo brakuje
dodane 2017-11-21 21:46nie wiem czemu te spaliny mi dochodzą do 170 stopni w automacie było tak 120 dodane 2017-11-21 21:48kocioł czyszczę co 2 tygodnie ale specjalnie brudu tam nie widać dodane 2017-11-21 21:52A jeżeli widać z komina taki brązowy dymek to też dmuchawa w górę bo popiół w popielniku jest niezły nie ma spieków |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Na Twoim miejscu podniislbym temp.zadana kotła na min 58 st i zwiększył zakres mocy na 12/16kW , dla 16 kW dmuchawa 40%
![]() |
|||
|
||||
mati79
![]() |
dzięki leON tak zrobię jutro , myślisz że obecna moc jest za słaba na 200m pytam z ciekawości
dodane 2017-11-21 22:10A powtórzenia jak ustawić po 5 czy inaczej |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona90 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||