Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Prośba o pomoc w ustawieniach Subskrybuj
2026-09-29 22:28
  michalll1989 Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Dobry wieczór, na wstępie zaznaczam iż zaczynam dopiero przygodę z kotem  pelletowym i sterownikiem pello v4. Pierwszy problem który napotkałem i nie jestem wstanie rozwiązać, to sterowanie za pomocą czujnika radiowego. Brak reakcji na zmiany temperatur zadanych  - tzn pompka pracuje cały czas, nawet jak zadam temp sporo powyzej aktualnej to jej nie wyłącza. Czytałem, analizowałem wiele publicznych urządzeń i nie mam już pomysłu gdzie szukać.
Gdyby ktoś mial rowniez sugestie do innych ustawien, to jestem otwarty na krytykę
2026-09-29 23:00
  wuwok Posty: 134 Ostrzeżenie: 0
Nisko grzejesz bufor. Masz Duo 15kw i powinno się ustawić kocioł na moc maks 16kw. Palnik takiej mocy jest w kotle. Do tego grzej bufor do wyższych temp jak i kocioł. 
2026-09-30 06:02
  michalll1989 Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję, bufor nisko bo dopiero testuje i się uczę tego. Mam chyba też w zlych miejscach czujniki ustawione - sam je zakładałem, jak to poprawię to będę podnosił temp.

A do jakich wartości optymalnie warto nagrzewac bufor, co byś sugerował. Oraz jaka temp kotla? 
Bo teraz mimo nastawu na 68 i tak pracuje gdzieś w okolicach 58-63 bo ciepło jest odbierane na tyle skutecznie ze nie dobija do wyzszej - po załączeniu pompy ładującej bufor. Pompkę mam na auto.
2026-09-30 09:49
  wuwok Posty: 134 Ostrzeżenie: 0
Kocioł pracuje ok. Po prostu zawór atv robi swoją robotę. Bufor warto grzać do 60-70 stopni. Wystarcza wtedy na o wiele dłużej baniak. 
Użytkownicy online: huep, inprogs, PiotrRak, Tmazo