Forum eCoal.pl PORADNIK PALACZA - DYSKUSJA Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona79 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
gmaj22
|
milo - jak nie będziemy mieli ZZ przy dwóch pompach to nam się wsteczny obieg na c.w.u. robi jak pompa c.w.u. stanie. I kilkunastostopniową różnicę pomiędzy zasilaniem a powrotem diabli biorą. A przy okazji i sprawność...
U mnie jest jedna pompa i dzięki temu mam mniej problemów. Można się ze mną zgodzić lub nie |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zgadzam się, ale wstawianie samego ZZ to zbędna robota. Wywalić ustrojstwa raz a dobrze.
Na teraz pompy puścić na stałe, a w wolnej chwili zrobić co należy. |
|||
|
||||
maniek43
|
Mnie juz rozbolała głowa..temperatura powoli spada.ale prosze wytłumaczcie mi to jak małemu chłopcu.czy jeżeli zawór 4d jest w pozycji 10 to jest tak jakby go nie było tzn.zasilanie jest oddzielone od powrotu?a jak spadnie temp.powrotu to pompa cwu go do grzeje do wartości zadanej?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
milo napisał » 2016-10-16 16:56 Zgadzam się, ale wstawianie samego ZZ to zbędna robota. Wywalić ustrojstwa raz a dobrze. Na teraz pompy puścić na stałe, a w wolnej chwili zrobić co należy. Jak obie mają iść stale to się zgodzę A niech tam, wstawię szkic......może kolega wykorzysta pomysł u siebie. U mnie tak to teraz wygląda: dodane 2016-10-16 17:03 maniek43 napisał » 2016-10-16 16:58 Mnie juz rozbolała głowa..temperatura powoli spada.ale prosze wytłumaczcie mi to jak małemu chłopcu.czy jeżeli zawór 4d jest w pozycji 10 to jest tak jakby go nie było tzn.zasilanie jest oddzielone od powrotu?a jak spadnie temp.powrotu to pompa cwu go do grzeje do wartości zadanej? Jest dokładnie tak jak piszesz, nic nie potrzeba tłumaczyć Ochronę powrotu masz ustawioną na 44 C. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
A coś Ty tam nabroił... ciepłomierz wstawiłeś ?
U mańka trza w kocioł wkręcić kolano, redukcję, śrubunek, pompę, śrubunek, trójnik CO/CWU, powroty spiąć i niech chłop żyje spokojnie. |
|||
|
||||
maniek43
|
To i pompa cwu jest niepotrzebna?aha ten zawór na powrocie cwu to otworzyć do połowy?bo jest jeszcze zamkniety
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Pompa CWU nie jest niezbędna. Trzeba tylko wiedzieć, że temperatura baniaka będzie taka jak zadana kotła. I tyle
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Tu nie będę wątka zaśmiecał, ale jest i ciepłomierz Siłownik zaworu 3D pilnuje stabilnego powrotu i rozdziela przy okazji obiegi c.o. i c.w.u. w zależności od ich "obciążenia".
|
|||
|
||||
maniek43
|
Ten zawór otworzyć już?
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Otwórz, otwórz, ale jak pompa cwu ma chodzić cały czas to otwórz go "ledwo co". Zmniejszy się strumień to i moc spadnie.
|
|||
|
||||
maniek43
|
Otworzyłem tak na 1/3 i zmarnowałem troche gorącej wody i chyba wszystko jest ok. powrót nie spada.grzejniki grzeją
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Jak nie wylałeś do kanalizacji ani na podłogę to nic nie zmarnowałeś...wróciła do kotła.
|
|||
|
||||
maniek43
|
...umyłem żonie talerze ..manualnie!w duzej ilości gorącej wody
dodane 2016-10-16 17:50Serdeczne dzięki za okazaną pomoc i wyrozumiałość dla początkującego palacza(a pomyśleć ze 18 lat paliłem w c.o i myślałem ze jak gorąco na piecu to tak ma być w domu)wszystko na razie śmiga elegancko i powiem wam że ide.. sobie kupić piwko..może 2?życzę miłej niedzieli.pozdrawiam Mariusz |
|||
|
||||
gmaj22
|
milo napisał » 2016-10-16 17:09 Pompa CWU nie jest niezbędna. Trzeba tylko wiedzieć, że temperatura baniaka będzie taka jak zadana kotła. I tyle Przy tym małym kociołku to nawet wskazane. dodane 2016-10-16 18:30 gmaj22 napisał » 2016-10-16 17:32 Jak nie wylałeś do kanalizacji ani na podłogę to nic nie zmarnowałeś...wróciła do kotła. Żart... |
|||
|
||||
maniek43
|
gmaj22 napisał » 2016-10-16 16:50
milo - jak nie będziemy mieli ZZ przy dwóch pompach to nam się wsteczny obieg na c.w.u. robi jak pompa c.w.u. stanie. I kilkunastostopniową różnicę pomiędzy zasilaniem a powrotem diabli biorą. A przy okazji i sprawność... U mnie jest jedna pompa i dzięki temu mam mniej problemów. Można się ze mną zgodzić lub nie |
|||
|
||||
gmaj22
|
Pomiędzy redukcją przy bojlerze a trójnikiem jest nypel i śrubunek? Tam mozna wcisnąć ZZ, pionowa rurka z pompą nieco odchyli się od pionu. Na prawo od trójnika jest mam nadzieję odpowietrznik?
|
|||
|
||||
maniek43
|
gmaj22 napisał » 2016-10-21 18:55 Tak., tam jest odpowietrznik, mój mistrz od co zjawi sie w przyszlym tygodniu, zawór na powrocie cwu jest zamknięty w 95%,co dalej?
Pomiędzy redukcją przy bojlerze a trójnikiem jest nypel i śrubunek? Tam mozna wcisnąć ZZ, pionowa rurka z pompą nieco odchyli się od pionu. Na prawo od trójnika jest mam nadzieję odpowietrznik? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Cierpliwie czekać i obserwować, aż się ustabilizuje.
|
|||
|
||||
gucio89
|
Panowie ! Dzisiaj wyczyściłem piec pomiesiącu pracy, popiołu było dwie szuflady z jednego zasobnika, ale zauważyłemże były kawałki nie dopalonego węgla pewnie przez to że nie zdążył się spalić atrafił już do szuflady, i moje pierwsze pytanie brzmi czy wprowadzić jakąśkorektę aby tego nie spalonego węgla było mniej? czy o prostu zostawić to wtakim stanie jaj jest. Druga sprawa to po zmianie oprogramowania na nowsze0.3.18 i przełączeniu pieca w tryb retorowy - ecoal to zauważyłem że kopczykciągle jest zapadnięty mniej więcej na wysokości 1 cm od dysz doprowadzającychpowietrze. Czy to tak ma być? chyba powienien być trochę wyżej, bynajmniejprzez zmianą oprogramowania kopczyk był dużo wyżej niż teraz. Mam prośbę do was panowie, podglądnijcie pracę mojego pieca i podsuńcie jakiej sugestie dotyczące pracy mojego pieca, co można zmienić, aby jego praca była jeszcze bardziej płynna i nie było takich skoków temperatur spalin przy zmianie z trybu auto lato na normalne grzanie. A i zmieniłem dzisiaj funkcję pompy CWU na CWU+ Mieszająca i niezalezną pracę pompy dałem na TAK. Pozdrawiam i oczekuję na pomoc.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Jesteś w błędzie... nie ustawiłeś cwu+mieszajaca, tylko dałeś opcje pompy dodatkowej jako mieszająca, której najprawdopodobniej nie masz. Powinieneś w ust.zaawansowane/funkcja pompy cwu zaznaczyć CWU+MIESZ., potem wpisać temperaturę jej załączenia dla ochrony powrotu na np. 45 C.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona79 / 109Następna stronaOstatnia strona | ||||